Kriminalitet

Parlamentet hyller drepte David Amess i dag

Knivdrapet på parlamentsmedlem David Amess i London er nok et bevis på at vårt åpne demokrati trenger ekstraordinær beskyttelse. Vi må prøve å svare med samhold, men vi må likevel innse at det er døds- og voldsparate blant oss.

I ettermiddag har det britiske parlamentet satt av to timer for å minnes parlamentsmedlem David Amess. Først er det bønner og ett minutts stillhet, deretter følger en gudstjeneste i St. Margaret’s Church, som ligger ved siden av parlamentet.

David Amess (69) fra det konservative parti, ble drept mens han holdt et velgermøte i egen valgkrets fredag 15. oktober. Møtet ble avholdt i Belfairs metodistkirke i Leigh-on-Sea, øst for London. En mann (25) løp opp og knivstakk Amess en rekke ganger.

Amess fikk behandling på stedet, men døde senere av skadene.

Relativt kort tid etter drapet slo britisk politi fast at det var en terrorhendelse med tilknytning til islamisme.

En britisk statsborger av somalisk opprinnelse er pågrepet. Ifølge politiet hadde drapsmannen, Ali Harbi Ali, planlagt mordet og han hadde bestilt plass på Amess’ arrangementet en uke i forveien. Det er også kommet frem at Ali var kjent for britisk etterretning og at han deltok på et program for avradikalisering. Politiet mener at Ali var alene om terrorangrepet.

The Sunday Times rapporterte at Alis far, Harbi Ali Kullane, en tidligere rådgiver for Somalias statsminister, fortalte at britisk antiterrorpolitiet hadde besøkt ham.

– Jeg føler meg veldig traumatisert. Det er ikke noe jeg hadde forventet eller drømt om, sa Kullane ifølge nyhetsbyrået AP.

Det kan enten tyde på at faren ikke visste at sønnen var med på et avradikaliseringsprogram eller at han ikke trodde sønnen var i stand til å drepe.

Skal ikke ta fra oss det åpne demokratiet

Statsminister Boris Johnson, også fra det konservative parti, og Labour-leder Keir Starmer la sammen blomster på stedet Amess ble drept lørdag morgen. Statsministeren har fortalt at Storbritannia har mistet en «flott offentlig tjenestemann» i David Amess og omtalt han som en av «de snilleste, hyggeligste, mest blide menneskene i politikken».

Regjeringen innenrikssekretær, Priti Patel, har fortalt at David Amess var en «mann av folket» som ble «drept for å gjøre en jobb han elsket». Patel forsikret at byråkrater nå gjennomgår sikkerhetsopplegget for parlamentsmedlemmer. Tiltak som vurderes inkluderer politibeskyttelse under ordinære velgermøter. Parlamentsmedlemmene kan også bli bedt om å formidle til politiet hvor de holder møter til enhver tid.

«Dette skal aldri, aldri få bryte kontakten mellom folkevalgte og deres demokratiske rolle, ansvar og plikt overfor personene som valgte dem», sa Patel.

Lindsay Hoyle, speaker i Underhuset, jobber tett med Innenriksdepartementet og politiet for å identifisere måter å forbedre parlamentsmedlemmenes sikkerhet. I likhet med Patel mener at de ikke skal gjemme seg bort.

«Selve essensen i å være parlamentsmedlem er å hjelpe og bli sett av våre velgere. Det er dem som valgte oss til å representere dem, så det å stille oss til rådighet for folket er hjørnesteinen i vårt demokrati», fastslo Hoyle.

Familien: fremholder samhold

Familien til Amess er «fullstendig knust» etter drapet, men forteller at alle de gode tilbakemeldingene de har fått om David har hjulpet dem de siste dagene. De har prøvd å forstå «hvorfor dette forferdelige har skjedd», og understreket at «ingen skal dø på denne måten. Ingen.» Samtidig er de redd drapet kan bidra til (mer) hat i det britiske samfunnet.

– Vi ber folk om å sette til side sine uenigheter og vise godhet og kjærlighet til alle. Dette er den eneste veien videre – sett hatet til side og jobb for samhold, er familiens budskap ifølge BBC.

Amess hadde vært parlamentsmedlem siden 1983 og etterlater seg kone og fire døtre og en sønn.

Hvordan vi skal klare å ta are på det åpne demokratiet og styrke samholdet når det midt i blant oss går voldsparate mennesker som også er i stand til å drepe, er ingen enkel oppgave. Vi har nylig vår egen tragedie på Kongsberg, der fem mennesker ble drept, mest sannsynlig alle med stikkvåpen. Kilde har fortalt HRS at det snakkes om en «lang kniv», men det skal ikke være en machete. I dag har politiet bekreftet at det trolig er stikkvåpen som ble brukt til å drepe de fem.

Samtidig har politiet dempet ned siktedes konvertering til islam og styrket sykdomsteorien. Men politiet nedjustering av det islamistiske elementet i de groteske handlingene, er tynt: politiet mener at angrepene ikke var islamistisk nok. Det skurrer i forhold til at PST mente dette var som tatt ut av læreboka for hva de forventer av islamistiske terrorhandlinger.

I tillegg hevder politiet at selv om den siktede «har sagt» at han har konvertert til islam, så har han «ikke fulgt det opp i praksis». Hva politiet mener med det, får de svare på selv. Men én ting er jeg sikker på: politiet kan lite om islam. Dessverre, kan jeg legge til.

PST har sagt at de første gang ble varslet om siktede i 2015. Tipset gikk på at han kanskje var i ferd med å bli radikalisert. Har han ikke bevist at han ble radikalisert nok? Hadde dette hatt koblinger til høyreekstremisme, ville det ikke vært mye snakk om at han ikke var «høyreekstrem» nok og sykdom ville vært et tilnærmet fremmedord.

Sannheten er vel heller at islamist/sykdom ikke nødvendigvis er motstridene. Det ligger mye i skjæringspunktet mellom religion og psykiatri.

Forside: Fotomontasje HRS