Krig i Ukraina

Tvunget til å være sentralbanksjef?

Internasjonalt anses hun som en av verdens beste sentralbanksjefer og har høstet stor anerkjennelse for sin håndtering av økonomiske kriser. Men nå har hun trukket i sort, og ryktene vil ha det til hun prøvde å gå av da krigen i Ukraina startet. Putin svarte med å innstille henne for fem nye år.

Etter at Vladimir Putin bestemte seg for å invadere Ukraina har Vesten, sannsynligvis til Putins overraskelse, stått sammen om å innføre et sanksjonsregime som er mer voldsomt og inngripende enn hva vi har sett i nyere historie.

Men bak en overrasket Putin, som er i ferd med å kjøre Russland i senk, står en kvinne med et betydelig ansvar på sine skuldre.

Hennes navn er Elvira Nabiullina (58), og hun tiltrådte som den russiske sentralbanksjefen i 2013. Da Putin startet krigen i Ukraina 24. februar, ønsket den innflytelsesrike Nabiullina å fratre stillingen, men Putin sa nei, ifølge The Guardian.

 – Nabiullina har tenkt på å trekke seg helt siden krigen startet. Men det ville få direkte konsekvenser for henne og familien hennes, sier en kilde nær Nabiullina til avisen.

Symbolikk

Ifølge Berlingske har symbolikk lenge spilt en rolle i tolkningen av kvinnen som på imponerende måte har styrt økonomien og finanssystemet gjennom den ene krise etter den andre. Under ett år etter at hun tiltrådte ble landet utsatt for sanksjoner etter annekteringen av Krim-halvøya. I ettertid har hun fått ros for sin håndtering av både aksjekrakk, rubeldykk, resesjon og inflasjon. Hun har i tillegg modernisert sentralbanken og gjort den mer åpen. Internasjonale medier omtaler hennes som en av verdens beste sentralbanksjefer.

Symbolikken rundt den visstnok lavmælte kvinnen er hennes bevisste valg og stadig skiftende brosjer. En hauk eller en due; renten opp eller ned? Men hva betydde bølgen, storken, dukken? Selv skal hun ha bidratt til mystikken ved å erkjenne symbolikken, men uten å kommentere den nærmere.

Og med Russlands krig i Ukraina har oppmerksomheten omkring Nabiullina nådd nye høyder.

Ifølge Bloomberg er det en stemning av «håpløshet» og en bølge av permitteringer i sentralbanken, hvor de ansatte angivelig føler seg fanget i en situasjon der krigen har sendt Russland inn i en internasjonalt isolert og lukket økonomi, som de må styre seg gjennom uten noen tradisjonell håndbok å gå etter. I en intern video i banken har Nabiullina oppfordret de ansatte til ikke å la «politisk debatt» slå splid.

Nabiullina selv har ikke uttalt seg offentlig, verken om ryktene om at hun ønsker å gå av eller om den fem år lange forlengelsen som landets sentralbanksjef.

Men den ellers så fargerike damen har kledd seg i sort.

Håpet er sort

Dermed er spekulasjonene i gang igjen. Er det et «begravelsesbudskap», en taus protest, sorg over ødeleggelsen av den russiske økonomien eller sorg overfor det russiske folk?

Ifølge Financial Times mener den russiske økonomen Sergei Gurijev, som angivelig har kjent Nabiullina i 15 år, men som flyktet til Frankrike i 2013 og nå er professor ved Sciences Po, at Nabiullina må være lojal overfor Putin. Men ikke for å hjelpe Putin, men for å hjelpe det russiske folket.

Andre beskylder henne derimot for å være en stilltiende Putin-alliert, slik som for eksempel den tidligere ukrainske sentralbanksjefen, Valerija Hontareva. Hun betviler ikke Nabiullinas profesjonalitet, men mener (de riktige) verdiene må være på plass. Derfor oppfordrer hun Nabiullina om å gå til Putin med sin oppsigelse.

Nabiullina skal ha jobbet tett på Putin i over ett tiår, blant annet som økonomisk rådgiver (2012) og som statsråd for økonomisk utvikling og handel (2007-2012). Som sentralbanksjef har hun spilt en betydelig rolle i Putins strategi om et «Fort Russland» som skulle kunne tåle internasjonale sanksjoner. Blant annet har hun bidratt til å få bygget opp historisk store valutareserver på over 640 milliarder dollar – problemet er bare at store deler av dette befinner seg i utlandet, som landet nå ikke har tilgang til.

Nylig kom hun med følgende beskjed til det russiske folket:

 – Betingelsene for den russiske økonomien har endret seg dramatisk. De nye sanksjonene som er pålagt av utenlandske stater har medført en betydelig økning i rubelkursen og begrenset mulighetene for Russland til å bruke sine gull- og valutareserver, påpekte Nabiullina, ifølge npr.org.

Det kan være lenge til noen ser Nabiullina i annet enn sort.

(Fotomontasje: HRS)