Islam

Islamsk konspirasjonsteoretiker trekker seg fra partiet: – Jeg vil ikke tale med to tunger

Bystyremedlem Elif Demir Gökce i De Radikale vakte oppsikt i Danmark med sine kontroversielle uttalelser om terrorangrepet på Samuel Paty, som fikk sitt hode skåret av mens gjerningsmannen ropte "Allahu Akbar". Men Gökce hevdet hardnakket at muslimer ikke kan drepe. Nå har meldt seg ut av partiet: hun vil ikke "tale med to tunger" og ikke "piskes til underdanighet".

Da Elif Demir Gökces ideer ble kjent for offentligheten, via et radioprogrammet 24syv, var det mange som krevde at De Radikale tok affære og kastet henne ut av partiet. For det er ingen tvil om at det groteske drapet på lærer Samuel Paty var islamistisk, men det mener altså Gökce ikke at det var. Det hadde ingenting med islam å gjøre, hevdet hun, da muslimer ikke kan drepe. Det er «umulig i islamsk kontekst». Tvert om insinuerte Gökce at det er vestlig etterretningstjeneste som sto bak halshuggingen av Paty.

Gökce har også tidligere tatt til ordet for at det er «feil å tvinge» lærere til å undervise elever i Muhammedkarikaturene, særlig den mest kjente: Muhammed med bombe i turbanen. Gökce skjønner visstnok bare ytringsfrihet når det gjelder hennes egen.

De fleste av oss som kjenner litt til islam, og ikke minst muslimske land, kjenner igjen slike konspirasjonsteorier. Problemet var bare at ledelsen i De Radikal ikke gjorde det. Så nasjonal leder i partiet, Mikkel Sarbo, tok et møte med Gökce hvor hun åpenbart fikk en slags advarsel. Men hun beholdt tilliten i partiet, sa Sarbo, og viste til at det er «lov å feile».

Men Gökce «feilet» ikke i det hele tatt, hun var ærlig. Hun skjønte bare ikke at det hun faktisk står for, er uvelkomment i Danmark.

Ingenting å unnskylde

Først prøvde Gökce å unnskylde seg, da i betydningen at det var alle vi andre som hadde misforstått henne. Men det var ingenting å misforstå når man hører og ser henne i aksjon hos 24syv (i lenken over). Videre hevdet hun at hun som fersk politiker ikke var «retorisk trent». Sistnevnte høres ut som et «godt råd» fra partiets Mikkel Sarbo. Det kan være at Sarbo er en mer garvet politiker enn Gökce, men islam kan han åpenbart lite eller ingenting om.

For etter å ha tenkt seg litt om, kom Gökce til at hun ikke har noe å unnskylde.

«Jeg har nå fått tid til å reflektere over min politiske fremtid i Radikale Venstre og har gjennom denne saken erkjent at det egentlig ikke er høyt under taket som partiet hevder. Med min verdighet i behold, har jeg meldt meg ut av partiet», skriver Elif Demir Gökce i et innlegg på Facebook.

I innlegget heter det også:

«En behøver ikke være enig med meg. Men jeg har, som alle andre, rett til å ytre meg fritt. Jeg vil ikke føle å bli «pisket» til underdanighet verken av politikere, medier eller andre ideologiske meningsdannere, som i-k-k-e ønsker å lytte, men kvele meg i deres fordommer. Jeg vil ikke tale med to tunger og stryke noen med hårene. Vi burde kunne snakke åpent, ærligt og kritisk om alle temaer i vårt samfunn – og ikke trykke holdninger og ideologier ned i halsen på hverandre.»

Med andre ord har ikke Gökce skjønt noe av egne konspirasjonsteorier, som for øvrig fortsetter i kommentarene til FB-innlegget. Blant annet får vi vite at det var Israel som angrep Charlie Hebdo.

Best for henne – og partiet

At Gökces kontroversielle uttalelser satte De Radikale i en vanskelig situasjon, ville altså ikke partiet først innrømme. Men etter at hun likevel har trukket seg, har pipen fått en annen lyd.

I en tekstmelding til Berlingske bekrefter Mikkel Sarbo at partiet har mottatt meldingen, og skriver videre:

«Jeg synes det er en klok avgjørelse, som i lys av den siste uken er den beste for alle parter. Elif har gitt noen uttalelser som ikke harmonerer med Radikale Venstres politikk og verdier, og jeg tror det er best både for henne og partiet at hun fortsetter sitt politiske virke som løsgjenger fra nå av.»

Da kan vi bare vente – hvem blir den neste politikeren som avdekker sitt sanne jeg?