Innvandring

Listhaug: Rød regjering vil bety flere asylsøkere

Et regjeringsskifte vil ha signaleffekt utover våre landegrenser, sier Frp-leder Sylvi Listhaug. - Det handler veldig mye om signal, og jeg frykter jo at kommer det en rød regjering til makta i Norge så vil signalet gå ut veldig raskt på at nå blir det oppmyking.

Frp-lederen er ikke i tvil om at et regjeringsskifte i Norge vil føre til at landet igjen blir mer attraktivt for asylsøkere. I et intervju med TV2 sier partilederen at de røde partiene fører en politikk som vil lokke flere asylsøkere til Norge. Mens SV går til valg på oppmykning i asylpolitikken, mener Listhaug at reglene snarere bør strammes inn.

«Rettssikkerhet»

SV har satt seg som mål å myke opp asylreglene ved å innføre foreldelsesfrist i saker om tilbakekall av statsborgerskap. I praksis betyr forslaget at asylsøkere som oppgir feil opplysninger i asylsøknaden, vil belønnes med garantert opphold dersom de trenerer saken lenge nok. Ifølge SVs Karin Andersen er dette ikke juks og utnyttelse av det norske asylsystemet, men «rettssikkerhet» for asylsøkerne.

SV har jobbet for å styrke rettssikkerhet i tilbakekallssaker blant annet gjennom foreldelsesfrist, men da spørsmålet var oppe i Stortinget senest i 2019 ble forslaget fra SV, MDG og Rødt nedstemt.

Andersen har tro på at SV nå vil få gjennomslag for dette hvis de rødgrønne overtar makten etter valget.

– Det regner jeg med. Dette er bare rett og rettferdig, og det kan jeg ikke tenke at verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet er imot, så det har jeg stor tro på, sier Andersen til TV 2.

Det noe underlige synet på rettssikkerhet finnes bare ytterst på den rødgrønne fløyen, men Andersen er sikker på at både Støre og Vedum vil være enige med henne dersom de kommer til makten i høst.

– Premierer juks

Sylvi Listhaug er bekymret for hvilken signaleffekt den foreslåtte oppmykningen vil gi. Frp lot i 2016 og 2017 UDI få beholde ekstra ressurser som de fikk under asylkrisen, da partilederen var Solberg-regjeringens innvandringsminister. Ressursene har gått til blant annet å kunne avsløre juks i gamle asylsaker, og har medført utvisning av asylsøkere som har gitt myndighetene uriktige opplysninger.

Listhaug ser ingen grunn til å endre regelverket, og sier at Frp står fast på at det ikke skal være noen foreldelsesfrist for å lyve til myndighetene.

– Nei, fordi at det skal ikke være sånn at bare du trenerer tilbakereisen lenge nok, så skal du få bli premiert med opphold i Norge. Dette er folk som har muligheten til å reise frivillig, men nekter det, og det skal ikke premieres med opphold i Norge, sier Frps partileder til TV2.

Med Talibans offensiv i Afghanistan som bakteppe, frykter Listhaug en ny asylbølge, og en oppmykning av norske regler vil ifølge Frp-lederen gjøre Norge til et attraktivt mål.

Debattnekt som strategi

At «folk flest» – Arbeiderpartiets målgruppe i årets valgkamp – er opptatt av innvandringspolitikk, er det røde regjeringsalternativet åpenbart bevisst på. Den bevisstheten brukes til å la være å snakke særlig høyt om innvandringspolitikk generelt, og i debatt med Listhaug spesielt. Både Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og SV-leder Audun Lysbakken har innført debattnekt mot Sylvi Listhaug under årets valgkamp.

Ap-lederen sa sist uke at han ikke ville prioritere å møte Listhaug til debatt, og i intervju med TV2 avslører Lysbakken samme strategi.

– Det er viktige spørsmål, men det er bare det at Sylvi Listhaug egentlig ikke er interessert i å diskutere innholdet i dette. Hun er bare opptatt av å trekke opp en debatt hun kan bruke i valgkampen, og det vil jeg ikke hjelpe henne med, sier Lysbakken til TV2.

Listhaug er på sin side ikke særlig imponert over strategien. Sist uke sa Frp-lederen at strategien er feig.

– Dette viser feigheten til Jonas Gahr Støre. Han snakker på inn- og utpust om sosiale forskjeller, men tør ikke møte meg til debatt om den største drivkraften bak økningen i barnefattigdom, nemlig innvandring, sa Listhaug til Nettavisen.