Islam

Alle franskmenn blir bedt om å forlate Pakistan

 Hatet mot Frankrike og president Emmanuel Macron tilspisses i Pakistan. Et islamistisk parti i landet har fått voldsom oppslutning, og den franske ambassaden i Pakistan har nå oppfordret alle franskmenn til å forlate landet inntil videre. 

«På grunn av de alvorlige truslene mot franske interesser i Pakistan, anbefales franske statsborgere og franske selskaper å forlate landet midlertidig», skrev den franske ambassaden i en melding som ble sendt til franskmenn bosatt i Pakistan torsdag 15. april, ifølge AFP.

Spent forhold

Blasfemi er et betent spørsmål i Pakistan, der selv udokumenterte påstander om å fornærme islam kan føre til attentater og regelrette lynsjinger. Den franske presidenten Emmanuel Macrons kamp mot «islamistisk separatisme» og iherdige forsvar av retten til å vise karikaturer av profeten Muhammed, utløste i fjor protester i Pakistan og flere andre muslimske land , samt krav om boikott av franske produkter.

I slutten av oktober beskyldte Pakistans statsminister Imran Khan Macron for å «angripe islam». Den franske ambassadøren i Pakistan, Marc Baréty, ble forsøkt pålagt å klage på den franske presidentens «systematiske islamofobe kampanje under dekke av ytringsfrihet». Det var ambassadøren ikke villig til, og siden da har forholdet mellom myndighetene i de to landene vært svært anstrengt, skriver AFP.

I november fordømte det franske utenriksdepartementet sterkt de «avskyelige og villedende» ordene fra den pakistanske menneskerettighetsminister Shireen Mazari som sa i en tweet at «Macron gjør mot muslimer det nazistene påførte jødene» .

I februar innkalte Quai-d’Orsay anklagerne til den pakistanske ambassaden og ba Islamabad om å innta en «konstruktiv holdning» etter uttalelser fra den pakistanske presidenten Arif Alvi mot ham. Et lovforslag rettet mot radikal islam i Frankrike.

Arif Alvi hadde vurdert at lovforslaget om «separatisme» skadet muslimer. «Å endre lover […] for å isolere et mindretall utgjør en farlig presedens», erklærte han spesielt.

Islamistleder arrestert

Det radikale islamistisk partiet, Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), sperret tidligere denne uken delvis landets to største byer, Lahore i øst og Karachi i sør, samt hovedstaden Islamabad i nord, for å kreve utvisning av den franske ambassadøren. Islamistene oppfordret folk til å ta til gatene for å kreve at den franske ambassadøren blir utvist fra Pakistan.

Det hele utartet i voldsomme opptøyer der minst to politimenn ble drept, melder nyhetsbyrået. Det var etter politiets arrestasjon av islamistlederen Saad Rizvi at de mange TLP-sympatisørene i Pakistan samlet seg og lagde opptøyer.

TLP har vokst seg større etter at Macron forsvarte retten til å vise karikaturer i ytringsfrihetens navn under hyllest til Samuel Paty, læreren som ble brutalt halshugget 16. oktober etter å ha vist satiriske tegninger til klassen sin.

Den pakistanske regjeringen kunngjorde onsdag 14. april sin intensjon om å forby TLP, som allerede hadde utløst voldelige protester mot Frankrike i fjor høst, skriver AFP, som arresterte Rizvi i forkant av en annonsert massedemonstrasjon mot Frankrike.

Feiger ikke ut

Til tross for at alle franskmenn nå blir oppfordret til å forlate Pakistan av hensyn til egen sikkerhet, har Frankrike ingen intensjoner om å feige ut i møte med islamister. Frankrike gjør store og vesentlige endringer i egen sikkerhetslovgiving for å stå sterkere i møte med islamistisk tankegods.

Senest 15. april vedtok den franske nasjonalforsamlingen (75 for, 33 mot) et forbud mot å identifisere politibetjenter i tjeneste dersom identifikasjonen har «åpenbar hensikt å skade».  Den som publiserer bilder av politibetjenter med onde hensikter, risikerer fengsel i inntil fem år og en bot på opp til 75.000 euro.