Kriminalitet

Taxisjåfør dagens helt: forhindret terrorangrep i Liverpool?

Til tross for at britisk politi ikke vil stadfeste at det var et terrorforsøk med selvmordsbombe, så er det antiterrorpoliti som etterforsker saken. Tre personer er siktet, alle etter antiterrorlovgining.

Klokka 10:59 søndag formiddag eksploderte en bil utenfor Liverpool Woman’s Hospital, men etter hva Daily Mail forteller var planen til eksplosjonen en helt annen. At det ikke endte i en tragedie kan vi takke en heltemodig og snartenkt taxisjåfør for – i tillegg til trafikale problemer.

Dårlig tid

Taxisjåføren David Perry fikk en mannlig passasjer som oppga han skulle til Liverpools Anglican Cathedral. På søndag klokka 11:00 skulle det der avholdes den årlige minnemarkeringen for alle landets falne soldater med to minutters stillhet, den såkalte «Rememberence Sunday». Denne begivenheten samlet rundt 1.200 deltakere med militærpersonell, veteraner og familier til de falne. Men trafikale problemer, med stengte veier, omkjøringer og mye trafikk, gjorde at taxituren tok mye lengre tid enn hva passasjeren åpenbart hadde tid til.

Passasjeren ombestemte seg, og ba om å bli kjørt til sentrum. Da de passerte kvinnesykehuset ville han om å bli sluppet av rett utenfor fødeavdelingen. Taxisjåfør Perry hadde da merket seg at passasjeren drev og fiklet med et belte, som han også observerte lys i. Perry fikk antakelig bange anelser om at dette kunne være et selvmordsbelte.

Perry hoppet ut av bilen og låste passasjeren inne i bilen. Omtrent i samme sekund, og altså rett før minnemarkeringen skulle starte, gikk bomben av. Bombeltemannen omkom og bilen tok full fyr. Politi, brannvesen og en bombegruppe rykket ut, og var tilstede kort etter.

Perry hadde englevakt og fikk kun noen blåmerker og skader på trommehinnen. Han ble utskrevet fra sykehuset allerede søndags kveld.

Storstilt aksjon

Som svar på eksplosjonen gjennomførte antiterrorpolitiet raid over hele byen i går, og arresterte tre menn i alderen 21, 26 og 29 år i henhold til antiterrorloven. Alle ble anholdt i Kensington-området i byen, der de også evakuerte en rekke hjem i en operasjon som pågikk gjennom natten.

Politiets terroreksperter undersøker også det utbrente bilvraket og området rundt. Identiteten til den drepte bombebeltemannen er ikke gjort kjent.

Tidlig søndag kveld evakuerte politiet også deler av Liverpool South Parkway jernbanestasjon, der det skulle vært gjort funn av en «mystisk pakke». Sikkerhetstjenesten, M15, bistår også. Væpnet politi har også utført raid i Rutland Avenue nær Sefton Park, og rundt Sutcliffe Street og Boaler Street i Kensington. Politiet skal holde stand på en bolig i i Rutland Avenue, der det også skal være forhandlere tilstede, ifølge BBC.

Statsminister Boris Johnson sa på Twitter : «Mine tanker går til alle de som er berørt av den forferdelige hendelsen i Liverpool i dag.

«Jeg vil takke nødetatene for rask respons og profesjonalitet, og politiet for det pågående arbeidet med etterforskningen.»

Innenriksminister Priti Patel tvitret også at hun «ble holdt jevnlig oppdatert om den forferdelige hendelsen».

Politet har så langt vært forsiktig med å karakterisere hendelsen som terror, men man må vel kunne si at det ligner og utfallet kunne blitt mye verre. Det som det stilles spørsmål ved er hvorfor eksplosjonen i bilen hadde begrenset skadeomfang, var det amatører eller noe som ikke fungerte som det skulle? Eventuelt var det en brannbombe?

Illustrasjonsfoto: HRS