Fundamentalisme

Terrorplan avslørt: «Kampen mot de vantro»

Terrortrusselen mot Danmark er alvorlig, vurderer det danske politiets etterretningstjeneste. Så langt er åtte menn og fem kvinner arrestert og siktet for planlagte terrorhandlinger. Blant beslagene er kjemikalier, pumpehagler og en koran med understrekning av "kampen mot de vantro".

Tyske og danske sikkerhetsmyndigheter kan ha lykkes med å forhindre et islamistisk terrorangrep i Europa. En syrer bosatt i Tyskland skal ha planlagt terroren, og det planlagte angrepet har hatt forgreininger til Danmark.

IS-propaganda og kjemikalier er beslaglagt, i følge tyske Der Spiegel.

På en pressekonferanse fredag formiddag avslørte politiet at funnene var mer alvorlige enn pressen tidligere var kjent med. I tillegg til bombe-ingredienser ble det funnet pumpehagler og en jaktrifle med kikkertsikte.

-Vi har fundet pumpguns og en jagtriffel med kikkertsigte. Det er fund, der bekymrer os i det her billede, opplyste PET-sjef Flemming Drejer, i følge Jyllandsposten.

Syriske brødre

Det danske politiets etterretningstjeneste (PET) sa torsdag at syv personer ble siktet og varetektsfengslet for å planlegge ett eller flere terrorangrep eller bistå og støtte terrorforsøk. Fredag morgen er ytterligere seks personer pågrepet og siktet.

Ifølge Der Spiegel arresterte politiet tre syriske brødre i begge land i helgen og beslagla propaganda av «Den islamske staten» (IS) og flere kilo kjemikalier. I Tyskland etterforsker statsadvokaten i Naumburg saken. Syrerne er siktet for forberedelse av «alvorlig voldshandling mot staten».

Dansk politi mottok i januar tips om en mistenkelig internettordre fra en forhandler i Polen. En 33 år gammel syrer bosatt i Danmark bestilte fem kilo svovel og fem kilo aluminiumspulver fra broren i Dessau i januar. Stoffene kan brukes til å lage bomber.

Ifølge dansk TV2, som har snakket med en av forsvarsadvokatene i saken, er syv av de pågrepne varetektsfengslet til 2. mars, mens de andre seks er i varetekt til 23. februar.

Ni menn og fem kvinner

Fra lørdag til mandag gjennomførte PET, i nært samarbeid med politiet i Sentral- og Vest-Sjælland, en større politiaksjon på Sjælland.

De syv som først ble fengslet, er siktet for å ha anskaffet ingredienser og komponenter for produksjon av eksplosiver samt våpen, eller å ha deltatt i dette.

Ifølge dansk TV2 er til sammen åtte menn og fem kvinner arrestert i Danmark. I tillegg er en mann arrestert i Tyskland.

Fengslingsmøtene i saken har blitt holdt bak lukkede dører, og det foreligger derfor lite informasjon om hva de ulike involverte er siktet for.

Når det gjelder arrestasjonen i Tyskland, har PET uttalt at de har hatt et godt og effektivt samarbeid med de tyske myndighetene.

Dansk TV2 opplyser om at tysk politi gjennomførte noen søk i Dessau i løpet av helgen. Dette sier TV 2s korrespondent Uffe Dreesen, som har snakket med påtalemyndigheten i Naumburg.

– De hadde fått et tips om at noen hadde bestilt kjemikalier i Polen. Noen kjemikalier ble bestilt i så stor skala at leverandøren ble litt mistenksom fordi de også kan brukes som ingredienser i noe eksplosivt stoff, sier han.

IS-flagg og koran

Ifølge Der Spiegel ble to av brødrene arrestert i Danmark, mens den tredje ble arrestert i Tyskland.

Under pågripelsen var det ingen spor av de bestilte kjemikaliene. Imidlertid ble det funnet flere kilo ammunisjon og sprenglegemer.

I tillegg fant politiet et hjemmelaget IS-flagg og en koran der avsnitt om «kampen mot de vantro» var understreket.

De to brødrene var blant dem som ble pågrepet søndag i Danmark. Deres 40 år gamle eldre bror ble arrestert i Dietzenbach i den tyske delstaten Hessen, og sitter nå i varetekt.

PET sier at terrortrusselen mot Danmark fortsatt alvorlig, og den aktuelle saken ikke endrer etterretningstjenestens trusselvurdering. I den siste terrortrusselvurderingen (mars 2020) beskriver PETs Center for Terroranalyse, CTA, at den vesentligste trusselen mot Danmark er fra militante, islamistiske miljøer.

– Det er vår oppfatning at det er mennesker som har intensjon og kapasitet til å begå terrorangrep i Danmark, skriver PET i en pressemelding om den siste hendelsen.