Politikk

Löfven har betydd mye for meg, sier Jonas Gahr Støre

- Jeg har hatt et personlig forhold til Stefan Löfven som har betydd mye for meg. Han har vært en sjenerøs kollega, sier Jonas Gahr Støre (Ap) om sin svenske partikollega, som også mener at Löfven har vært en "trygg statsminister" for svenskene.

«Det er 20 år siden hele Norden ble styrt av røde ledere», heter det i ingressen i Expressen, der de peker på Jonas Gahr Støres mulige valgseier i dag – men avisen viser til at det er «historiske dårlige tall for sosialdemokratene».

Det kan avisen trygt slå fast, for også det har Jonas Gahr Støre og den sittende svenske statsminister Stefan Löfven til felles. Men ellers er de på hver sin side når det gjelder statsministerrollen – der Støre drømmer om å være den fremste lederen for landet, har Löfven gikk beskjed om at han trekker seg senere i høst, på sosialdemokratenes landsmøte.

Og han etterlater seg et Sverige som ikke er blitt i bedre stand siden han overtok.

Betydd mye

Til Expressen forteller Ap-leder Støre at S-leder Stefan Löfven har betydd mye for han.

– Jeg har hatt et personlig forhold til Stefan Löfven som har betydd mye for meg. Han har vært en sjenerøs kollega som avbrøt ferien for å være hos oss på minnedagen for terroren på Utøya. Det er ikke noe parti vi har sterkere bånd til enn de svenske Sosialdemokraterna, og jeg ser frem til å jobbe med hans etterfølger, sier Støre.

Han forteller også at de nylig, forrige søndag, var på spasertur sammen.

Samtidig peker avisen på den stadig dårligere oppslutningen om sosialdemokratene, som er det samme både i Sverige og Norge. Ved forrige valg (2017) oppnådde Ap 27,4 prosent – og det ble sett på som en katastrofe for partiet. «Forklaringen» var fra flere hold mangel på klart budskap, at økonomien i Norge gikk godt og for liten kontakt med grasrota. Altså ikke ulikt situasjonen i 2021, i tillegg til at Ap prøver å selge seg inn som til et klimaparti og ikke kommer med noe klart svar om Norges petroleumsvirksomhet. For mange frister det nok heller ikke at man ikke vet hvilken samarbeidsregjering vi kan stå overfor. Hvilken rolle får eventuelt SV, Rødt og/eller MDG i tillegg til Sp? Kan sistnevnte evne å spise kameler på tvers?

I Sverige endte sosialdemokratene opp med en regjering med Miljöpartiet, og den såkalte januaravtalen med Liberalerna og Centerpartiet. Det har ikke gått særlig bra, verken for samarbeidet eller landet.

Styresett

Expressen viser til at ikke siden 2001 har Norge, Sverige, Danmark og Finland hatt en sosialdemokratisk statsminister på samme tid.

– Sosialdemokratene i Norden står sterkt, hevder Støre, og legger til:

– Det er et spennende utgangspunkt og samarbeid kommer til å være viktig for meg. Jeg tror vi kan gjøre mer enn før.

Det som ikke kommer frem er at de nordiske landene driver sin sosialdemokratiske politikk vidt forskjellig. Det finnes ingen som helst likhet med hvordan sosialdemokratene styrer Danmark og hvordan sosialdemokratene styrer Sverige.

Spørsmålet – og det er problemene for oss velgere – hvordan Arbeiderpartiet vil bidra til å styre Norge? Gitt Støres fascinasjon for Löfven lover det ikke spesielt godt.

Det er for øvrig ikke første gang Støre roser Löfven. For ikke lenge siden sa han at Löfven har har vært en «trygg statsminister for Sverige gjennom syv krevende år i svensk politikk». Det spørs hva vanlige folk i Sverige mener om det skussmålet, særlig dem som opplever utryggheten med alle skyte- og voldsepisodene tett på.

Vanlige folk

Expressen har også fått med seg at Støre ikke akkurat passer helt inn i Aps slagord («Nå er det vanlige folks tur»), som heller ikke Löfven passer inn i.

Löfven blir kritisert for ikke å ha kontakt og forståelse med Sveriges grasrot, ikke ulikt Støres utfordring med manglende røtter i arbeiderbevegelsen. Et tilbakevendende fokus på Støre er hans formue og utdanning fra en fransk eliteskole, og manglende evne til å være folkelig. For å si det slik: han kler dress langt bedre enn flanellskjorte. Også det har han til felles med Löfven.

Avisen viser til at Støre har gjort flere anstrengelser for å fremstå som folkelig, blant annet da han i et intervju under Arendalsuka i 2017 poserte for fotografen ved å mate fuglene i havna.

«Men i stedet for brødsmuler hadde Støre tatt med grillet scampi», rapporterer Expressen.

I kveld eller i løpet av natten får vi vite hvem som kan nyte grillet scampi og hvem som sitter igjen med brødsmulene.

Expressen: ”Relationen med Löfven har betytt mycket för mig”