Innsparket

Forsvarer til terrortiltalt (16) vil ikke ha pressen i retten

Forsvareren til den syrisk terrortiltalte 16-åringen, Andreas Berg Fevang, ber om fullstendig lukkede dører under hele rettssaken. - Klart uholdbart, svarer Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund.

Ifølge NRK skriver forsvareren Andreas Berg Fevang i en begjæring til Oslo tingrett at de ønsker «fullstendig lukkede dører under hele saken» og at man «ikke ønsker presse tilstede».

Fevang viser til domstolloven, der det heter at retten kan beslutte å helt eller delvis lukke dørene når den siktede er under 18 år.

Angrep nært forestående

Rettssaken mot 16-åringen starter i Oslo tingrett i neste uke. Han ble pågrepet i februar i boligen i Oslo, der han bor sammen med sin familie etter at de flyktet fra Syria for noen år siden. Den terrortiltalte 16-åringen, som også er tiltalt for deltakelse i IS, nekter straffskyld og har fortsatt ikke latt seg avhøre.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at et angrep fra 16-åringen var nært forestående, og at han hadde gjennomført en rekke terrorforberedende handlinger. Dette inkluderer blant annet propagandemateriale fra IS, som han også har spredd videre. Ifølge tiltalen var flere av videoene såkalte «nasheed», sanger som oppfordrer til å kutte over halsen på fienden og se på at de dør. Han har også fått tilgang til manualer for eksplosiver som er enkle å lage, en av disse skal gå under navnet (oversatt til) «Giftkrigen – drep dem i stillhet og ta din hevn».

Noe av det 16-åringen har søkt om på nettet er:

  • «Overfylte/trafikkerte steder i Norge»
  • «Underholdningssteder i Norge»
  • «Nattklubber i Norge»

Det skal være usikkert hvilket språk det er søkt om på nettet, da 16-åringen «snakker dårlig norsk».

Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år, der fengsel kun kan idømmes unge under 18 år i særskilte tilfeller.

Krever åpenhet

Forsvarsadvokat Fevangs ønske om å holde mediene borte fra saken avvises av både Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund.

Overfor Oslo tingrett fremmer Redaktørforeningen at det er «et problem om allmennheten ikke får innsikt i hvordan en sak av stor samfunnsmessig betydning behandles i retten».

– Vi finner det klart uholdbart, og åpenbart i strid med selve kjernen i begrunnelsen for åpenhet i rettssystemet.

Arne Jensen, generalsekretær i Redaktørforeningen, sier at hvis mediene ikke får full frihet, så er det bedt om at tilstedeværelse med eventuelle begrensninger i adgangen til å referere.

Statsadvokat Marit Formo har så langt bedt om at identiteten til ett av ekspertvitnene ikke gjøres offentlig, men har ellers stilt seg nøytral til spørsmålet om lukkede dører.

PST mener de har avverget et terrorangrep i Norge ved å pågripe 16-åringen.