Kriminalitet

Terroren rammer Frankrike igjen

Fredag ettermiddag ble Frankrike nok en gang rammet av terror. I samme område som læreren Samuel Paty ble halshugget på åpen gate, ble i dag en politikvinne stukket til døde av en islamistisk terrorist. Den franske antiterrorenheten er koplet inn i etterforskningen. 

Terrorangrepet beskrives som en regelrett henrettelse med forsøk på å halshugge den 49 år gamle politikvinnen. Vitner har beskrevet at politikvinnen gikk ut av politistasjonen for å justere parkeringsskiven hun hadde i bilvinduet. Da hun gikk tilbake, sto en mann rett ved inngangen. I følge flere kilder hadde han sett islamistiske propagandavideoer på telefonen sin rett før angrepet, skriver Le Monde.

Bestialsk

Rundt klokka 14:20 fulgte den tunisiske mannen angivelig etter kvinnen da hun gikk inn i sikkerhetsslusen til politistasjonen. Han kom seg inn sammen med henne, ventet på at glassdøren lukket bak dem og fikk deretter skrudd av den elektroniske døråpneren fra innsiden. Dermed var kvinnen fanget i slusen, mens kollegene hennes sto på innsiden.

Tunisieren skal ha viftet med kniven mot tjenestemennene innenfor glassdøren før han gikk til angrep på kvinnen og henrettet henne med dødelige hugg mot halsen. Polititjenestemennene som befant seg på innsiden av døren fikk låst opp fra innsiden, men livet til kvinnen sto ikke til å redde. En av polititjenestemennene avfyrte to skudd og terroristen døde kort tid etter.

Kvinnen het Stéphanie og «hadde jobbet i mer enn tjue år på Rambouillet politistasjon», ifølge en politikilde, hvor hun spesielt var ansvarlig for styring av statistikk knyttet til overtredelser. Stéphanie var mor til to mindreårige barn, skriver Le Monde.

Ukjent for politiet

Morderen, Jamel G, en 36 år gammel tunisisk statsborger, var ukjent for politiet og etterretningstjenester, skriver avisen. Han oppgis å opprinnelig være fra Sousse-regionen øst i Tunisia, ankom han Frankrike i 2009, og i 2019 hadde han fått arbeidstillatelse, før han fikk oppholdstillatelse i desember 2020, gyldig til i desember 2021, ifølge den nasjonale antiterrorenheten.

«Vitner hevder å ha hørt angriperen rope: ‘Allahu akbar!’ to ganger inne i sikkerhetsslusen, men de var på fortauet  flere meter fra stedet», forklarte en kilde på stedet til Le Monde, som beskriver at  flere kilder bekrefter at terroristen hadde han sett islamistiske propagandavideoer på telefonen sin rett før angrepet.

Den nasjonale antiterrorenheten (PNAT) kunngjorde at den vil lede etterforskningen, ikke minst fordi Frankrike de siste årene har vært preget av flere knivangrep, særlig mot politiet.

Under et pressemøte forklarte Jean-François Ricard fra antiterrorenheten at det var flere årsaker til at enheten ville ta ansvaret for etterforskningen.

  1. Sider ved mannens identitet
  2. At offeret var en politibetjent
  3. «Allahu akbar»-ropene under angrepet mot kvinnen

Antiterrorenheten skal samarbeide med både politi (DCPJ) og avdeling for intern sikkerhet.

Etterforskningen ble i fellesskap betrodd sentral retning av rettspolitiet (DCPJ) og den generelle retningen for intern sikkerhet (DGSI).

Fra en rettslig kilde opplyses at tre personer med tilknytning til drapsmannen er satt i varetekt fredag ​​kveld. Det har også vært utført søk hjemme hos en person tunisieren skal ha bodd hos ved ankomsten til Frankrike i 2009, ifølge en kilde nær etterforskningen, skriver Le Monde.

Gir ikke etter

Den franske presidenten skrev tidligere i kveld på Twitter at Frankrike ikke vil gi etter for islamistenes angrep. Han poengterer at det var en politikvinne som ble drept, og at hele nasjonen står ved familien, kollegene og politiets side.

Det er mange rasende kommentarer under presidentens tweet. Flere skriver at uvettig innvandringspolitikk har gjort landet lovløst, og at drapet på Stéphanie må betegnes som det det er; en regelrett jihadistisk henrettelse.

Flere skriver også at ingen lenger kan føle seg trygge i landet.