Frihetsverdier

Listhaug: HRS skal fortsatt få statsstøtte

HRS er en viktig stemme og vil fortsatt få støtte dersom de borgerlige og Frp får flertall etter valget, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til VG torsdag. Frp-lederen nekter å la seg diktere av småpartiene Venstre og Krf. 

Sylvi Listhaug er soleklar i intervju med VG torsdag. Frp-lederen nekter å gi etter for Venstre-leder Guri Melby og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstads utspill om å fjerne statsstøtten til HRS dersom det blir borgerlig flertall.

– Kan du garantere at budsjettstøtten blir værende dersom de borgerlige og Frp får flertall etter valget?

– Så lenge Frp skal være med på å vedta budsjett kommer støtten til HRS å bestå. Vi er mot at du bare skal gi penger til de du er enig med og på den måten prøve å sette ut de du er uenig med, sier Listhaug til VG.

– Er det en garanti fra deg?

– Ja, ja, vi mener at vi skal støtte ulike stemmer i politikken, sier hun.

HRS omtalte tidligere torsdag de to regjeringspartienes utspill som desperasjon i en valgkamp der begge partier ser ut til å havne under sperregrensen. Heller ikke Listhaug lar seg vippe av pinnen av støttepartiene i regjeringen.

– Venstre og KrF har prøvd dette lenge, men vi har fått de i kne gang på gang på det spørsmålet. Det skal vi gjøre igjen, sier Listhaug til VG.

Også Frps innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim, anser utspillet fra Venstre og KrF om å fjerne statsstøtten til HRS som et forsøk på å kvele innvandringsdebatten.

– Dette viser de totalitære tendensene som venstresiden og sentrumspartiene bærer på når det kommer til innvandringsdebatten. Her ønsker de ingen åpen debatt med forskjellige synspunkter. De vil kvele alle stemmer som er kritisk til innvandring, skriver Helgheim i en sms til VG.

Viktig stemme

I motsetning til andre partiledere, er Listhaug tydelig på at HRS er en viktig stemme på innvandring- og integreringsfeltet. Listhaug gir HRS æren for å ha satt innvandrerkvinner og -barns rettigheter på dagsordenen.

– HRS blir veldig hengt ut i den offentlige debatten. Jeg kjenner Rita og Hege fra slutten av 90-tallet og starten av 2000-tallet. De har veldig mye av æren for at vi begynte å diskutere tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og sosial kontroll, sier Sylvi Listhaug.

– Det var de som startet det og vekte opp politikerne i Norge. Mye av det som er vedtatt på området er ideer de har kommet med. Jeg synes det er utrolig hvordan de blir uthengt, sier hun.

At HRS fortsatt tør å ta tak i de vanskelige sidene ved innvandringen er et argument Helgheim også verdsetter.

– Vi har et utall av statsstøttede organisasjoner som alle jobber for høyere innvandring, vi har kun et par mindre organisasjoner som tør ta opp problematiske sider ved innvandring. Det er udemokratisk og skummelt når politikere begynner å ta støtten fra de de er uenig på denne måten, sier han.

Mens statsminister Erna Solberg (H) fortsatt ikke vil si noe høyt om hva hun tenker om HRS-støtten dersom det blir borgerlig flertall ved valget, er Frp trygge på at støtten vil videreføres.