Innvandring

Menneskesmuglere i Europa har gode dager

Migrantstrømmen inn til Europa vokser raskt. Den nye ruten via Hviterussland er blitt attraktiv. Menneskesmuglerne, som allerede har fått opphold i Europa, er i full gang. 

Hviterusslands president, eller hersker, Aleksandr Lukasjenko, fortsetter med sin hevnaksjon overfor EU. Dermed øker strømmen av migranter fra Hviterussland til Latvia, Litauen og Polen. 12 EU-land har krevd at EU bidrar fysiske barrierer ved Europas yttergrense og Polen har satt opp piggtrådgjerder som skal erstattes med mur. I tillegg har Polen innført en ny lov som tilsier at asylsøknader må leveres utenfor landet. Selv om Polen kanskje ikke trenger å bekymre seg altfor mye, de fleste migranten vil nemlig videre til Tyskland eller enda lenger opp i Europa, så tar landet ingen sjanser.

Men EU-kommisjonen opptrer totalt handlingslammet overfor migrantstrømmene. Handlingslammet er ikke menneskesmuglerne. De har gode dager.

Ankomstene øker raskt

Mecklenburg-Vorpommern markert i rødt

De siste dager og uker har både Polen og Tyskland merket det økte presset.

Det tyske forbundspolitiet i delstaten Mecklenburg-Vorpommern i det nordøstligste Tyskland har registrert 749 illegale innreiser i oktober over denne «lille» delen av den tysk-polske grensen. Den lokale avisen Nordkurier opplyser at det er snakk om en klar tendens. For i august ble det registrert 104 illegale innvandrere, mens det i september var 302.

De fleste av de nyankomne skal være fra Irak og Jemen, mens en del er fra Syria og Iran. Det er ingen tvil om at deres reise inn i Europa har startet i Hviterussland, ifølge Nordkurier.

Menneskesmuglerne har våknet og sett nye inntektskilder ved å få migrantene inn i Europa, de fleste hentet til Hviterussland etter Lukasjenkos plan. Polske grensevakter har derfor innført omfattende kontroller av biler. Polsk politi har uttalt til den tyske TV-kanalen Tagesschau at bare på 24 timer ble nesten 24.000 kjøretøy kontrollert – med sjokkerende resultater. De forteller at i en bil med fem plasser, var der 13-15 personer. I en minibuss med åtte plasser var det 50 mennesker.

Politiet opplyser at med menneskesmuglerne innblandet er grenseovervåkningen enda vanskeligere, også fordi de finner nye veier gjennom Litauen og derfra inn til Polen.

Organisert menneskesmugling

Ifølge polsk politi er menneskesmuglerne organiserte kriminelle som «tjener tusener av euro» på å transportere migrantene. Det opplyses til Tagesschau at mange av kjøretøyenes sjåfører er personer med innvandringsbakgrunn som har lovlig opphold i Europa.

– Disse personene er hovedsakelig syriske, albanske, ukrainske og identifiserer seg med pass og dokumenter fra Tyskland eller Sverige, sier politiets talsperson Mariusz Ciarka.

At mange av migranten vil til Tyskland begynner allerede tallene å fortelle. Ifølge Nordkurier begynner flere enn tyskerne i Mecklenburg-Vorpommern å merke menneskesmuglernes aktivitet. I oktober ble det registrert 5.285 illegale reiser over den tysk-polske grensen. I september var tallet 1.914 mot augusts 474. For året, frem til november, har tysk politi registrert rundt 7.300 illegale innreiser via «Hviterussland-ruta».

Siden tyskerne ikke er like standhaftige som polakkene, så vil samtlige få behandlet sin asylsøknad i Tyskland – utover dem som stikker videre til andre europeiske land. Blant annet er danskene på vakt. Men bekymringen er kanskje større i Tyskland, for der har man ennå ikke fått på plass noen regjering etter valget i september. Forhandlingene for den påtroppende regjeringen, bestående av sosialdemokratiske SPD, liberale FDP og De Grønne, er i full gang. Der har De Grønne krevd lempelser av reglene for asyl og opphold på humanitær grunnlag, opplyser Berlingske.

Med en ny migrantstrøm på vei, kan disse forhandlingene fort gå i stå. Den kommende regjeringen husker nok godt at det tyske folket fikk nok under forrige folkevandringskrise, og av den nå «administrerende» forbundskansler Angela Merkels «vi klarer det».