Kriminalitet

«Svenske» voldsparate har inntatt Danmark

Hva er det som foregår i og rundt København? På en pressekonferanse tirsdag var konklusjonen til politiinspektøren: "Jeg kan bare si at de er voldsparate" - og med en voldsparathet som dansk politi ikke har sett før.

Det startet tidlig ettermiddag torsdag i forrige uke. Da fikk politiet melding om at en mann var skutt på åpen gate et sted omkring Sorgenfrigade og Nørrebrogade. Mannen (27) var skutt i ryggen og døde senere av skadene.

På fredag var det nye skytinger i Rødovre. Skytingen skjedde litt før klokka 11:30 i en frisørsalong på Islev Torv. En 17-årig gutt ble drept, en mann (28) og en gutt (15) ble såret. Politiet opplyste først at den drepte var en svenske, men det ble senere justert til en bulgarer.

Lørdag ble det meldt om skyting i Frederiksberg. En mann skal ha gått inn på en vannpipekafé rundt klokka 21:30 og avfyrt et enkelt skudd. Skuddet traff en mann (39) i hode/hals-regionen. Mannen ligger fortsatt kritisk skadd på sykehus.

Natt til tirsdag, rundt klokka 01:00, ble to menn rammet av skudd i området ved Hækmosen og Krebsdammen i Herlev. Den ene, en mann i 20-årene, ble funnet død av politiets hundepatrulje, mens den andre, en mann på 25 år som ble skutt i hodet, er på sykehus, men utenfor livsfare.

Så langt er altså tre drept og fire såret – på under én uke.

«Svenske» kriminelle

Politiet har arrestert to menn tilknyttet den første skytingen på Nørrebro. Det heter at en svensk mann (21) og en dansk mann (18) er fengslet. Sannsynligheten er kanskje større for at de har statsborgerskap til henholdsvis Sverige og Danmark, men det er ikke den svenske eller danske kulturen de er bærere av.

Politiet mener at «svensken» avfyrte fem skudd med en semiautomatisk Glock-pistol mot den drepte i tillegg til en annen mann som var tilstede. Sistnevnte klarte å stikke av. Den antatte «svenske» gjerningsmannen ble plukket opp av en fluktbil som «dansken» kjørte. De er varetektsfengslet til 22. desember, siktet for drap, drapsforsøk og våpenbesittelse. Begge nekter straffskyld.

For de andre skytingene er ingen så langt siktet, men dansk politi forteller at de har inngått et tett samarbeid med svensk politi, melder Berlingske.

På en pressekonferanse på Politigården tirsdag opplyste politiinspektør hos Københavns Politi, Torben Svarrer, at de ikke vil ta lett på denne utviklingen.

– Jeg kan love dere én ting. Vi har satt inn ekstremt mye ressurser for å få dette stoppet. Dette gjelder på tvers av politidistriktene, i vår særlige etterforskning og i samarbeidet med Sverige, sa Svarrer.

Politiinspektøren viste til «kriminelle fra Sverige», der også svensk politi har stor interesse av å bidra til at dansk politi kommer i mål med å få tak i de skyldige. Samarbeidet handler blant annet om informasjonsutveksling, som Svarrer påpekte er særdeles viktig. Men dansk politi vet ikke hvor mange «svensker» som er innblandet i skytingene.

Enormt voldsparate

På spørsmål om det er snakk om «svenske gjengmiljøer», var politiinspektøren mer utydelig. Ifølge Berlingske viste han til at svenskene har «en litt annen måte å definere miljøer på», så han ville begrense seg til «personer som er kjent i kriminelle miljø i Sverige». Siden dette ikke gir mening, kan det være det skal være at svenskene har en litt annen måte å definere «gjenger» på.

Men det Svarrer var klar på, var disses voldsparathet:

– Jeg kan bare si at de er voldsparate. De er en del av en kriminell struktur i det svenske samfunnet, sa Svarrer.

Han understreket også at det er snakk om en helt annen voldsparathet enn det dansk politi har sett tidligere. Og det kan være riktig nok, men vi må anta at både dansk og norsk politi følger med på hva som skjer i nettopp Sverige. Vi kan jo minne om hva statsadvokat i Göteborg, Thomas Ahlstrand, beskrev i Göteborg-Posten i november 2016:

«To særlige trekk gjør den moderne gjengkriminaliteten annerledes enn den vi kjenner til fra før. Gjengene driter i oss og våre verdier på ordentlig. Og brutaliteten. Vi står maktesløse og kan bare håpe at det går over med tiden.»

Men det håpet kan vi etter all sannsynlighet (fortsatt) skyte en hvit pil etter, samtidig som vi må sette vår lit til at danske politikere er mer realitetsorienterte enn svenskene.

Dansk politi antar at skytingene er en del av en pågående konflikt i gjengmiljøer. Minst to av skyteepisodene kan knyttes til kriminelle gjenger og andre organiserte kriminelle. Gjengene det kan dreie seg om, og som visstnok er i konflikt, er NNV-Gruppen (Nørrebro-Nordvest-Gruppen) og MC-klubben Satudarah. NNV ble dannet i september 2018 etter at gjengen Brothas brøt ut i indre konflikter. Det var samme år som dansk politi satte inn et voldsomt støt i danske gjengmiljøer, og 15 gjengmedlemmer sto tiltalt for å ha drept seks medlemmer fra Brothas.

Politiet tror at kun en av disse gjengene er involvert, uten at de vil si hvilken.

Det skal være gjort 25 husransakelser over hele Sjælland, men særlig i hovedstadsområdet. 12 personer skal være anholdt. Københavns Politi innførte tirsdag to skjerpede straffesoner, som er et geografisk avgrenset område hvor det i perioder innføres forhøyelse av straffer for visse forbrytelser. Disse gjelder i første omgang i 14 dager. I tillegg er visitasjonssonene utvidet, der politiet uten konkret mistanke om at det er begått straffbare forhold kan visitere personer.