Innvandring

Beskytter EUs yttergrense med piggtråd

Mens vestlige medier er opptatt av situasjonen i Afghanistan, opplyses det lite om hva som foregår på EUs yttergrense i Øst-Europa. Litauen har vedtatt å bygge grensegjerde mot Hviterussland. Ukraina bistår landet og har allerede sendt flere mil med piggtråd som skal brukes som en fysisk barriere på grensen. 

Litauen vedtok sist uke å bygge et grensegjerde for å beskytte landet mot strømmen av illegale migranter som kommer via Hviterussland. De fleste migrantene er angivelig fra Afghanistan og Irak.

 – Litauen står for tiden overfor organisert hybrid aggresjon, som utføres ikke bare mot Litauen, men også mot EU og dets grunnleggende demokratiske verdier. Selv om den illegale migrasjonsbølgen er noe lavere nå, må vi installere en beskyttende barriere og styrke statens grensebeskyttelse. Vi takker Ukraina for å ha hjulpet oss, sier innenriksminister Agnė Bilotaitė, melder det litauiske innenriksdepartementet via Sikkerhetskontoret for den litauiske statsgrensen.

Hviterusslands hybridkrig

Onsdag kveld dukket det opp en video som viser migranter som presses over grensen til Litauen av det hviterussiske opprørspolitiet. BBC har publisert videoen, og opplyser at Litauen har anklaget 12 hviterussiske offiserer for ulovlig å ha kommet inn på litauisk territorium mens de har tvunget migranter over grensen.

Hviterussland anklaget på sin side litauiske vakter for å være voldelige mot migrantene, skriver BBC, som også opplyser at EUs innenriksministre fordømte Hviterussland for å prøve å «instrumentalisere mennesker for politiske formål».

Mer enn 4100 stort sett irakiske migranter har  kommet ulovlig til EU-medlem Litauen fra nabolandet Hviterussland så langt i år.

Økningen i ulovlige grensepasseringer startet i juni etter at EU innførte sanksjoner mot Hviterusslands mangeårige autoritære leder, Alexander Lukashenko. Sanksjonene kom som svar på hans angrep på demonstranter og arrestasjonen av en dissidentjournalist ombord på et Ryanair -fly som ble tvunget til å lande i Minsk.

Litauen og dets allierte har anklaget Hviterussland for å fly inn migranter fra Midtøsten for å sende over grensen, som gjengjeldelse for EU-sanksjoner. Hviterussland har avvist denne påstanden, melder BBC.

Gjelder hele EUs østgrense

De første 24 kilometerne piggtråd kom fra Ukraina fredag, opplyser Litauens sikkerhetskontor for statsgrensen. Som en del av støtten som Ukraina sender til Litauen, skal totalt 100 kilometer av denne piggtråden sendes for installasjon av en fysisk barriere på den litauisk-hviterussiske grensen.

Krisen på EUs yttergrense gjelder ikke bare Litauen. Vi skrev i går om situasjonen på den polske grensen.

Den polske hæren har utplassert 900 soldater på grensen til Hviterussland for å bistå grensevaktene i håndtering av en ny migrantbølge. Polens forsvarsminister bekrefter at store militærstyrker er sendt ut.

Vi omtalte i samme sak at EUs innenriksministre i et hastemøte onsdag uttrykte solidaritet med Litauen, så vel som Latvia og Polen, som også er berørt av migrantstrømmen. De ble enige om at eksperter og utstyr ville bli sendt for å øke grensekontrollen.

Imens i Vilnius sa Europaparlamentets president David Sassoli at Hviterussland kan møte strengere sanksjoner etter et møte med den litauiske statsministeren Ingrida Simonyte, opplyser BBC.

Hun anklaget Hviterussland for å ha brukt migranter som et våpen mot EU og sa at Litauen tar tirsdagens hendelse på grensen veldig alvorlig. Hendelsen er den siste tilspissingen i forholdet mellom Litauen og Hviterussland, som har økt betraktelig de siste månedene.

Litauens innenriksdepartement sa at 35 migranter hadde blitt fysisk tvunget over grensen av hviterusserne.

Innenriksminister Agne Bilotaite sa at litauiske grensevakter ville trappe opp grensestyrkene som svar på «provokasjonen».

Kontroversielt

Ifølge BBC har den hviterussiske grensetjenesten anklaget litauiske vakter for bevisst å ignorere «alle asylsøknader», og  Lukashenko har gjentatte ganger advart om at hviterussiske myndigheter ikke lenger vil stoppe en tilstrømning av ulovlige migranter fra utlandet til EU -medlemmer.

Tirsdag sa den litauiske grensevaktsjefen Rustamas Liubajevas at spenningen var høy på grensen mellom Hviterussland og Litauen, der Litauens parlament i forrige uke stemte for å bygge et grensegjerde.

I mellomtiden har dusinvis av ankomster blitt avvist under Litauens kontroversielle politikk for å presse migranter tilbake. Men Liubajevas sa at grensevakter i Hviterussland «aktivt presset illegale migranter til litauisk side».

Det anses kontroversielt å beskytte egne grenser, og de østeuropeiske landene har mottatt mye kritikk for manglende vilje til å følge EUs asylpolitikk og for å avvise migranter.

De østeuropiske statene er likevel tydelige på at de ikke vil godta den organiserte migrantstrømmen fra Hviterussland. De får nå støtte i at Hviterussland bruker migrantene som «våpen» for å legge press på EU, og Tysklands forbundskansler Angela Merkel har fordømt president Lukashenko for å ha brukt flyktninger til å «undergrave sikkerheten» og legge press på EU.

BBC opplyser at Polens viseminister for utenriksminister Pawel Jabloński sa onsdag at situasjonen i Polen er sammenlignbar med situasjonen Litauen står overfor. «Det ser ut som en organisert handling», skal utenriksministeren ha uttalt.

Da Ungarn installerte grensegjerder på grensen til Serbia og Kroatia i 2015, med sikte på å forhindre illegale immigranter i å komme inn og fysisk tvinge dem via offisielle sjekkpunkter, fikk landet massiv kritikk. Det gjenstår å se hvilke reaksjoner Litauens grensegjerde vil utløse blant europeiske politikere, som under massemigrasjonen i 2015 påsto det var inhumant av Ungarn å kreve at migrantene søkte asyl i samsvar med internasjonal og europeisk lov. «Det grenseløse Europa dør» het det den gang fra Aftenposten.