Bokanmeldelser

En storslått krimroman om IS, terror og islams destabilisering av Norge

Årets viktigste kriminalroman er levert av en politiadvokat i Kripos. Terje Bjøranger går inn i de mest brennbare temaene i vår tid: Islams økende makt i vårt samfunn, og i islams kjerne, den ekstreme voldsviljen. Derfor prøver gammelmediene å tie i hjel boken?

Terje Bjøranger (62), politiadvokat i Kripos, har igjen levert en hyperaktuell og virkelighetsnær kriminalroman som går til kjernen av innvandringens kanskje mest alvorlige konsekvens: islams farlige, og bokstavelig talt også dødelige, innsig i et fritt samfunn som Norge.

Vi omtalt boken hans, Den tredje søsteren, som var et mesterverk kun en person med spesialkompetansen til Bjøranger kan forfatte. Boken er et realistisk drama med utgangspunkt i det dypt tragiske trippeldrapet av tre søstre på Kaldbakken i 2006. Bjøranger kan feltet. Han var nemlig gjennom en årrekke en av hovedrivkreftene gjennom mange år i Kompetanseteamet til myndighetene, som jobber med æresrelatert vold som tvangsekteskap og æresdrap. Han vet med andre ord meget godt hva han snakker om. Han har temaene under huden.

Et skandinavisk kalifat

Han nye bok, Kalifatet, har den samme dramatiske realismen over seg. Plottet er knyttet til Norge, Sverige og det nå falne kalifatet til IS i Syria og Irak. Hovedfigurene like så. Boken åpner med to klassiske IS-henrettelser i Norge og Sverige. Vi er innom slaveriet av jesidi-kvinner under IS, personifisert med den unge, hevngjerrige Avin og hennes bøddel, som viser seg å være en «nordmann», eller en norsk statsborger ved navnet Abdullah.

Sverige, som produserte rundt 300 personer som tilsluttet seg IS-kalifatet, har åpenbart ikke kontroll over hvor mange av IS-krigerne som er drept eller er i live. Flere tar seg tilbake til landet – krigere myndighetene trodde var drept. Sammen med en lederskikkelse fra IS planlegges det massive simultane terrorangrep i Norge og Sverige som skal skape det ultimate kaoset og kollapsen i våre samfunn. På restene av de vanvittige ødeleggelsene skal et nytt kalifat reise seg – her i Skandinavia.

Realistisk? Ja, dessverre ikke et utenkelig scenario.

Oppslukende

På politistasjonen i Oslo arbeider hovedfiguren Charlie Robertson, som er Bjørangers politietterforsker gjennom flere bøker. Charlie går sine egenrådige veier og lar seg ikke overstyre av sjefer. Charlie er i tospann med den sympatiske og frimodige betjenten, Aisha, med pakistanske røtter. Verken hun eller Charlie er særlig korantro, for å si det slik. Charlie har et nært forhold til torpedoen Kim, som slipper ut fra soning. Kim vil leve et vanlig liv, fri fra kriminalitet, men også han veves høyst ufrivillig inn i dramaet. En annen som veves inn – men høyst frivillig – er den norske konvertitten, Vito.

For ikke å ødelegge potensielle leseres bokopplevelse, skal ikke mer røpes. Det som derimot skal understrekes, er at drivet i boken gjør det umulig ikke å bli oppslukt, og overraskelsene står i kø. Da undertegnede kom til siste side, og kunne konstatere at en av hovedfigurene – som man virkelig blir glad i – ble tatt av en voldsom bombe i Malmø, veltet tristheten inn.

Kunne ikke Bjøranger latt vedkommende overleve? tenkte jeg. Et bedre bevis på at Bjøranger hadde grepet meg med hud og hår, kan man vel knapt kunne legge på bordet.

Dyp innsikt

Det fascinerende med Bjøranger som krimforfatter er hans dype innsikt i etterforskningsfaget, kombinert med at han kan islam til fingerspissene, han vet hvordan en IS-kriger tenker, han kjenner i detalj til det makabre, totalt empatiløse kalifatet, og de samme empatiløse ekstremistene som kan bevege seg i våre gater som bokstavelig talt tikkende bomber.

Bjøranger tar deg med på innsiden av en rå, «religiøs» verden det er vanskelig å fatte har kommet til Norge. Men den er her, bekreftet av rettssaker siste årene mot wannabe-terrorister (som den syriske 17-åringen), og den dømte somaliske kvinnen som prøvde å ta seg til IS-kalifatet.

Vi merker oss at Kalifatet har fått minimalt med bokomtaler og -anmeldelser. Dette kan umulig handle om trillerens kvaliteter. For boken er på toppnivå. I vår tolkning handler tausheten antakelig om bokens dystre og realistiske tema: islams potensielle destruktive konsekvenser for Norge som allerede er mer enn synlige, enten vi snakker om voldskriminalitet eller mørket som brer seg i byene våre gjennom tildekning av jenter og kvinner, og menn i kjortler med skjegg som demonstrerer at de mentalt er hjemmehørende i Midtøsten og aktivt motarbeider det norske fellesskapet. Viljen blant et ukjent antall følgere av islam til å ville ødelegge vår sivilisasjon, og den ondskapen og råskapen de besitter – hentet ut av ikke minst islams egne tekster – er for drøy kost for «de pene salongene» flest til å ta innover seg. Da er det enklere å spille falsk og høy musikk om den multikulturelle idyllen.

Nettopp denne tausheten om Bjørangers bok burde få «folk flest» til å lese boken.

Bjørangers første bok som krimforfatter var den nevnte Den tredje søsteren (2010). Deretter fulgte Barcode i 2017, anmeldt av oss her, og Business i 2019. Bjøranger er kanskje vår tids viktigste samfunnsrealistiske krimforfatter. Igjen har han levert varen fra Norges nye kriminelle virkelighet. Mesterlig!

Terje Bjøranger:

Kalifatet.

Pris: 350 kr på nettet, 399 kr i butikk.

411 sider.

Cappelen Damm 2021.