Fundamentalisme

Löfven henter «hjem» IS-krigere fra Syria

Den lille kommunen Borås, knappe tre timers kjøretur fra svenskegrensen, forbereder seg nå på å ta imot en gruppe IS-krigere fra Syria, melder Borås Tidning. Det er det svenske utenriksdepartement som har startet arbeidet med å fly "hjem" menneskene som frivillig tilsluttet seg kalifatet. 

Peder Englund, avdelingsleder ved Borås Centrum för kunskap och säkerhet, CKS, sier til BT at det er den svenske statsminister Stefan Löfven (S) som via Utenriksdepartementet har sendt folk ned for å hente IS-krigerne hjem.

FN har bedt Sverige og andre land om å hente «hjem» IS-krigere fra Syria, der de i likhet med den norske IS-kvinnen, som Solberg-regjeringen besluttet å hente tilbake til Norge, bor i leire som Al Hol.

Til tross for at Borås kommune har knappe 100.000 tusen innbyggere, dro seks kvinner og fire menn fra området for å tilslutte seg skrekkorganisasjonen islamsk stat. De ti skal til sammen har 14 barn, hvorav de fleste er født i Syria, melder avisen.

Gigantregning

Når Löfven har lykkes med å få dem alle til Sverige, vil skattebetalerne i Borås få en massiv regning i fanget. IS-deltakelsen gir i følge Fria Tider krav på både beskyttede identiteter og bidrag fra sosialtjenesten. Det ligger an til at kommunen må bruke store summer på IS-krigerne, ikke minst på grunn av det store antallet barn.

Ifølge det svenske regelverket ligger ansvaret «helt og holdent» hos de kommunale skattebetalerne i Borås, ettersom de er svenske statsborgere og ikke asylsøkere. Sistnevnte ville ha blitt støttet av tilskudd fra det svenske migrasjonsverket og den svenske offentlige arbeidsformidlingen.

Utenriksdepartementet ville i utgangspunktet hente to kvinner og deres barn, opplyser BT. Peder Englund sier til avisen at kommunen ikke får vite om noen av kvinnene er mistenkt for krigsforbrytelser.

– Vi forholder oss til Sikkerhetspolitiet, de kontrollerer og leder dette arbeidet. Borås-politiet og byen Borås vil gå inn i neste etappe, forklarer han.

Det spekuleres allerede i hvorvidt statsminister Löfven med henting av IS-krigere forsøker å gjøre seg lekker for FN. Lekker for innbyggerne i den lille sørvestlige, svenske kommunen gjør han seg i alle fall ikke.