Ytringsfrihet

Returnerer bokpris grunnet promotering av ekstremisme

Vinneren av nasjonal bokpris for ungdomslitteratur i 2010, Morten Skårdal, returnerer prisen til Foreningen !les i protest mot at foreningen promoterer ”antidemokratiske krefter”. Foreningen står sammen med Norsk Faglitterærere forfatter- og oversetterforening, bak foredragsturneen i skolen til niqabkledde Aisha Shezadi Kausar. Kausar har stått frem med støtte til ekstrem islamisme og sympati med Taliban.

Hege Storhaug, HRS

På telefon i dag forteller Skårdal at han har vært i dialog med Foreningen !les, som ikke vil avslutte opplegget i samarbeid med Aisha Shezadi Kausar (20), en kvinne som har stilt seg likegyldig til trusselvideoen mot Stoltenberg, Støre og Kronprins Haakon. Hun har videre nylig uttrykt sympati med Taliban til VG, og på Facebook la hun ut et denne teksten under et bilde av ISAF-soldater i Afghanistan:

«Uansett hvor mye utstyr de har, de kommer aldri til å eliminere Allahs løver». Hun har også i klar tale tatt avstand fra demokrati, som ”er unødvendig om man har islamsk lov, sharia. I teorien, dersom det er en islamsk stat, så vil det ikke være behov eller plass for demokrati, fordi staten vil uansett styres med sharia,” sa hun til VG på lørdag (papirutgaven).

Skårdal understreker at han støtter fullt oppunder ytringsfriheten, også for en person som Kausar. Han leverer heller ikke tilbake prisen grunnet at hun bruker niqab. Det som blir feil for Skårdal er at en person med så ekstreme synspunkt som Kausar inkluderes i et opplegg i den offentlige skolen betalt av offentlige midler. Det offentlige gir henne ”en talerstol”.

Skårdal har tidligere skrevet humoristiske tekster for revy, nærradio og også for Sveriges Television. Boken Fittekvote er Skårdals litterære debut, som ga han litteraturprisen UPrisen for 2010, en roman skrevet sammen med Axel Hellstenius.