Nyhetssøk

Löfven skyr ingen midler for å beholde makta

En av Löfvens statråder går av i et forsøk på å redde Löfven som Sveriges statsminister.

Regjeringskrisen i Sverige fortsetter – og det er ingenting som tyder på at statsminister Stefan Löfven tenker på andre enn Stefan Löfven.

I går ble det kjent at talmannen (riksdagens president) har pekt på Moderaternas leder Ulf Kristersson i et forsøk å få på plass en ny regjering så fort som mulig. Han har frist til fredag. I dag ble det kjent at landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) går av som statsråd og gjenopptar sin plass i Riksdagen.

Hun erstatter riksdagsmedlem Sara Heikkinen Breitholtz (S) som er sykemeldt og som ikke har deltatt i riksdagesarbeidet siden slutten av av forrige året, melder Aftonbladet. Siden Heikkinen Breitholtz ikke har levert noen permisjonssøknad har det ikke vært mulig for sosialdemokratene å sette inn en vara i hennes plass.

Den tomme stolen

Dette trikset fra Löfvens side kan føre til at Moderaternas Ulf Kristersson taper statsministeravstemningen i Riksdagen.

For den tomme stolen tilsier at S, C, MP og V har 174 rikdsdagsmedlemmer – og de trenger 175 for å være i majoritet. Så tett er det i de politiske blokkene i Riksdagen.

Men det betyr også at Löfven må satse på at samtlige av disse, nå 175, stemmer på han som fortsatt statsminister i Sverige. Det kan bli tøft i seg selv, da det ved mistillitavstemningen i Riksdagen var 181 for, 109 mot, mens 51 avsto fra å stemme. I tillegg var åtte personer ikke tilstede. Som vi skjønner er jokeren nå er Vänstrepartiet, men med alt kaoset i svensk politikk vet man ikke hva som kan komme.

Respekt, sier Löfven

Men den godes Löfven skal ha oss til å tro at beslutningen er fattet av statsråd Jennie Nilsson selv.

– Hun tar et eksemplarisk ansvar som fortjener respekt, sier Löfven.

For «alle» skjønner jo at statsministeren ikke har noe han skal ha sagt om hvem som skal være statsråder. Nilsson selv hevder at det var hennes beslutning:

«Jeg har i dag fattet beslutningen om å gå av som landsbygdminister i regjeringen med umiddelbar virkning. Stefan Löfvens beslutning på mandag var vanskelig (å gå av heller enn å utlyse ekstravalg, red.), men min beslutning i dag er enkel», er noe av det hun skriver på Facebook, etterfulgt med en lang- skryteliste av seg selv og Löfven.

Tro det den som vil.

Stefan Löfven opptrer mer og mer som en mafialeder. Det kan være at han vinner denne kampen, men det kan også svekke han ytterligere til neste års ordinære riksdagsvalg. For slik så siste meningsmåling i Sverige ut (faksimile fra SVT):