Innvandring

– De kommer alltid i flokk

Drammenskvinnen "Cecilie"(21) sier at gjenger fra bydelen Fjell gjør hjemmefester i Drammen til et mareritt. - Vi har alltid en plan B, sier kvinnen til HRS. 

Cecilie er ikke hennes egentlige navn. Når hun kontakter meg er hun tydelig på at hun ikke vil stå fram med navnet sitt, men at hun vil fortelle om et problem ingen snakker høyt om.

– Det er blitt enklere nå som vi eldre. Tidligere var det mye vanskeligere, da var vi samtidig redde for at foreldre skulle bli sinte fordi vi festet i det hele tatt, sier Cecilie til HRS.

Ryktet går

Problemet – og frykten – Cecilie beskriver, handler om hjemmefester som oppsøkes av gjenger fra Fjell i Drammen. Den unge Drammenskvinnen sier at «alle unge» i byen er klar over problematikken, og at det skal godt gjøres å ikke ha erfaring med at det dukker opp aggressive innvandrergutter på private tilstelninger.

– Det som er skummelt er når det ryktes at det finnes en fest. Og ryktene sprer seg jo superfort, det holder at en eller annen sender en melding på Snap (Snapchat, sosial medietjeneste for mobiltelefon, min anm).

Cecilie er tydelig på at rykter ofte medfører at det generelt kommer flere enn opprinnelig inviterte til private fester, men at det er to tydelige forskjeller på hvem som finner på å dukke opp.

– Det er stor forskjell på om det kommer en eller to du kjenner og om det kommer en hel gjeng som krever å få komme inn fordi de skal ha tak i noen som er på festen. De har en truende oppførsel, sier Cecilie.

Vil ha bråk

Ifølge Drammenskvinnen er de uinviterte guttegjengene ofte mellom fire og sju i antall, og i alderen 16-22 år. Hun beskriver dem som høylytte og invaderende, og at de ofte virker å være ute etter bråk for «moro skyld».

– De er «tøffe i flokk» og virker å være ute etter å lage bråk. Det er ikke sånn at de virker å ville kose seg og prate eller danse, de holder seg alltid samlet og velger gjerne ut noen de vil plage. Det er noen ganger de er ute etter å «sjekke opp» jenter og noen ganger de virker mer opptatt av å finne gutter å sloss med, og ofte er det begge deler, sier Cecilie til HRS.

Den unge Drammenskvinnen sier at det skaper frykt når gjengene kommer, ikke minst dersom de slippes inn på festen.

– Det er kjempeskummelt. De er ofte ikke fulle, men det er sånn at de kan peke seg ut en jente og sette seg på hver side av henne, mens flere står foran henne, slik at hun ikke kommer seg unna. Så blir de veldig invaderende og nekter å gå igjen.

– Ofte blir de aggressive dersom de blir avvist, enten det er den som holder festen som vil vise dem bort eller andre forsøker å snakke til dem. Og det er da det blir skummelt, for de vil gjerne sloss, sier Cecilie.

Ifølge Drammenskvinnen sloss de i flokk, og velger seg oftest ut en de skal ta.

– De kan velge seg ut en gutt og gå alle mot en. Det skjer fort, og de er vanskelige å stoppe. Så stikker de av etterpå, forteller hun.

Om rasisme

 – Men kan det ikke være sånn at de bare ønsker å være som vanlige norske ungdommer, at de føler seg utenfor når dere ikke inviterer dem? spør HRS.

– Det er mange med forskjellig opprinnelse på fest. Det er ikke sånn at vi ikke inviterer muslimer eller ikke inviterer folk uten hvit hudfarge. Ingen bryr seg om sånt, men ingen inviterer kjipe folk, enten de er norske eller innvandrere. Det er ofte verst for de på festen som har muslimsk bakgrunn når disse gjengene dukker opp.

 – Hvorfor er det verst for dem med muslimsk bakgrunn?

– Fjell-gjengene blir mest forbanna på folk som «velger å være potet». Hyggelige, snille folk med muslimsk bakgrunn som velger å være norske får bråk, sier Cecilie til HRS.

 – Mener du at det er en form for sosial kontroll?

– Det ser sånn ut. Hvis det ikke bare er hevn fordi de er misunnelige. Jeg vet ikke, men det er faktisk de med innvandrerbakgrunn som får mest tyn, enten det er fornedring eller det er slag og spark.

 – Hva med jenter med muslimsk bakgrunn da?

