Kriminalitet

Tysk storaksjon mot organisert kriminalitet – brukte hawalasystemet

I går morges stormet spesialpoliti en rekke hus og bygninger i de tyske delstatene Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen og Bremen. Politiet hadde avdekket et storstilt hvitvaskingsnettverk, også med mistanke om terrorfinansiering. 

HRS har over år rapportert om de enorme pengestrømmene som går fra privatpersoner i Norge til privatpersoner i utlandet. Ifølge Valutaregisteret, ble det bare i 1.halvår i år sendt for eksempel 372 millioner kroner til Somalia. Det er ny rekord og en økning på 174 millioner kroner sammelignet med 1.halvår i fjor.

Vi har spurt gang på gang: Hvordan er dette mulig? Hvor kommer pengene fra? 

Kanskje noe av svaret ligger i det som tysk politi har avdekket?

Dyre vaner

Det var ikke bare politiet som var involvert i aksjonen i Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen og Bremen. Det samme var personale fra etterretningstjenesten, statsadvokatens kontor, skattemyndighetene og militæret.

Fra klokken 04:00 onsdag morgen ble mer enn 80 hus, leiligheter, kontorer og butikker i 25 byer raidet av over 1.000 politibetjenter. En skatterådgiver fikk også politiets «besøk». Politiet slo tidlig til for å forhindre at bevismateriale ble ødelagt.

I løpet av morgentimene ble elleve arrestasjoner gjennomført og eiendeler for en samlet verdi på over 20 millioner kroner ble beslaglagt. Dette inkluderte luksusbiler, luksusklokker, gull og smykker.

Politiet slår fast at mye av virksomheten har gått til berikelse av seg selv, men også til terrorfinansiering.

Hawala

Ifølge Spiegel, var den omfattende aksjonen rettet mot 67 mistenkte medlemmer av et internasjonalt nettverk for hvitvasking av penger og såkalte hawala-pengeoverføringer, som skal ha vært organisert siden 2016. Kontanter ble satt inn av privatpersoner i Tyskland og utbetalt til privatpersoner i et annet land. Pengene er vanskelig å spore. Politiet anslår at det handler om rundt 1,4 milliarder kroner, penger som kommer fra kriminalitet, særlig narkotikahandel.

Innenriksminister Herbert Reul i Nordrhein-Westfalen sier til BILD at omkring 600 millioner kroner ble hvitvasket alene gjennom to av de siktede. Han kaller aksjonen «enorm» og berømmer etterforskningen som «enestående».

I tillegg er flere mistenkt for trygdesvindel og skattejuks. Det er også mistanke om væpnet ran og gisseltaking.

Mer enn 1 milliard kroner skal være overført til Tyrkia og Syria. For Syrias del er det mistanke om terrorfinansiering.

Kom til Tyskland i 2015

Ifølge BILD, kom mange av de siktede til Tyskland gjennom folkevandringskrisen utløst i 2015. De mistenkte skal omfatte åtte forskjellige nasjonaliteter, herunder 44 syrere, ti tyskere, fem jordanere og fem fra Libanon (antatte palestinere). En av syrerne skal ha vært medlem i en terrorgruppe i Syria.

At de har hevdet å være flyktninger for deretter å organisere et kriminelt miljø, er innenriksminister Reul irritert over. Både fordi det går utover reelle flyktninger og fordi penger fra kriminell virksomhet i Tyskland finansierer terrorvirksomhet i Midtøsten.

Utgangspunktet for aksjonen var tilfeldig. I mai 2020 hadde føreren av en bil vekket politiets interesse og da de stoppet den oppførte personene i bilen seg merkelig. Politiet oppdaget 3 millioner kroner i en treningsbag. Die Zentralstelle für Organisierte Kriminalität overtok etterforskningen og avdekket altså et stort hvitvaskingsnettverk.

I Norge trakk Finanstilsynet konsesjonen til Hawala-virksomheten TCC Finans, som lå på Grønland i Oslo. De mente at virksomheten hadde begått  brudd både på hvitvaskingsloven og meldeplikten i finanstilsynsloven, at selskapets plikt til transaksjonsovervåking ikke var tilstrekkelig overholdt og at rapporteringsplikten var brutt. Ifølge Dagens Næringsliv, ble nesten 500 millioner kroner fraktet ut av Norge via dette selskapet i 2019.

Spørsmålet er om foretak som Forex, Western Union og MoneyGram bare har overtatt denne virksomheten, som tilsynelatende norske myndigheter ikke bryr seg nevneverdig om.