Innvandring

Afghanske flyktninger i London nekter å flytte ut av hotell

Da Afghanistan ble evakuert, endte omlag 20.000 afghanske flyktninger opp i England. Mangel på mottaksplasser gjorde at afghanerne ble plassert på hoteller. Nå står permanente boliger klare for afghanere som bor i bydelen Westminster, men afghanerne nekter. De vil fortsette å bo på hotell.

City of Westminster er en bydel i sentrale London, i hjertet av Londons West End. På eksklusive adresser bor afghanere som flyktet fra Taliban, ganske enkelt fordi det ikke fantes mottaksplasser nok i England til å huse alle flyktningene som kom.

Avviser permanente boliger

En rapport fra byrådet i Westminster viser at afghanske familier har avvist tilbud om et permanent hjem. MSN News skriver at rapporten beskriver at innenriksdepartementet står overfor «betydelige problemer» når det gjelder bosetting av afghanske flyktninger i London. Siden oktober 2021 har byrådet i Westminster flyttet 45 familier og 179 flyktninger ut av Metropole Hotel, men de har et «betydelig problem» med flyktninger som nekter å flytte.

Byrådet i Westminster og innenriksdepartementet ble spurt om hvorfor flyktningene hadde takket nei til nye hjem, men ingen av dem ville opplyse om årsaker til dette da de ble spurt av Local Democracy Reporting Service. En granskingsrapport fra Westminster presiserer: «Vi fortsetter å ha et betydelig problem med botilbud som blir avvist; 24 botilbud har blitt avvist av familier som potensielt omfatter ytterligere 100+ personer som kunne ha flyttet til egne hjem.»

At flyktningene ikke vil flytte fra hotellet og videre til mindre eksklusive boliger, kan handle om flere forhold, men et besøk på hotellets nettside viser at det skal godt gjøres å tilby permanente hjem med samme beliggenhet og standard.

Hilton London Metropole er et av Europas største hotell- og konferansesentre. Hotellet ligger 2 minutters gange fra Edgware Road t-banestasjoner (Hammersmith&City Line, Bakerloo Line og Circle Line), noe som gjør det ekstremt enkelt å komme seg til hvor som helst i London sentrum. Paddington stasjon og dens raske forbindelser til Heathrow flyplass og resten av landet er bare ett stopp unna eller en 20-minutters spasertur fra hotellet.

Hotellet tilbyr over 1000 lekre gjesterom, 42 konferanse- og møterom og parkeringsplass for 172 biler. Det er to restauranter, Fiammas internasjonale kjøkkenrestaurant i første etasje og Minakos asiatiske fusjonsrestaurant i 23. etasje, med fantastisk utsikt over London, tre barer og salonger, et LivingWell Health Spa med basseng, steamrom og badstue, og en frisør- og skjønnhetssalong. Gratis trådløst internett i fellesområdene.

Omfattende problem

MSN News skriver at bydelen ikke har vært forberedt på muligheten for at de afghanske flyktningene ville nekte å la seg bosette andre steder, og at de mangler retningslinjer for hvordan de skal håndtere problematikken. Det forventes at innenriksdepartementet vil få på plass et regelverk i løpet av kommende uke, slik at bydelen vet hvordan de skal løse situasjonen.

Hotellet som har hatt de afghanske flyktningene boende siden august i fjor er ikke interessert i å videreføre ordningen, og har i utgangspunktet kun avtale om å huse afghanerne ut mars måned.

Dette betyr at 330 flyktninger inkludert 190 barn må flyttes til andre steder, skriver MSN News.

Videre skriver MSN at byrådet i Westminster så langt bare har klart å bosette én afghansk familie i bydelen, og en annen familie forventes å flytte inn i sitt nye hjem neste uke. De fleste må flyttes ut av den eksklusive bydelen og bosettes helt andre steder.

Totalt vil bydelen i London sentrum måtte finne nye hjem til 600 afghanske flyktninger, mens det nasjonalt er opptil 20.000 afghanere som skal bli permanent bosatt i Storbritannia, opplyser MSN.

En talsperson for innenriksdepartementet sa: – Bruk av hoteller for å huse de som blir bosatt fra Afghanistan er en kortsiktig løsning, og vi jobber med lokale myndigheter for å finne passende langtidsinnkvartering for dem.

– Byrådene har fått integreringsmidler for å støtte de som starter et nytt liv i Storbritannia, med £20 520 per person gitt over tre år for å dekke kostnadene. Lokale myndigheter vil også motta tilleggsfinansiering for barn som påbegynner skolegang, for å dekke engelskspråklige tilbud og for å dekke helsetjenester.

Reell krise

Britene står i en reell migrantkrise, og Westminsters 600 afghanere er toppen av isfjellet, for parallelt er det britiske mottakssystemet sprengt grunnet alle kanalmigrantene. I januar skrev vi at det fortsatt bor 12.000 afghanere på britiske hoteller – med helpensjon.

Migrantsituasjonen i Storbritannia er i ferd med å bli en reell verkebyll, og mens Norge opplever relativt lavt migranttrykk, er britene i realiteten midt i en ny migrantkrise. Daily Mails grafikk, som vi presenterte tidligere denne uken, viser den eksplosive økningen i antallet personer som tar seg ulovlig inn i landet via kanalen. Mens afghanerne hovedsakelig er flydd inn av britiske myndigheter, utgjør kanalmigrantene også en stor andel afghanere.

Afghanerne kommer altså til de britiske øyene på ulike måter. Noen via kanalen, noen via bistandsavtalen for afghanere med tilknytning til Storbritannia – ifølge RT omtrent 7.500 personer – og noen kom under Operation Pitting i august, opplyser RT.

Rundt 15.000 mennesker ble brakt til Storbritannia under Operation Pitting i august. Ytterligere 1.500 har blitt fraktet til Storbritannia i løpet av de påfølgende månedene. Mange afghanere har nådd britiske kyster med egne midler og har søkt asyl, skriver RT.

Situasjonen er under alle omstendigheter uholdbar, da hoteller ikke er egnet for permanent bosetting og heller ikke oppleves rettferdig for britiske skattebetalere.

Særlig rettferdig for skattebetalerne oppleves det neppe å fortsette å subsidiere afghanernes opphold på eksklusive Metropole Hotel, spesielt ikke når de nekter å flytte til andre steder.

(Forsidefoto: YouTube)