Kriminalitet

– Hold kjeft din jævla kjerring. Jeg ringer politiet på deg.

Vibeke Havenstrøm (48) reagerte resolutt da hun så 6-7 unggutter stå i ring og sparke på en gutt som lå på bakken. Slike hverdagshelter er det vi trenger.

På tirsdags ettermiddag kom Vibeke Havenstrøm og samboeren kjørende, da de ble oppmerksomme på noen gutter i 13-14-årsalderen i en slåsskamp på en gang- og sykkelsti.

– 6–7 ungdommer sto i en ring og sparket på en gutt som lå nede. Offeret lå nærmest i fosterstilling for å beskytte seg, forteller Havenstrøm til Halden Arbeiderblad (HA).

Sparket «kompisen»

Samboeren bremset opp og Vibeke Havenstrøm, som selv er frilansjournalist i HA, var ute av bilen før den hadde stoppet helt opp. Hun sprang mot guttegjengen, gikk rett inn i klynga og dyttet dem til side. Hun ba gutten på bakken om å reise seg samtidig som hun holdt en advarende hånd mot de øvrige guttene.

– Da tok han som jeg oppfattet som lederen i gjengen ordet og sa: «Hold kjeft din jævla kjerring. Jeg ringer politiet på deg. Han er kompisen min, og jeg får lov til å sparke på han», forteller hun.

Et par av guttene stakk av, men ikke han som åpenbart mente å være en slags leder i gjengen. Da Havenstrøm ville ha navnene på de involverte, var han like frekk i kjeften:

– Du får faen ikke navnet mitt, din kjerring!

Skole og politi

Havenstrøm forteller til HA at hun opplevde gutten som truende og rygget unna. Hun fryktet at han kunne angrepe henne også.

Da samboeren kom til, hadde guttene trukket seg vekk. Også gutten som hadde blitt sparket på bakken, dro samme vei som de andre.

– Jeg oppfattet det som at dette var noe han hadde blitt utsatt for før, og at han godtok det, men han var tydelig redd og preget, sier Havenstrøm.

Guttene var åpenbart på vei hjem fra skolen siden de hadde skolesekker på, og Havenstrøm tok kontakt med rektor på skolen. Rektoren bekrefter overfor avisen at de er blitt informert om hendelsen, både fra Havenstrøm og et annet vitne. De vil undersøke saken videre og også ta kontakt med politiet.

Fornedringsvold

Saken sier ingenting om hvem disse guttene er, men hendelsen i seg selv forteller oss at det er etter all sannsynlighet er importert voldskultur.

Slåsskamper mellom ungdommer har det vært til alle tider, men denne fornedringsvolden ved at gjenger sparker en som allerede ligger nede har ikke vært et typisk norsk fenomen. Volden blir råere, og utøverne blir yngre. At gutten som lå nede antakeligvis hadde opplevd å bli jult opp før, men likevel holdt seg til denne gjengen, kan fortelle oss at han tør ikke annet. Kanskje han også er redd for å bli oppfattet som en snitcher? Det må i tillegg kunne kalles et rimelig nytt fenomen at noen mener at en har lov å sparke «kompisen» sin.

Et annet fenomen som forsterker seg, er den totalt uakseptable frekkheten som utvises overfor voksne. Denne etter alt å dømme selverklærte lederen opplevde seg åpenbart så trygg at han mener seg berettiget til «true» henne med politiet. Og kanskje unggutten hadde vært litt mer ydmyk hvis det var en voksen mann han sto overfor?

Uansett skal Vibeke Havenstrøm ha takk for sin resolutte reaksjon. Altfor mange voksne trekker seg unna slike situasjoner, særlig når det er innvandrerungdommer involvert. Frykten er selvsagt å bli stemplet som rasist. Det eneste vi oppnår med det er å skape flere utrygge barn og ungdom, i tillegg til at vi legger veien åpen for fremtidige kriminelle.

Det er å håpe at noen ungdommer i Halden får politiet på døra de nærmeste dagene – der politiet også gjør det klart overfor foreldrene hva som forventes av dem.