Frihetsverdier

Regjeringens hemmelighold om Taliban-møtene befester tillitskrisen til Arbeiderpartiet

Utenriksminister Anniken Huitfeldt ga ikke Stortinget informasjon i forkant av Taliban-møtene - verken om delegasjonen fra Afghanistan eller de vurderingene regjeringens beslutning bygget på. De pårørende til de tolv norske soldatene som ble drept i Afghanistan ble heller ikke informert om at terrororganisasjonen var invitert til landet. - Streng sikkerhet, sier Huitfeldt.

Tillitskrisen den norske Ap-ledede regjeringen står plantet i blir neppe mindre av at utenriksminister Anniken Huitfeldt verken informerte Den utvidede utenriks- og forsvarskomitéen (DUUFK) eller pårørende til falne soldater i forkant av møtene med Taliban. Når Stortingets utenriks- og forsvarskomité, stortingspresidenten og de parlamentariske lederne på Stortinget indirekte vurderes som en sikkerhetstrussel, ser det unektelig ut som om Arbeiderpartiet har opphøyet seg til en autoritær stilling. At de pårørende etter soldatene som mistet livet i kampen mot terror også vurderes som en sikkerhetsrisiko for terrordelegasjonen, befester inntrykket av et styringsparti uten bakkekontakt.

Informerte ikke Stortinget

Først i etterkant av samtalene med Taliban på ærverdige Soria Moria hotell denne uken, framkom det at det var Norge som tok initiativ til samtalene med terroristene.

– Det var vi som tok initiativ til møtet. Møtet er blitt planlagt i samråd med allierte, skrev statssekretær Henrik Thune i en e-post sendt via kommunikasjonsavdelingen i Utenriksdepartementet til Aftenposten.

Hemmeligholdet bak initiativet vitner om en regjering som ser det opportunt å fatte beslutninger over hodet på ikke bare «vanlige folk», men også over hodet på Den utvidede utenriks- og forsvarskomitéen. En slik vurdering kan sees fra to vinkler; sikkerhet og moral. Enten har regjeringen vurdert det sikkerhetsmessig mest forsvarlig å holde Taliban-planene tett til brystet, alternativt har den vurdert at det er moralsk riktig å gjennomføre Taliban-samtalene, slik at motstemmer ikke er nødvendige å lytte til.

Uavhengig av hvilken vurdering som ligger til grunn, vitner det om et Arbeiderparti som hever seg over de alminnelige reglene for saksgang, der regjeringen alltid orienterer komiteen og drøfter viktige spørsmål som handler om utenrikspolitikk, sikkerhetspolitikk og bl.a. terrorberedskap før viktige beslutninger fattes.

Pårørende en sikkerhetstrussel

I NRK Debatten onsdag kveld valgte programleder Fredrik Solvang å stille utenriksminister Huitfeldt spørsmål om hvorfor heller ikke de etterlatte etter de norske falne i Afghanistan ble informert om at terrororganisasjonen ble invitert til Norge.

 – Hvorfor tok ikke dere kontakt med de pårørende før dette skjedde, og da snakker jeg om de pårørende til de tolv drepte nordmennene, spurte Solvang.

 – Vi har jo rutine for at vi tar kontakt med blant annet den drepte journalisten, for han var på en UD-reise sammen med oss. Så han burde vært informert på forhånd, sa utenriksministeren.

Det var Dagbladets journalist Carsten Thomassen som ble drept under angrepet på Hotel Serena i Kabul i 2008. Den etterlatte samboeren Ellen Hofsvang (55) opplyste til TV2 at hun ikke ble informert om Taliban-møtene.

– Jeg kan bekrefte at jeg ikke ble informert verken om at Taliban var invitert til et møte i Oslo som det ville bli mye offentlighet rundt, eller at en representanten for Haqqani-nettverket, som sto bak terrorangrepet der Carsten ble drept, var del av delegasjonen. Jeg hørte ingenting fra UD før jeg selv tok kontakt søndag kveld, skrev Hofsvang i en epost til TV2 onsdag.

Hofsvang opplyste til kanalen at det hadde vært en stor belastning for familien og at hun reagerer sterkt på at Taliban ble invitert til forhandlinger bare noen hundre meter fra hjemmet til de etterlatte uten at de ble varslet om det.

 – Hvorfor skjedde ikke det? spurte Solvang Huitfeldt videre i gårsdagens Debatten.

 – Det burde vi gjort og jeg skal møte med kona i morgen og beklage det.

 – Ja, men er noen andre av de pårørende informert?

 – Nei, det er de ikke.

 – Er det også en glipp? 

 – Det må vi diskutere i ettertid. Men det har vært ganske strenge sikkerhetsopplegg rundt dette besøket.

 – Skulle du ønske du gjorde det?

 – Det vil jeg gjerne diskutere med dem etterpå, for jeg skjønner at dette er en veldig belastning for de som har mistet familiene sine, og det er veldig viktig å fortelle til norske soldater som har vært i Afghanistan i mange år, at de gjennomførte det viktigste. Og det var at Afghanistan ikke skulle være et oppmarsjområde for internasjonal terror, og den oppgaven gjennomførte de.

At etterlatte etter norsk bakkemannskap vurderes som en sikkerhetstrussel er en vurdering Regjeringen og UD må stå inne for i etterkant av samtalene med Taliban, men at tilliten til Støre-regjeringen vil bli enda mindre blant «vanlige folk» etter dette, er det liten tvil om.

Utvidet kritikk

Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) stilte seg sent onsdag kveld  kritisk til at Stortinget ikke fikk vite om Taliban-møtene.

– Med tanke på møtenes innretning ville det vært klokt av utenriksministeren å gi Stortinget informasjon i forkant av møtene og de vurderingene regjeringens beslutning bygget på, sa Søreide til Aftenposten.

Søreide leder nå Stortingets utenrikskomité og er Høyres utenrikspolitiske talsperson. Hun opplyser til Aftenposten at hun som komitéleder, fikk et kort varsel om at møtene skulle avholdes.

– Men det ble ikke gitt informasjon om delegasjon eller øvrig opplegg, sa hun.

Det er derimot ikke tverrpolitisk enighet om at Søreides kritikk er berettiget. Frp-leder Sylvi Listhaug mener at Søreide selv er en del av problemet og at hennes egen overbevisning om at Taliban-møtene er positive, gjorde at hun unnlot å innkalle Den utvidede utenriks- og forsvarskomitéen da hun ble informert om at møtene skulle finne sted.

Hun poengterer at Stortingets forretningsorden gir Søreide en slik mulighet.

– Det er oppsiktsvekkende at hun unnlot å gjøre det basert på det hun nå sier. Kritikken av regjeringen ser ut som en avledningsmanøver, siden Høyre ser ut til å støtte Ap- og Sp-regjeringen fullt ut i deres beslutning om å invitere Taliban til Norge, sier hun.

– At Høyre ikke tar til motmæle mot regjeringens vurderinger, er oppsiktsvekkende og trist og kan ikke bety noe annet enn at de i praksis slutter seg til regjeringens naive holdning i denne saken, påpeker hun. Listhaug mener besøket betyr at internasjonalt ettersøkte terrorister får amnesti på norsk jord, skriver Aftenposten.

Hovedillustrasjon: Skjermdump NRK Debatten