– Jeg har ikke opplevd at guttegjengene er opptatt av jenter med muslimsk bakgrunn på fest. De går etter norske jenter. Det er muslimske gutter de er voldelige mot, dersom de finnes på festen. Ellers går de etter norske gutter.

De yngste

Cecilie sier at det ofte er de yngste som blir ofre for guttegjengene. Hun forteller at innvandrerguttene gjerne oppsøker fester der det er mindreårige, og at problemet er mindre uttalt jo eldre de norske ungdommene blir.

– Det er jo ikke så rart. Når mindreårige fester er det ofte hemmelig og de er redde for at foreldrene skal finne ut at de drikker alkohol. Da er terskelen for å ringe foreldre eller politiet mye høyere, og det utnytter gjengene. Alle i Drammen kjenner vel en jente som har vært utsatt for overgrep av en av disse guttene, sier Cecilie.

 – Det er en veldig sterk påstand. Mener du at innvandrerguttene går bevisst etter de yngre jentene?

– De går bevisst etter de som ikke klarer å si nei. Hvis du er over 20 år er det mye enklere å sette grenser enn om du er 15.

Påstanden til Cecilie kan ikke verifiseres, men at hun har et poeng er vanskelig å komme utenom. I november skrev vi om den store økningen i overgrep i Drammen. Byens overgrepsmottak bekreftet Cecilies påstand om at det i stor grad er unge jenter som utsettes for seksuelle overgrep.

Hittil i år har 116 jenter kommet til mottaket. Det er 25 flere enn i hele fjoråret. Økningen er ikke unik. For hvert år som går kommer det stadig flere jenter som er utsatt for seksuelle overgrep, og jentene blir stadig yngre. De fleste som oppsøker mottaket er mellom 14 og 20 år, melder NRK.

Endringen omfatter ikke «bare» seksuelle overgrep. I tillegg har jentene ofte vært utsatt for vold.

Plan B

Cecilie er eldre enn jentene som oftest utsettes for overgrep, og hun sier til HRS at det er viktig at ungdom generelt har en «plan B» når de drar på hjemmefester, enten det er i Drammen eller andre steder.

– To ting er viktige. Det ene er at du er veldig forsiktig med hvem du er i kontakt med på sosiale medier. For ungdom gjelder det Snap. Ikke ha Snap-kartet åpent for alle slik at de vet hvor du er, og vær kritisk til hvem du legger til og hva du deler. Det andre er at du må ha en «plan B» når du er på fest.

 – Hva er en «plan B»?

– Du må tenke gjennom på forhånd hva du skal gjøre dersom det dukker opp en aggressiv gjeng på festen. Snakk sammen på forhånd, ha klart et telefonnummer til en voksen og til politiet. Eller vær forberedt på å dra straks de dukker opp. Det handler bare om å være i forkant.

Naive foreldre

– Det er helt latterlig hvor naive foreldre kan være, sier Cecilie til HRS.

Hun mener at verken foreldre eller voksne generelt forbereder unge i dag godt nok på hva det innebærer å være ung, og at både foreldre, lærere og andre er naive om hva som egentlig foregår i byens ungdomsmiljøer.

– Jenter ned i 13-årsalderen har Snap, de går på fest, de lures, de utnyttes. Gutter trues og bankes opp. Men ingen advarer om at det kan skje, sier Cecilie.

 – Det finnes da stort fokus på nettvett både i Politiets holdningskampanjer og i skolen?

– Ja, klart vi får høre om nettvett fra vi er ganske små, men ingen forteller om hvem som er farlige eller hvordan de oppfører seg. Hvordan skal unge være forberedt på noe dersom det ikke beskrives?

Cecilie mener at det er nødvendig å engasjere seg i unges situasjon i dag og at fokuset på inkludering og rasisme er «merkelig».

 – Det er bare teit å påstå at ungdom i dag er rasister og ikke prøver å inkludere jevnaldrende med innvandrerbakgrunn. Vi har vokst opp med et samfunn der hudfarge ikke spiller noen rolle, vi bryr oss ikke og skjønner egentlig ikke hva det er snakk om. I vennegjengen er alle hudfarger representert. Hvorfor skal vi få skylda for forrige generasjons rasisme? Det jeg mener er at ingen tar ansvar for å fortelle unge at enkelte kulturer er skumlere enn andre, både for jenter og gutter – og ikke minst for de som bryter med den kulturen.