Innvandring

Tusentals migranter fløyet ut av Europa til Bagdad

10 fulle fly med rundt 4.000 migranter har blitt fløyet fra Litauen til Bagdad i Irak. Irak samarbeider for å stanse Hviterusslands hybridkrig mot Europa.

Realpolitiske tiltak fungerer. Det er konklusjonen på det som var en ulykkelig situasjon øst i Europa i fjor da Hviterussland ved hjelp av Russland hentet tusener på tusener av migranter som ble fløyet inn fra Midtøsten og presset videre mot den litauiske og polske grensen.

Det var i s0mmer som Litauen først anklaget diktatoren, Aleksandr Lukasjenko, for å fly migranter fra Midtøsten og Afrika og sende dem til den litauiske grensen. I juli ble det anslått at over 1.500 personer i løpet av sommeren hadde tatt seg ulovlig inn i Litauen. Liknende scener utspilte på Polens grense der rundt 10.000 soldater jobbet intenst for å beskytte grensen sin mot Hviterussland, inkludert ved å rulle ut piggtrådgjerder. Også den gang ble Hviterussland utpekt som syndebukk med støtte fra Russlands Vladimir Putin.

– Dette angrepet som Lukasjenko nå gjennomfører er planlagt i Moskva og hjernen bak det er president Putin, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki under et krisemøte i det polske parlamentet i høst, rapporterte The Guardian.

Lukasjenko har tidligere truet med å oversvømme Europa med narkotika og migranter grunnet EUs sanksjoner mot diktaturet.

Over og ut?

Spørsmålet er nå om denne politiske «leken» fra hviterussiske og russiske side er på vei mot en slutt. For Europa har svart på dette hybridangrepet. Vi så det ved den polske grensen og vi ser det nå i disse dager med fulle fly fra Litauen til Bagdad. I dag er det kun noen få irakere igjen i Litauen.

At man lyktes med å transportere de illegale migrantene tilbake til Midtøsten, nærmere bestemt Irak, skyldes ikke minst samarbeidsviljen til Irak. Og det er også Iraks utenriksminister, Fuad Hussein, som kommer med de nye opplysningene om vellykket transport tilbake til Irak. Samarbeidet mellom han og Litauens utenriksminister, Gabrielius Landsbergis, skal være godt.

– Siden begynnelsen av migrasjonskrisen har vi hatt et veldig nært samarbeid med våre partnere i EU. Vi har også hatt en kontinuerlig kontakt med den irakiske regjeringen og setter pris på det konstruktive samarbeide med å utstede dokument til irakiske borgere som ønsker å vende tilbake, sier Landsbergis.

Vi kunne tidligere i år fortelle at de frivillige returene ikke minst ble muliggjort ved at Litauen gir den enkelte som forlater landet 10.000 kroner i hånden. Hvorvidt dette tiltaket vil hindre den enkelte fra å forsøke å ta seg inn i Europa igjen, er jo et sentralt spørsmål. Tvert om, vil mange kunne tenke, vil penger i hånden kunne stimulere til nye forsøk på ulovlig innvandring til kontinentet vårt.

Hvis sistnevnte skulle skje, må Europa/EU lage en vanntett plan for å stoppe misbruket av vår sjenerøsitet.