Islam

NRK søker researcher til «vårens fineste fest»

Trodde du det handler om Norges nasjonaldag den 17. mai? Å nei du, det er statskanalens promotering av islam. Vårens fineste fest er ifølge NRK "Festen etter fasten", markeringen av den muslimske høytiden id al-fitr.

Bare la oss ta det med en gang: Har du noengang hørt at NRK har søkt etter researchere til religiøse høytider? Hva vet vi for eksempel om den katolske festen Apostelens Paulus’ omvendelse? Eller den hinduistiske Shivaratri, som er den viktigste fest for hinduenes gud Shiva? Hva med Kambutsue, japansk festdag til minne om Buddhas fødsel? Jødenes Jom Kippur (Forsoningsdagen) som er den helligste og mest alvorstunge dagen i det jødiske religiøse året?

Listen kan gjøres svært lang – men ikke for NRK. Der er det kun muslimenes fastemåned ramadan som er i fokus ved fastebrytningsfesten, Id al-fitr (eller bare id/eid).

Brobygging og å fremme muslimske historier

Det er tredje år på rad NRK sender det de omtaler som en «nyskapende sending». I fjor søkte de etter en prosjektleder med «relevant bakgrunn». Som vi kommenterte da: NRKs fokus på islam er enormt – til tross for at vi snakker rundt 4 prosent muslimer i Norge. 

Årets etterlysning fra NRK til «vårens vakreste fest» har følgende mål:

Festen etter fasten inviterer alle i Norge til å feire id gjennom en banebrytende underholdningsproduksjon. Sendingen skal bidra til å fremme muslimske historier, og bygge bro mellom muslimer, etniske nordmenn og andre befolkningsgrupper.

Hva som er banebrytende med denne underholdningsproduksjonen vites ikke, for den følger i NRKs sedvanlige spor: hyllest av islam gjennom ensidige positive muslimske historier, der alt som er kritikkverdig skal trylles bort gjennom festglade, smilende mennesker, kvinner i hijab, vakker mat i glade farger og annen glans og glamour. Men hvorfor i all verden skal «alle i Norge» iniviteres til å feire id? Og hvorfor tror NRK det bygges broer mellom muslimer, etniske nordmenn  – og andre befolkningsgrupper – når nettopp andre befolkningsgrupper aldri blir tildelt samme oppmerksomhet som muslimene får?

«Det muslimske miljøet»

Dessuten: hva er det som får NRK til å tro at det er ett omforent muslimsk miljø?

Vi søker deg som er glad i å jakte og finne unike historier, nye talenter og spennende mennesker til å bidra i vår sending. Du må ha god kunnskap om høytiden, solid journalistisk teft og et stort nettverk i det muslimske miljøet er et pluss.

Vi kan bare anta hvordan NRK tenker: «det muslimske miljøet» for dem handler om tilbedere av Allah. Om det er sunni og shia har ingen betydning for dem, ei heller alle de særegne religiøse variantene som følger i sunni og shias fotspor. Festen etter fasten, der de «fastende» har spist og drukket om natta, skal lære oss at islam er et fullstendig uproblematisk bidrag til vår kultur. Ja, vi skal faktisk tro at det er fantastisk bidrag til vår kultur.

Hvis det tungt skattefinansierte NRK skal ta sitt samfunnsoppdrag alvorlig, må de balansere med også å presentere andre religiøse retninger og i andre sammenhenger ta religionskritikk på det alvoret det fortjener. At altfor mange muslimer gjør seg til offer for islamkritikk fortjener ingen fest, det fortjener seriøse og faktuelle debatter.

Kanskje NRK skulle bruke noen av skattekronene til at Norge får på plass et undervisningsopplegg for skoleelever om Muhammedkrisen og påfølgende problemer med ytringsfriheten – sånn i tilfelle de faktisk mener noe med å «ivareta» sitt samfunnsoppdrag?