Innvandring

Stormer grensen til Polen – bevæpnede soldater satt inn

Samtidig erklæres det unntakstilstand på grensen mot Hviterussland. Hundrevis av migranter, de fleste unge menn, prøver i disse timer å ta seg ulovlig inn i Polen og videre utover Europa. Den polske regjeringen har sendt 12.000 soldater til grensen.

Det pågår et drama på grensen mellom Polen og Hviterussland som minner sterkt om migrasjonskrisen i 2015, da eksempelvis Ungarn rullet ut piggtrådgjerder for å beskytte seg mot migrantinvasjonen. Men det kan være at vi per i dag har et «litt klokere Europa».

Flere tusen migranter har samlet seg på grensen, der de massivt forsøker å trenge gjennom piggtrådgjerdet. Kolonnen beveger seg mot grenseovergangen ved Bruzgi-Kuznica, ikke langt fra den hviterussiske byen Grodno.

– Mer enn 12.000 soldater er på vakt ved grensen, sier Polens forsvarsminister Mariusz Blaszczak via Twitter mandag, melder Berlingske.

– Vi er forberedt på å forsvare den polske grensen, legger han til.

Disse soldatene kommer i tillegg til grensevaktene. Samtidig er en antiterrorgruppe på plass, det samme er en rekke politifolk.

Videoer i sosiale medier avdekker at migrantene går langs motorveien. Det polske Forsvarsdepartementet har publisert følgende video:

Polske soldater prøver å presse dem tilbake, mens hviterussiske soldater aktivt presser kvinner og barn over grensen til Polen. Andre påstår det er motsatt:

Migranter forsøker å klippe piggtrådgjerdet, samtidig som soldater bruker tåregass.

Hviterusslands grensevakter hevder at alle migrantene har tatt seg over til Polen, men ifølge den polske grensemyndighetens presseansvarlige skal stormforsøket mislyktes, melder nyhetsbyrået Tass.

– Bildene vi nå ser fra grenseområdene mellom Hviterussland og Polen er veldig bekymringsfulle, sier Anders Aalbu, Norges talsperson for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), til VG.

– UNCHR har gjentatte ganger sagt at det er helt uakseptabelt å utnytte flyktninger og migranter i et politisk spill. Nå er det behov for handling og vi oppfordrer Hviterussland til å unngå at liv settes i fare, fortsetter Aalbu.

NATO kaller Hviterusslands handling «uakseptabel» og kaller den et «hybridangrep», melder AFP via Expressen.

Skal straffe Europa

Som HRS fortalte i begynnelsen av oktober, sendte 12 EU-land brev til EU-kommisjonen med oppfordring om å iverksette fysiske barrierer ved EUs yttergrense. Dette for å demme opp for ulovlig innvandring og hybride trusler. Ikke minst handlet det om at Hviterussland bevisst presser illegale innvandrer over grensen og inn i Polen, Litauen og Latvia. Hybride trusler kan defineres som organiserte, synkroniserte, skjulte angrep på virksomheter og samfunn med et bredt sett av ødeleggende virkemidler. Norske myndigheter omtaler hybride trusler som «statlige eller ikke-statlige aktørers trussel om, eller bruk av, en kombinasjon av politiske, militære og økonomiske maktmidler, samt informasjon og sivile virkemidler for å utnytte sårbarheter, skape uro og oppnå mål».

«Det er ingen klare regler for hvilke handlinger medlemslandene kan ta i tilfelle et hybridangrep preget av en organisert høy strøm av irregulære migranter, tilrettelagt, organisert og/eller presset av et tredjeland for å utøve politisk press, eller i tilfeller av lignende utfordringer», het det i brevet. Og det ser ut til at de fikk helt rett – og det mens både Polen og Litauen bygger fysiske grensehindringer så raskt de klarer, som vi meldte i midten av august. Den gang hadde den polske hæren plassert ut 900 soldater ved grensen.

Hviterussland har satt i gang denne hybridkrigen for å straffe EU som innførte sanksjoner mot landet. Sanksjonene har generelt sammenheng med president Aleksandr Lukasjenkos maktmisbruk overfor egen befolkning, ikke minst i tilknytning til presidentvalget i fjor der han fikk over 80 prosent av stemmene. Det er hans femte periode som president, som han har vært siden 1994. Men det handler også om en reaksjon på at det hviterussiske regimet i mai i år tvang et passasjerfly fra Ryanair ned i hovedstaden Minsk for å arrestere en regimemotstander.

Hevnen fra Lukasjenko er å sørge for at flere fly fra Midtøsten lander i Minsk og derfra sender han migrantene til Europas grenser. Antakelig er dette en copycat fra en annen autoritær leder, Tyrkias presidents Recep Erdogan, som jo nettopp har oppnådd lukrative avtaler – og haugevis med penger – med EU-kommisjonen for ikke å slippe migranter inn i Europa.

Hviterussland er kritisert fra de fleste hold for å bruke migranter som våpen, men det bryr neppe Lukasjenko seg nevneverdig om. Men det ryktes også at Hviterussland begynner å miste kontrollen internt i landet med de mange importerte migrantene, så det er kanskje derfor det haster med å få flest mulig til Europa? Men i motsetning til Erdogan kan Lukasjenko stå tomhendt tilbake; ingen penger og tusenvis av migranter som landet ikke vil ha.

Forside: polske soldater ruller ut piggtrådgjerder.