Den kulturelle revolusjonen

Enorm eksplosjon: Krigstilstander i Göteborg

– Man hørte bare at folk skrek, sier vitner til en stor eksplosjon i en boligblokk i Göteborg. Redningstjenesten utelukker at eksplosjonen har naturlige årsaker.

En voldsom eksplosjon har forårsaket brann i en stor bygård i Annedal, sentralt i Göteborg. Minst seks personer er kjørt til sykehus med ambulanse – tre av dem er kvinner som er alvorlig skadet. Ytterligere 18 personer med lettere skader er kjørt med buss til sykehus, melder Göteborgposten.

En røykdykker fra redningstjenesten har også fått lettere skader og ble kjørt til sykehus for kontroll.

Det var like før klokken fem tirsdag morgen at alarmen om brann kom. Det ble raskt klart at dette var en omfattende brann og redningstjenesten ble varslet til stedet med 18 enheter, skriver avisen.

Livredning

– Det er vanskelig. Det er minst tre trapperom som er berørt. Det har vært en eksplosjon, vi har brann, mange mennesker er ute og vi gjør livredning, sa Lotta Molander, alarm- og kontrolloperatør ved Stor-Göteborg redningstjeneste til avisen.

Redningsarbeidet vanskeliggjøres av stor røykutvikling og manglende oversikt. Brannen i leilighetskomplekset er fortsatt ikke under kontroll tirsdag formiddag, og ifølge GP er det elleve ambulanser på stedet.

Det beskrives at tre kvinner så langt er funnet hardt skadde, mens livredningen på stedet både handler om å få oversikt over beboere og deres skader, samt sikre oppfølging av menneskene som måtte hoppe fra balkongene for å unnslippe flammene.

Ingrid Fredriksson ved Sahlgrenska universitetssykehusets pressetjeneste sier at de tre kvinnene som er alvorlig skadet er i 60-, 70- og 80-årene, skriver GP.

Krigstilstand

Det minner om krigsscener å følge GBs sending fra stedet, og det bekreftes av redningsmannskapene at det ikke kan være noen «naturlig forklaring» på eksplosjonen.

Politiet har innledet etterforskning, men foreløpig sier politiet ingenting om mistenkte.

Ifølge redningstjenesten er stedet sperret av og det er svært begrenset fremkommelighet i området, skriver avisen.

– Det er en veldig alvorlig hendelse, det er midt i Göteborg sentrum og det er mange familier som har blitt rammet. Mange gøteborgere har mistet hjemmene sine her i dag, sier han til avisen.

Fortvilte beboere forteller om frykt for å bli innesperret i boligene sine.

-Vi tenkte å gå ut i trappeoppgangen fordi vi bor så langt nede, men det var ikke mulig. Vi måtte i stedet hoppe ut fra balkongen og få hjelp av naboen nedenfor som tok imot oss, fortalte en beboer til GP.

– Man hørte bare at folk skrek. Da jeg så ut i trappeoppgangen veltet det røy ut av leiligheten, og vi skjønte at vi måtte komme oss ut herfra, sa en annen beboer til P4 Göteborg.

At alminnelige boliger utsettes for bomber er dessverre ikke nytt i Sverige, selv om det er uvanlig med så store eksplosjoner som dagens. Linda Staaf, sjef for etteretningsenheten i politiets Nasjonale operative avdeling (Nationella operativa avdelningen, NOA) ble i fjor sitert slik i The Guardian:

«Det er ikke normalt å se denne typen eksplosjoner i et land som ikke er i krig.»

Dette kan ikke kalles annet enn en indirekte uttalelse om at Sverige er i krigstilstander, kommenterte vi den gang. Kommentaren synes like passende i dag.