Antisemittisme

Drammens-imam oppfordret til drap av jøder – forsvares av prest 

Drammens-imamen Noor Ahmad Noor er anmeldt etter å ha hyllet Hitler og oppfordret til drap av jøder på sin facebookprofil. Nå tar en lokal prest imamens uttalelser i forsvar.  – Vi må lese disse i sammenheng med den uroen som finnes på Gaza, sier dialogprest Ivar Flaten. 

– Hitler lot noen jøder være slik at verden skulle se hvor grusom denne nasjonen er, og hvorfor det er nødvendig å drepe dem, skrev Noor Ahmad Noor på Facebook.

Vi nevnte anmeldelsen av Noor, som ble innlevert av drammenseren Hans-Christian Holm, i saken Hvem snakker du om, Hadia?

Tilsvarende opererer en lokal Drammens-imam, som nå er anmeldt for sitt ekstreme jødehat. Ikke av samarbeidspartnere som lokale kirker og livssynsfora, men av en våken drammenser som avslørte imamen på facebook, der Noor åpent hyllet Hitlers utrydding av jødene. I anmeldelsen står blant annet følgende å lese:

Noor Ahmad Noor kom til Norge i 2006 som direktør i Minhaj og har vært imam i Drammen siden 2009. Han er utdanna ved Minhaj University Lahore og omtaler seg sjøl som engasjert i «interfaith harmony in Drammen»

Han har vært aktiv i dialogarbeid, bl.a. i form av samarbeid med Fjell kirke og i Drammen og omegn tro- og livssynsforum (DOTL).

Det er godt belagt at Minhaj og ul-Qadri tilhører en konservativ islamistisk retning der ikke bare hudud-straffer inngår, men også intoleranse og hat mot bl.a. kvinner og jøder. I et Facebook-innlegg den 04.03.2020 omtaler Noor den pakistanske kvinnebevegelsen og slagordet «min kropp, mitt valg» som satanistisk og en utenlandsk konspirasjon for å ødelegge pakistanske verdier.

Støtte

Nå får hat-imamen støtte av dialogpresten Ivar Flaten, melder Drammens Tidende onsdag.

Ivar Flaten er prest og daglig leder for Kirkelig Dialogsenter i Drammen. Han har vært en del av Drammen og omegn tro og livssynsforum i en årrekke, hvor også organisasjonen som Noor tilhører, Minhaj-ul-Quran, er medlem.

Flaten har samarbeidet med Noor Ahmad Noor gjennom dialogsatsingen i Drammen. Presten ble først klar over Noors poster etter at Holm viderepubliserte de på Facebook.

Til avisen sier presten at uttalelsene ikke er akseptable og at de må kritiseres, men at de likevel må forstås.

– Vi må lese disse i sammenheng med den uroen som finnes på Gaza. De fleste vil anse den konflikten som ganske asymmetrisk, og det er noe mange andre også blir opprørt over, ikke bare muslimer som sympatiserer med palestinerne, sier Flaten til Drammens Tidende.

Den åpenbart politisk engasjerte presten ser ikke noe behov for å tale jødenes sak når han konfronteres med Noors drapsoppfordringer, men mener at drapsoppfordringene ikke svekker tilliten til imamen eller i det hele tatt gjør at han kan oppfattes antisemittisk.

– Dette svekker ikke min tillit til Noor. Jeg har ikke oppfattet han som antisemittisk på noen måte, og jeg tror publikasjonene har en forklaring. Noor må svare for dette selv, sier presten til avisen.

Farlig

Hans-Christian Holm, som ifølge avisen er aktivt engasjert i spørsmål om kultur, religion og integrasjon, og derfor har reagert på imamens adferd i sosiale medier, er derimot uenig med prestens forståelsesfulle holdning til grov antisemittisme.

– Jeg har over lengre tid fulgt med på Facebook, og har lagt merke til publiseringer fra Noor Ahmad Noors profil, som jeg mener er sterkt problematiske. Ingen andre tar tak i det, så da gjør jeg det, sier Holm til avisen.

Drammenseren sier at bakgrunnen for anmeldelsen av Noor er flere innlegg fra han på Facebook, som alle inneholdt krasse uttalelser om jøder generelt og nasjonen Israel spesielt.

– Oppfordringen er indirekte, men ytterliggående muslimer vil lett kunne tolke den som direkte oppfordring til vold og drap, sier Hans-Christian Holm til Drammens Tidende.

Den våkne drammenseren sier at han har lagt merke til et antisemittisk mønster på Drammens-imamens facebookprofil, og at imamen ikke kan unnskyldes med å ha skrevet i affekt.

– Dette inngår i et tydelig grovt antisemittisk mønster, og kan ikke avfeies som uheldige sleivspark eller kritikk av staten Israel, sier Hans-Christian Holm.

– Når du drar inn Hitler, har du passert en grense, fortsetter Holm.

– Facebook-profilen til Noor Imam Noor er åpen, og Noor har 2.867 Facebook-venner og 1.152 følgere per 22.07.2021, skriver Hans-Christian Holm i anmeldelsen som er sendt til Politiet Sør-Øst, skriver avisen.

Holm er opptatt av å belyse det omfattende problemet med antisemittisme i det muslimske miljøet.

– Mange har visst om dette, men ingen tør å gjøre noe med det. Folk vil ikke se, eller ta tak i problemet. Det er et minefelt, sier han til avisen.

Imamens to tunger

I en SMS til Drammens Tidende beklager imam Noor Ahmad Noor drapsoppfordringene. Ifølge imamen mener han egentlig ikke det han har skrevet gjentatte ganger på facebook.

– Jeg vil først og fremst beklage mine uttalelser på Facebook. Mine uttalelser og påfølgende kommentarer fra andre representerer ikke mitt syn og det jeg står for. Jeg har store deler av livet mitt arbeidet for likeverd, forståelse, respekt og toleranse. Dette er for meg verdier som er høyt verdsatt.

Hvorvidt likeverdet og toleransen omfatter jøder stiller avisen ingen spørsmål om, men ifølge imamen var drapsoppfordringene ikke rettet mot jødene, slik han har skrevet i en årrekke.

– Mine innlegg ble publisert i frustrasjon over angrep i Gaza som ble begått mot uskyldige barn og kvinner. Kritikken og frustrasjonen min burde ha vært rettet mot regimet, ikke mot menneskegrupper, skriver Noor til Drammens Tidende.

Når imamen ber om at tilliten til ham kan gjenoppbygges, er det åpenbart ikke et spørsmål som er oppe til vurdering hos den lokale presten. Drapsoppfordringer og Hitler-hyllest står åpenbart ikke i veien for at Noor får full tillit videre i «dialogarbeidet» de to bedriver.

At Den norske kirke strever med rekrutteringen kan de skylde seg selv for. Når de åpent støtter et medlem av Tahir ul-Qadri, Minhajbevegelsen som  jobber for en klode under shariakalifatets fane, kan de ikke forvente at nordmenn lenger forstår logikken. Drapsoppfordringer er ikke kjærlighet, slik den lokale dialogpresten ser ut til å tro.

Hovedillustrasjon: Profilbilde på Facebook-siden til Noor Ahmad Noor.