Den kulturelle revolusjonen

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) forsvant fra Stortinget før juleferien

Noe høyst uvanlig har skjedd på Stortinget de siste dagene, like uvanlig som den uvanlige tiden vi "vanlige folk" opplever. Stortingspresident Gharahkhani var ikke å finne på Stortinget dagene før jul. Ifølge tips til HRS, skal Gharahkhani ha reist på ferie til Tyrkia.

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) har ikke vært å se på Stortinget de siste dagene. Ifølge tips til HRS, skal Gharahkhani ha reist til Tyrkia.

Når han reiste dit er usikkert, men han har tydeligvis tatt seg fri – en rettighet det ikke er mange av våre stortingsrepresentanter forunt, særlig ikke fra de etablerte mediene. Det er mang en stortingsrepresentant som har fått førstesiden for å ha vært i «syden» når de egentlig skulle tjent folket fra Stortinget.

Nå er det særlig spesielt med stortingspresidenten, da vedkommende har mange formelle oppdrag som skal utføres. For eksempel er det en sedvane at stortingspresidenten holder en avsluttende juletale for de øvrige stortingsrepresentantene. Men i år var det første visepresident, Svein Harberg (H), som holdt denne. Stortingspresidenten var heller ikke tilstede under begravelsen til Kåre Willoch (H) denne uken. Stortingsrepresentanter HRS har snakket med, sier de aldri har opplevd at stortingets president forsvinner før Stortinget tar juleferie.

Har han reist til Tyrkia, så kan det vanskelig kalles «sydentur», da temperaturen der ligger på 7 til 13 grader i dag i typiske feriebyer som ligger ved Middelhavet og Egeerhavet.

Så hvor er det blitt av stortingspresident Gharahkhani?

«Hjem» til jul?

Det kan ved første øyekast på Stortingets forside på nettet se ut som om Gharankhani, mannen med landets nest høyeste verv etter Kongen, har vært tilstede denne siste uken før jul. Faksimilen viser et bilde av stortingspresidenten og en presisering av at arbeidet med statsbudsjettet ble ferdigstilt 21. desember.

Men Gharankhani satt beviselig ikke i presidentstolen 21. desember.

Hvis en går inn på Stortingets videoarkiv fremkommer det at siste gang stortingspresident Gharahkhani ledet Stortinget, var torsdag 16. desember. Påfølgende fredag, mandag og tirsdag ledes Stortinget av andre i presidentskapet, henholdsvis Svein Harberg, Morten Wold og Nils T. Bjerke.

Like fullt har Gharahkhani på sin Facebook-side sent på ettermiddagen 20. desember lagt ut en julehilsen til folket – fra Stortinget. Men der er han ikke denne mandagen, sier våre kilder. I videotalen snakker han blant annet om hvor heldige vi er som lever i en nasjonalstat, om å stå sammen og at vi atter går inn i en jul med begrensninger.

I trådstart sier Gharahkhani blant annet: «Nå nærmer det seg jul! Etter en ekstraordinær og hektisk tid, ser jeg frem til noen rolige dager med familien.»

Da er spørsmålet; hvor nært jul var vi da denne videoen ble tatt opp? Og hvor rolig blir julen, når han og åpenbart familien, er på reisefot?

Den 17. desember la Gharahkhani ut en status fra Barnas Stasjon Drammen Blå Kors som han besøkte. Han besøkte Blå Kors denne fredagen i regi av å være stortingspresident.

Så kan vi lure: hvis Gharahkhani med familie har reist til Tyrkia – i disse begrensede tider – hvorfor tilbringe julen der? Nå skal det påpekes at så vidt vi vet er det mange iranere som ferierer i Tyrkia, det er visstnok et land mange føler seg kulturelt hjemme i. Det kan også være at Gharahkhanis eller hans iranske kones familie, eventuelt begge, kommer fra Iran til Tyrkia på turistvisum, som er en enkel affære. Men det kan også være motsatt: Gharahkhani og familien hans bruker Tyrkia som transittland på vei «hjem» til juleferie i Iran.

Uansett reiser saken en rekke spørsmål.

Hvem vet hva?

Om stortingspresident Gharahkhani har tatt seg fri før Stortingets juleferie var et faktum, bør dette være klarert. Hvem ga han fri? Hva vet statsminister Jonas Gahr Støre? Hva vet Stortingets direktør Marianne Andreassen?

Nå har det som kjent vært mye bråk rundt Stortinget den siste tiden, både med avtroppende stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) og rotet med kontroll og informasjon fra Stortingets administrasjon om blant annet pendlerboliger og skatt. Er dette virkelig tiden for å gi stortingspresident Gharahkhani permisjon?

Når det gjelder permisjoner fra Stortinget, heter det følgende:

«Permisjon for representanter kan innvilges ved sykdom, i forbindelse med fødsel og omsorg, ved deltakelse på delegasjonsreiser eller ved fravær av lengre varighet. For øvrig innvilges permisjon bare dersom det foreligger særlige omstendigheter.»

Så husker vi jo alle hva som skjedde da et tidligere regjeringsmedlem fra Solberg-regjering dro på ferie til Iran. Per Sandberg (FrP) tok med seg tjenestetelefonen, noe som er i strid med sikkerhetsreglementet. Man skal levere inn telefonen før en reise til diktaturer og få utlevert en annen telefon som er tømt for informasjon, som SMS-er og adresselister og ringehistorikk.

Har Gharahkhani levert inn sin tjenestetelefon?

HRS har også vært i kontakt med iranere i Norge som slår følgende fast: én gang iraner, alltid iraner. Slik forholder Iran seg til iranere verden over. Statsborgerlovens unntaksregler sier det samme: Iranere har alltid dobbelt statsborgerskap. Det betyr at Gharahkhani også har iransk pass, da det er kjent at han har vært tilbake i Iran etter han og familien kom til Norge i 1987. Det er også slik at barn født her av iransk far og eksempelvis norsk mor, ikke får turistvisum hvis de vil besøke Iran – de får iransk pass. Vi har altså en stortingspresident, neste etter kongen i rang, med norsk og iransk statsborgerskap.

Vi har også vært i kontakt med Stortinget uten å ha fått noe vettugt svar, vi blir sendt fra den ene til den andre. Vi endte opp på pressevakta som på vårt spørsmål om stortingspresidenten hadde tatt ferie før Stortingets avslutning, der svaret var: «Ja, og dette er kjent i media». Nå er jo det interessant i seg selv, for hvis mediene kjenner til det, så må vi kunne si at tausheten er talende. Vi spurte også om Gharahkhani har levert inn tjenestetelefonen, noe vi ble lovet et svar på i en kommende e-post. Den venter vi fortsatt på.