Innvandring

Ny migrantbølge: Polen sender 900 soldater til EUs yttergrense

Den polske hæren har utplassert 900 soldater på grensen til Hviterussland for å bistå grensevaktene i håndtering av en ny migrantbølge. Polens forsvarsminister bekrefter at store militærstyrker er sendt ut. 

– Polen satte ut en tropp på hundrevis av mann ved grensen til Hviterussland for å støtte grensevaktene, sa den polske forsvarsministeren onsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det har den siste tiden vært en stor økning av migranter som forsøker å komme inn i landet.

Forsvarsminister Mariusz Blaszczak la også ut en melding på Twitter om at mer enn 900 polske soldater er involvert i operasjonen.

Hybridkrig

Nyhetsbyrået skriver at det er sannsynlig at de fleste migrantene som førsøker å ta seg over grensen fra Hviterussland til Polen er irakere.

En polsk viseminister skal ha opplyst at grensen til Hviterussland er forseglet og at soldatene allerede har vært der i en uke, angivelig for å slå tilbake mot det som omtales som en «hybridkrig» ført av Hviterussland.

Polen, i likhet med Litauen og andre baltiske nasjoner, beskylder den hviterussiske presidenten Alexander Lukasjenkos autoritære regjering for å sende migranter over grensene sine, som også er EUs yttergrense.

De anklager Lukashenko for å ha brukt migrantene som instrumenter i en «hybridkrig». De tror handlingen er som svar på EU -sanksjoner som ble pålagt Hviterussland etter et presidentvalg i fjor som Vesten så på som rigget, samt for harde undertrykkelser av hviterussiske demonstranter, skriver AP.

Hevnen mot EU

Onsdag holdt EUs ministre krisesamtaler «for å fastslå konkrete tiltak og former for bistand til de berørte statene med å håndtere og forhindre ulovlige kryssinger ved grensen til Hviterussland, også ut fra sikkerhetsaspektet ved denne delen av den ytre EU -grensen,» sa det slovenske EU -presidentskapet, ifølge Al Jazeera.

Nyhetsbyrået oppgir at mer enn 4.100 flyktninger og migranter har ankommet Litauen så langt i år og holdes internert i midlertidige leirer over hele landet.

Litauens grensevaktstjeneste offentliggjorde onsdag videoopptak, som avslører at migranter blir presset over grensen til EU-territoriet av uropoliti i Hviterussland.

Etter samtaler med Litauens statsminister Ingrida Simonyte onsdag, anklaget EU-parlamentets president David Sassoli Lukashenko, en gang kalt Europas siste diktator, for å «utnytte disse fattige, menn og kvinner.»

“Jeg har sett disse opprørende handlingene når tjenestemenn presser folk over grensen. Det er både et spørsmål om menneskerettigheter, og også et spørsmål om å beskytte grensen til EU ,”sa Sassoli. «Det er en organisert aktivitet av Lukashenko -regimet.»

Merkel bekrefter hybridkrig

På tampen av møtet beskyldte Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Estlands statsminister Kaja Kallas Lukashenko for å ha satt i gang et «hybridangrep» mot blokken på 27 nasjoner ved å kanalisere migranter til Litauen, Latvia, Estland og Polen som gjengjeldelse mot EUs sanksjoner, skriver Al Jazeera.

«Vi er enige om at dette er hybrid aggresjon som bruker mennesker», skal Merkel ha sagt etter samtalene i Berlin. Hun skal videre ha sagt at hun vil ta opp saken med Russlands president Vladimir Putin i Moskva på fredag.

Estlands statsminister sa ifølge nyhetsbyrået at «dette er ingen flyktningkrise, men dette er et hybridangrep på EU.»