Innvandring

Selvmordsbomberen i Liverpool skulle sprenge katedral

Selvmordsbomberen som døde inne i en taxi da bombebeltet hans sprengte utenfor et sykehus i Liverpool på Remembrance Sunday, har blitt avslørt som en pizzabakende mislykket asylsøker. Selvmordsbomberen Enzo Almeni (32) ankom Storbritannia fra Irak for flere år siden, og konverterte fra islam til kristendom i 2017 ved katedralen det antas at han ønsket å angripe i går.

Det er MailOnline som tirsdag kan avsløre at Almeni opprinnelig het Emad Jamil Al-Swealmeen, var sønn til en syrisk far og en irakisk mor, og antas å ha tilbrakt en stor del av livet i Irak.

Vi omtalte det mislykkede terrorangrepet han utførte i Liverpool mandag. Ny informasjon tyder på at selvmordsbomberen var på vei til katedralen der han selv ble ivaretatt og konverterte.

Kniv-, kirke- og psykiatri-bakgrunn

MailOnline beskriver at søndagens mislykkede bombeangrep ikke er første gang Almeni er en trussel for allmennheten. Avisen skriver at Almeni ble arrestert for besittelse av en «stor kniv» etter at han fikk avslag på asylsøknaden i 2014. Dette førte til at han ble seksjonert under psykisk helsevernloven og innlagt på sykehus i flere måneder.

Den psykiatriske pasienten Almeni skal ifølge avisen ha endret sitt arabiske navn «i et forsøk på å høres mer vestlig ut på sin asylsøknad».

Da han ble utskrevet fra psykiatrien, skal han ha tilbrakt mesteparten av tiden sin i Storbritannia i Liverpool, hvor han ble støttet av kristne frivillige fra et nettverk av kirker som hjelper asylsøkere.

Han tilbrakte åtte måneder hos de troende kristne Malcolm og Elizabeth Hitchcott i deres hjem i Aigburth-distriktet i Liverpool.

Almeni konverterte til kristendommen i Liverpools anglikanske katedral for fire år siden, som det antas at han hadde ønsket å angripe på minnesøndagen da 1.200 militærpersonell, veteraner og familier til falne soldater samlet seg for å holde ett minutts stillhet klokken 11.00, skriver avisen.

Mulig islamistisk angrep

Avisen opplyser at det snarere var tilfeldigheter som gjorde at bombebeltet ble utløst utenfor Liverpool Women’s Hospital.

Etterforskere og MI5-agenter undersøker om bombingen var et islamistisk inspirert angrep og om Almeni hadde vært motivert til å drepe seg selv og andre, skriver MailOnline.

Kilder innen sikkerhetstjenesten har opplyst til avisen at Almenis psykiske helseproblemer var «en nøkkelfaktor» for å forstå motivasjonen hans.

Hitchcott, en tidligere soldat fra den britiske hæren, har snakket eksklusivt med MailOnline i dag, og sa at han møtte Almeni i 2015 gjennom sitt arbeid ved Liverpool Cathedral da han begynte å uttrykke interesse for å konvertere til kristendommen.

 – Han kom først til katedralen i august 2015 og ønsket å konvertere til kristendommen. Han tok et alfakurs, som forklarer kristen tro, og fullførte det i november samme år. Det gjorde det mulig for ham å komme til en informert avgjørelse, og han endret fra islam til kristendom og ble bekreftet som kristen i mars 2017, like før han kom for å bo hos oss. Han var fattig på den tiden, og vi tok ham inn, sa veteranen til avisen.

Leide «bombefabrikk»

Politiet opplyser at selvmordsbomberen har bodd på et herberge for asylsøkere i Liverpool, «en tid» før han leide en «bombefabrikk» to mil unna i Rutland Avenue.

De fire mennene som ble arrestert under terrorloven er nå løslatt fra politiets varetekt etter avhør.

I løpet av mandagen har rettsmedisinere foretatt søk i «bombefabrikken» der Almeni bestilte taxien. Åtte nærliggende hjem er evakuert, og offiserer utførte mandag en kontrollert eksplosjon av en gjenstand tatt fra eiendommen i nærliggende Sefton Park, skriver avisen.

Antiterrorpolitiet har i løpet av tirsdag blitt «så å si sikre» på den døde selvmordsbomberens identitet, men appellerer fortsatt til publikum for å få ytterligere informasjon om Almeni.

Økt terrorfare

Storbritannias terrortrusselnivå ble hevet til «alvorlig» i dag etter et akutt-møte i Downing Street, opplyser MailOnline.

Politi og sikkerhetstjenester informerte statsministeren om at et nytt angrep på britisk jord nå er «høyst sannsynlig». Det kom nøyaktig en måned etter at det konservative parlamentsmedlem Sir David Amess ble dødelig knivstukket under en valgkretsoperasjon i Leigh-on-Sea, Essex.

På en Covid-pressebriefing i ettermiddag, oppfordret Boris Johnson folk til å være «årvåkne» og kalte eksplosjonen en «sterk påminnelse» om risikoen for terrorisme.

Terrortrusselen i nå på nest høyest mulige nivå i Storbritannia og folket må dermed forvente at nye angrep kan oppstå når som helst.

Fotomontasje: HRS