Forskjellsbehandling og diskriminering

HBTQ-Alva til Sverige som kvoteflyktning

Ifølge FN er det over en million mennesker som trenger akutt beskyttelse. En av de største gruppene er HBTQ-personer fra Midtøsten. FN har valgt Sverige for Alva.

Alva er født mann, men har hele livet opplevd seg som en kvinne, melder SVT, som legger til at hun er blitt drapstruet og mishandlet fordi hun er transkvinne.

Alva er fra Syria, men flyktet til Beirut i Libanon. Der bor hun nå i en kjellerleilighet, forteller SVT, fordi leiligheten hun tidligere bodde i ble rammet av den store havneeksplosjonen i byen i fjor. Husleien dekkes av FNs flyktningorgan, FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Da saken ble publisert tidligere i dag, fulgte det med en video. Den er nå fjernet, og det er kanskje «forståelig». For videoen med Alva tjente ikke hennes sak.

Ressursterke Alva

Hun er filmet i Beirut, der et av hennes største problemer er at hun er «dårlig å sminke seg», men at hun blir «bedre hver dag». Hva gjelder onde ting hun har opplevd, fortalte hun at to menn på motorsykkel hadde dratt henne i håret slik at hun falt. Da hadde hun «bare lyst til å dø».

Men Alva fremstår som en meget ressurssterk person, der hun rakrygget vandret rundt i Beiruts gater – med det svenske flagget over hodet. Det samme flagget sitter hun og hunden i sofaen i leiligheten, der hun nå «skal lære seg sitt tredje språk», som SVT påpeker, mens de filmer henne mens hun repeterer den svenske kvinnen i opplæringsprogrammet på den bærbare PC-en som ligger foran henne: «Hei, jeg heter Eva og er fra Sverige» (eller noe slikt, får ikke dobbelsjekket da videoen som sagt er fjernet).

Alva er opptatt at hun som transkvinne skal bli respektert og få oppfylt sine menneskerettigheter. Og nå har altså UNHCR valgt henne ut som kvoteflytning til Sverige. 

– Det jag hoppas på i Sverige är att få en familj och någon att hålla hand med, säger Alva.

Efter att FN föreslagit en flykting, så gör Migrationsverket en egen utredning. Nu väntar Alva på svar för att få komma till Sverige.

– Jag hoppas få börja ett nytt liv och få en nystart i ett land som respekterar den jag är, säger hon.

Midtøsten i Sverige

Det er virkelig så en kan lure på hva som foregår.

For det første er det millioner av mennesker som er mer grunnleggende hjelpetrengende enn Alva og andre lgbtqia+ (ja, listen blir bare lengre) mennesker i verden. De har neppe «respekt for den de er» øverst på agendaen, men ønsker seg mat i magen for seg selv og sine barn og trygghet fra krig. Det er virkelig noe med prioriteringslisten til UNHCR som skurrer her, når den største gruppen med behov for akutt beskyttelse – og der en av de største gruppene er lgbtqia+ fra Midtøsten (at de bruker betegnelsen HBTQ viser at de ikke følger med i tiden). Vi må også spørre oss hvordan vi skal forholde oss til alle de millioner av kvinner som lever med undertrykking rundt om i verden? Alle de kvinner som ikke får oppfylt sine menneskerettigheter?

For det andre; har ikke FN fått med seg at Midtøsten er kommet til Sverige? Har de ikke skjønt hvilket klanhelvete som utspiller seg i landet – hovedsakelig basert på klaner fra nettopp Libanon?

Alva kan få seg en særdeles uhyggelig overraskelse i Sverige. Det kan det være at Migrationsverket (vårt UDI) kommer til å skjønne, og dermed avslår Alvas ønske om å få leve ut sin legning i et (engang) fritt land. Da kommer nok SVT og andre svenske medier på banen i en rasende fart, med tåredryppende reportasjer.

SVT: Transkvinnan Alva ska komma till Sverige som kvotflykting