Islam

Skole lover aldri mer å vise Muhammed-karikaturer, mens lærer er på flukt

En lærer i engelske Batley måtte gå under jorden sammen med familien i mars etter å ha vist franske Muhammed-karikaturer i undervisningen. Nå konkluderer et utvalg at Muhammed-karikaturer er vist for siste gang i undervisningen. Slik vant den muslimske ekstremreligiøse foreldremobben frem, og slik ble nok en bit av det frie England spist opp.

Nesten 60.000 mennesker (nå 75.000) signerte en underskriftskampanje i mars for at læreren ved Batley Grammar School skulle få jobben sin tilbake etter at han ble suspendert for å vise Muhammed-karikaturer i undervisningen.

Men initiativtakerne bak kampanjen underkastet seg raskt islamsk lov sharia og skrev i samme måned at de aldri vil at det skal vises karikaturer – av respekt for islamsk tro. Karikaturer av Muhammed ble karakterisert som «ekkel rasisme».

Måtte gå under jorden

Læreren ved Batley Grammar School i Yorkshire underviste i likhet med den halshuggede, franske læreren Samuel Paty om ytringsfrihet. Han viste karikaturtegninger i klasserommet signert Charlie Hebdo – med dramatiske følger: Han mottok massivt med trusler og måtte gå under jorden sammen med familien sin. Mobben var så rasende, inkludert åpne drapstrusler, at skolen måtte stenge. Skolens ledelse reagerte med å suspendere læreren.

Skolens tillitsvalgte nedsatte et uavhengig eksternt granskningsutvalg, som nå har kommet med konklusjonen: Full underkastelse. Skolens ledelse sier at den vil innføre anbefalingene til utvalget umiddelbart. Anbefalte tiltak er som følger: en «strukturert tilnærming til kvalitetssikring» av den enkelte lærerens planlegging av undervisning, samt en «strengere overvåking av lærermidler» som ønskes brukt i undervisningen. Skolens ledelse har nå «lovet å aldri bruke bilder/tegninger av profeten i fremtidige leksjoner». Altså ikke et generelt forbud mot bilder av profeter, men av profeten Muhammed.

En talsperson for skolen mener at undervisningen i ytringsfrihet «kunne ha blitt behandlet effektivt på andre måter» enn å vise Muhammed-tegninger. Hvordan det kan gjøres, får vi ikke vite.

Siste Muhammed-tegning vist?

Utvalget og skolens ledelse konkluderer med at læreren «ikke hadde til hensikt å forårsake krenkelse», og at læreren «virkelig trodde at bruk av bilder hadde en pedagogisk hensikt og fordel», for å starte en diskusjon om betydningen av blasfemi. Bare disse formuleringene i seg selv sier alt om hvordan det står til med ytringsfriheten og hvordan islams makt har satt seg fast i det vestlige tankesettet.

På bakgrunn av at granskningen viser at læreren ikke hadde onde hensikter, er suspensjonen fra mars nå opphevet.

Det er svært lite sannsynlig at han kommer tilbake i klasserommet i Bately. Om han og familien overhodet kan flytte tilbake til byen, er vel også høyst usikkert.

Dette var muligens siste gang i nyere britisk historie at en tegning av Muhammed vises i et klasserom. For en seier for maktislam og dens potensielle voldelige følgere.

The Guardian