Fundamentalisme

Bataclan-terroristenes familie arrestert for terrorfinansiering

I november 2015 ble dødelige terrorangrep rettet mot konsertlokalet Bataclan, flere restauranter og stadionanlegget Stade de France i Paris. Tirsdag arresterte fransk politi seks av terroristenes familiemedlemmer. De har gått fri i over fem år, samtidig som de visste om terrorplanene og finansierte dem. 

Seks familiemedlemmer av en av de franske Bataclan-terroristene og hans kone ble arrestert tirsdag 8. juni i henholdsvis Bas-Rhin og Gironde, etter flere års etterforskning.

Fransk etterretning har brukt mange ressurser på å avdekke hvem som sto bak finansieringen av terrorist-ekteparet i perioden før terrorangrepet, som ble utført 13. november 2015. De to skal ha oppholdt seg både i Syria og Irak i perioden 2014-2015, skriver den franske avisen Le Nouvel Observateur.

 – Seks personer ble tatt i varetekt for «finansiering av terrorisme» som følge av foreløpig etterforskning utført av Den nasjonale påtalemyndigheten mot terrorisme, uttalte en kilde til avisen.

 – Arrestasjonen er knyttet til mistanker om å overføre midler til Foued Mohamed-Aggad og hans kone i 2014-2015 og de arresterte «tilhører parets familiekrets», la kilden til.

Kom fra en flokk

Bataclan-terroristen Foued Mohamed-Aggad oppholdt seg skjult i Frankrike sommeren 2015. Målet med oppholdet i landet var å utføre Bataclan-massakren i Paris.

Mohamed-Aggad var født i Frankrike, og vokste opp i Wissembourg i området Bas-Rhin. Le Nouvel Observateur skriver at han reiste til Syria i desember 2013 sammen med andre medlemmer av den såkalte «Strasbourg-filialen” av jihadister som ble rekruttert av Mourad Farès.

Bas-Rhin kalles forøvrig jihad-landet på folkemunne, og området har hatt produsert flere titalls terrorister.

Mens mannen som rekrutterte jihadistiske krigere, Mourad Farès, allerede har fått en dom på 22 år, gikk mange av de involverte bakmennene og -kvinnene bak Bataclan-terroren under radaren.

Først denne uken ble seks personer arrestert for finansiering av terroren som rammet den franske hovedstaden.

 – Fem personer ble arrestert i Strasbourg og i regionen Wissembourg, inkludert moren og en tante av Foued Mohamed-Aggad, sa en politikilde. Den sjette personen ble arrestert i Gironde, ifølge en kilde i etterretningstjenesten, skriver avisen.

Ville «dø en martyrdød»

Foued Mohamed-Aggad hadde holdt regelmessig kontakt med moren og familien etter han reiste til Syria. Han hadde slutten av august 2015 kunngjort overfor moren at han skulle «dø en martyr» og brenne alle broer, ifølge notater fra Den nasjonale påtalemyndigheten mot terrorisme som avisen har hatt tilgang til.

«I utvekslingen med moren indikerte han at hvis han måtte tilbake til Frankrike, ville det utelukkende være for å utføre et angrep.»

Moren har således vært kjent med både radikalisering og terrorplaner, i tillegg til å ha finansiert sønnen, tilsynelatende i samarbeid med øvrige familiemedlemmer og åpenbart under dekke av å være en uvitende, uskyldig mor.