Kjønnslemlestelse

Klinikk med offentlig avtale utførte kjønnslemlestelse av tre måneder gammel baby

En leder i Västra Götaland-regionen har varslet det svenske helse- og omsorgstilsynet (Ivo) om at en tre måneder gammel jentebaby har blitt kjønnslemlestet ved en klinikk i Göteborg. Varselet ble sendt i slutten av mai i år. 

En baby på tre måneder skal ha blitt kjønnslemlestet ved en klinikk i Göteborg som har en avtale med regionen, men som også utfører plastisk kirurgi i privat regi, melder Expressen.se.

Lederen for helseforetaket i regionen skriver at klinikken der prosedyren sannsynligvis fant sted «har vært gjenstand for en grundig gransking angående avtalen med Västra Götaland-regionen om allmennmedisin» og at andre aktiviteter «er helt private og ikke omfattet av avtaler med regionen».

Varselet føyer seg i rekken av varsler om skremmende tilstander i Sveriges helse- og sosialsektor. HRS skrev tidligere denne uken om hvordan sårbare unge utnyttes på det groveste i landets ungdomshjem, der de både utsettes for seksuelle overgrep, vold og tvinges til å gå i moskeen.

Får ingen konsekvenser

Det mest oppsiktsvekkende ved varselet regionslederen har sendt til helse- og omsorgstilsynet, er at den utførte kjønnslemlestelsen ikke får konsekvenser. Helse- og omsorgstilsynet er tredje instans varsleren henvender seg til.

Lederen opplyser at verken politiet eller sosialtjenesten har sett det verdt å etterforske saken. Interessen for å hjelpe den lemlestede babyen og straffeforfølge de som er ansvarlige for å utføre kjønnslemlestelsen er altså ikke-eksisterende.

Informanten skriver også at verken politiet eller sosialtjenesten vil gå videre i saken fordi de ikke har noen personlig informasjon om jenta, skriver Expressen.

Avisen, som har lest varslet til det svenske helse- og omsorgstilsynet,  gjengir hvilke ord lederen avslutter varselet med:

«Er dette noe som kan føre til en gjennomgang fra din side?»

Den ukritiske mangfoldsrekrutteringen til helse- og omsorgssektoren i Sverige viser at i deler av sektoren står fundamentalistiske klanverdier sterkere enn fagetiske vurderinger. Parallelt gjør behovet for å unngå rasismestempel at både politiet og sosialsektoren finner vikarierende begrunnelser for å unngå å gripe inn.

På veien til «inkludering» og «likestilling» ofres de aller svakeste – denne gang en tre måneder gammel baby.