Islam

Folkemord på jesidiene: «En historisk dom»

For første gang er en IS-terrorist dømt for folkemord mot den jesidiske minoriteten. Dommen falt i Tyskalnd. "Dette er et historisk øyeblikk for oss jesidier", sier leder av en jesidisk menneskrettighetsgruppe. Bakgrunnen for dommen var et grotesk drap på en liten fem år gammel pike. Den lille slavejenta døde under verst tenkelige forhold.

I forrige måned kunne vi fortelle at en kvinne, den tyske konvertitten Jennifer Wenisch, ble dømt til 10 års fengsel for drapet på Rania (5). Rania døde av tørst da hun ble hengt i et tre i solsteika, som straff for at hun hadde tisset i senga. Wenisch nektet for forholdet, men avslørte seg selv slik: Etter et lengre opphold hos IS, dro hun tilbake til Tyskland for en periode. Da hennes datter var to år gammel, prøver Wenisch å oppnå kontakt med sine forbindelser i IS i Syria, noe tysk politi fanger opp. Wenisch tror det er en representant for IS som hjelper henne, og hun og datteren kjørte med han mot Syria. Men IS-representanten er politi og bilen har avlyttingsutstyr. På turen la ikke Wenisch skjul på hva hun tidligere hadde opplevd i Syria.

Wenisch hadde vært medlem av det beryktede moralpolitiet (hisba). Hun fortalte at hun «elsket å spankulere i parkene, kledd i helt hvitt og med både rifle og pistol». Hennes mann var en beryktet imam som blant annet drev med djevelutdrivelser. De hadde en jesidisk slave som hadde en fryktelig irriterende datter på fem år, fortalte hun. Derfor måtte denne jenta bøte med livet, fastslo Wenisch.

Det lyktes tysk politi å oppspore denne jesidiske slaven, fortalte den tyske avisen Die Zeit. Nora, som hun heter, vitnet mot Wenisch i rettssaken mot henne.

Wenisch ble dømt for «brudd mot menneskeheten i form av slaveri», samt som medskyldig i at Rania døde ved at hun ikke prøvde å hjelpe jenta.

Dømt for folkemord og krigsforbrytelse

Nå er ektemannen til Wenisch dømt for folkemord av en domstol i Frankfurt. Det var han som hengte lille Rania opp i treet. Saken er historisk i sitt slag. Den 29-årige irakiske jihadisten, Taha al-Jumailly, ble dømt både for folkemord og krigsforbrytelse for å ha drept Rania foran øynene på hennes mor.

I henhold til dommen kjøpte al-Jumailly og hans daværende kone, Wenisch, Nora og Rania på et slavemarked i den IS-okkuperte delen av Syria. Paret holdt mor og datter som slaver i sitt hjem og tvang dem til å konvertere til islam. De to skal daglig ha blitt utsatt for mishandling.

Det dømte jihadist-paret flyttet senere til Fallujah og det var der al-Jumailly hang Rania opp i et tre i 50 graders hete. Jenta døde av tørst og utmattelse, mens hennes mor ble tvunget til å se på.

«Det er et historisk øyeblikk for oss jesidier. Vi kan ikke tenke oss en bedre dom. Vi kommer til å jobbe for at dette blir den første rettssaken om folkemord og at andre overlevende jesidier kan få møte gjerningsmenn i fremtidige rettsprosesser», sier Natia Navrouzov i organisasjonen Yazda, som jobber med temaet.

På Sinjarfjellet nord i Irak venter fremdeles tusenvis av jesidier på beskjed om hva som har hendt med sine slektninger. Syv år etter at IS drepte 5.000 jesidiske menn og tok kvinner og barn som slaver går veien mot oppreisning langsomt.

Hvor holdes slavene i dag?

Fremdeles savnes nesten 3.000 kvinner og barn som ble kidnappet av terrorsekten. En del familier har fremdeles kontakt med sine bortførte familiemedlemmer og håper på å kjøpe dem fri. Hvem som holder jesidier fanget i dag, sies det ikke noe om.

Utgravningene av massegravene på Sinjarfjellet kommer til å ta mange år. FN og flere stater kaller terrorsekten IS’ behandling av jesidiene i 2014 for et folkemord, men ingen rettslig instans har slått fast at det var et folkemord som skjedde for syv år siden.

I Tyskland har til sammen fem IS-kvinner blitt dømt for forbrytelse mot menneskeheten grunnet behandlingen av jesidislaver.

SVT

Fotomontasje: HRS