Fundamentalisme

Taliban innfører kjønnssegregering på universitetene

Kvinner skal få lov å studere, men ikke sitte i samme lokale som menn.

Da Taliban hadde makta i Afghanistan på 1990-tallet var det forbudt for jenter og kvinner å utdanne seg.

Når Taliban denne gangen tok over makta i landet, hevdet de at de har endret seg siden den gang. Det gjaldt blant annet i synet på kvinner, selv om de hele tiden har sagt at spillerommet handler om sharias regler.

Nå opplyser Talibans fungerende minister for høyere utdanning, Abdul Baqi Haqqani, at afghanske kvinner skal få lov til å studere på universitetene, men det vil være forbud mot underrvisning hvor menn og kvinner er i samme lokale, ifølge nyhetsbyrået AFP.

«Folket i Afghanistan vil fortsette deres høyere utdanning i henhold til sharialoven», sa Abdul Baqi Haqqani ifølge AFP under en tradisjonell forsamling blant eldre stammefolk.

Hvis du så tror at det er større frihet på grunnskolen og videregående skoler, så glem det, der har jenter og gutter vært adskilt også før Taliban tok makten. Det hadde altså Vestens tilstedeværelse ingen problemer med?

Videre sier Haqqani at Taliban skal skapet «et fornuftig og islamsk pensum, som er i overensstemmelse med islamske, nasjonale og historiske verdier». Vi tviler ikke, og vi tviler heller ikke på hva det betyr i praksis. Hvor «fornuftig» det blir er vel heller tvilsomt.

/ritzau/AFP