Innvandring

Migrantkrisen i Den engelske kanal: Grensekontrollen er en drosjetjeneste for illegale migranter

Tusenvis av illegale migranter tar seg over den engelske kanal fra Frankrike, og Storbritannia klarer ikke returnere dem til "trygge tredjeland". Innenriksminister Priti Patel ber om økt innsats fra Frankrikes side, og kritiserer samtidig egne grensestyrker. Andre hevder grensestyrken er blitt "mer som en drosjetjeneste for illegale migranter".

Menneskesmuglere utnytter finværet og driver skytteltrafikk mellom Frankrike og Storbritannia. Mer enn 1.200 migranter har tatt den 21 kilometer lange reisen over Den engelske kanal de siste to ukene, skriver The Times.

Innenriksministeren Priti Patel sier at borgerne er «lei» og «demoralisert» av det økende antall migranter som krysser kanalen i små båter.

Mandag ringte Englands statsminister Boris Johnson den franske presidenten Emmanuel Macron for å be at Storbritannia og Frankrike må «doble» sin innsats for å stoppe kryssingene. Ytterligere 93 migranter ankom i går, og årets totale antallet er allerede nesten 4.500, melder avisen.

Kritiserer grensekontrollen

Innenriksminister Patel gir de ansatte som patruljerer kanalen det harde lag etter at mannskapet på skipet HMC Valiant plukket opp illegale migranter i fransk farvann.

Hun sa at tjenestemennene om bord i HMC Valiant gjør det «helt gale» ved å krysse sjøgrensen til fransk farvann for å hente innvandrerne, og at det umiddelbart vil bli iverksatt etterforskning, skriver The Times.

– Mine egne instruksjoner fra innenriksdepartementet har vært veldig klare, også overfor lederen som fører tilsyn med disse grensestyrkeoperasjonene om at de ikke skal gå inn i fransk territorialfarvann. Derfor er dette helt feil, og det innledes etterforskning av det.

Den konservative parlamentarikeren Sir Edward Leigh sa at grensestyrken var «mer som en drosjetjeneste for ulovlige migranter».

Etter samtalen med Macron sa en talsmann for Downing Street at statsministeren hadde «påpekt behovet for fordoblet innsats for å avskrekke migranter fra å prøve den farlige reisen», skriver avisen.

Nekter returavtale

Tony Smith, tidligere sjef for de engelske grensestyrkene, skal ha påpekt at den eneste langsiktige løsningen for å forhindre kryssingene er å inngå en avtale med franskmennene om å ta tilbake migrantene. Franskmennene har imidlertid nektet å diskutere en returavtale, og England står dermed uten noen reell mulighet til å å få utvist de illegale, selv etter å ha fattet utvisningsvedtak, melder The Times.

Mer enn 1500 migranter som ankom ulovlig i Storbritannia i år har allerede mottatt automatiske utvisningsvedtak, men ingen er så langt tvangsreturnert.

Storbritannia innførte nye asylregler etter Brexit-overgangsperioden 31. desember i fjor. Det gir innenriksdepartementet makt til å avvise asylkrav fra migranter som kunne ha søkt tilflukt i et «trygt tredjeland» som de tidligere har vært innom.

Tiltaket var designet for å slå til mot tusenvis av migranter som tar den farlige reisen over kanalen fra Frankrike.

Imidlertid har den britiske regjeringen ikke klart å returnere en eneste av de 1503 innvandrerne den har klassifisert som «illegal» siden det nye regelverket ble introdusert 1. januar, ifølge tall fra innenriksdepartementet.

Dette er fordi departementet ikke har noen avtale med noen EU-nasjon om å returnere migranter som ankommer Storbritannia etter å ha passert via disse landene for å komme seg til Storbritannia.

Rekordhøy innvandring

Ankomsttallene for migranter er rekordhøyt i Storbritannia, inkludert ankomst av antatt enslige mindreårige. Presset på lokalområder er stort, og ifølge The Times har Fylkestinget i Kent gitt beskjed om at fylket må avvise mindreårige asylsøkere. De har gått tom for mottaksplasser. Dermed får Innenriksdepartementet ansvar for fordeling av migranter til andre fylker.

Antallet migranter som krysser kanalen er på vei til å bli mer enn det dobbelte av fjorårets rekordhøye 8420, rapporterer avisen.

Samtidig strever Storbritannia med å få illegale ut av landet, og antallet grunnløse asylsøkere og utenlandske kriminelle som ble deportert fra Storbritannia falt til rekordlavt i fjor, med bare 3327 tvangsreturer – halvparten av antallet sammenlignet med året før. Innenriksdepartementet skyldte den kraftige nedgangen på pandemien, men deportasjonstallene har falt siden 2013, oppsummerer The Times.

Departementet har blitt tvunget til å huse asylsøkere på hotell og konverterte hærbrakker under pandemien. Antallet migranter som mottar såkalt nødstøtte har steget på grunn av et enormt etterslep av asylsøknader under pandemien.

Antallet asylsøkere som fremdeles venter på en avgjørelse, har nådd en ny rekord på mer enn 66.000. Mer enn 50.000 har ventet i mer enn seks måneder.

En må kunne si at det er fascinerende at et innvandringsliberalt Europa, kun er liberalt på andres land vegne.