Bok

Jordan B. Peterson frykter konsekvensene av å snakke med Ayaan Hirsi Ali

Den verdenskjente professor Jordan B. Peterson inviterte bokaktuelle Ayaan Hirsi Ali til sin podcast nylig. Det er ikke sikkert han gjør ustraffet.

Den like verdenskjente feministen og islamkritikeren Hirsi Ali – omtalt som «en av mine helter» av Peterson i introduksjonen – er aktuell med en ny bok, PreyImmigration, Islam, and the Erosion of Women’s Rights, og den alltid faglig nysgjerrige og åpne Peterson ville snakke med henne om den nye boka.

Vi har omtalt Prey tidligere. Hirsi Alis provoserende, men godt underbygde tese, er at masseinnvandring til Europa fra (særlig) islamske land med et helt annet kvinnesyn har etterlatt europeiske kvinner i større fare enn før. Vi skrev avslutningsvis:

Boken til Hirsi Ali tar derfor for seg hva nesten alle vestlige samfunn nå står overfor: «hvordan integrere unge menn som kommer fra en verden der kvinner blir sett på som byttedyr.» Prey, byttedyr, er nettopp hva så mange nye menn i Norge og Vest-Europa anser kontinentets kvinner for å være. Tittelen er nådeløs i sin skarpe observasjon av tilstanden i vår tid.

Vi har også omtalt Hirsi Alis kritikk av woke-kulturen. Ayaan Hirsi Ali påpekte i en podcast med Brendan O’Neill hvordan woke-bevegelsen ikke er opptatt av overgrep som innvandrerkvinner og kvinner i arbeiderklassen utsettes for. «Ingen har ødelagt mer for kvinner enn multikulti-folket,» sa hun.

Noe av det mest oppsiktsvekkende som kommer fram i Petersons podcast, er at han frykter at det å invitere Hirsi Ali til sin podcast kan føre til at kanalen hans stenges på YouTube.

Det skyldes at alle tre punkter i bokas undertittel nødvendigvis bringer «masse negativ oppmerksomhet til forfatteren», som Peterson sier, og dermed også til dem som måtte formidle innholdet i en slik bok. Men boka tar opp tema som absolutt bør diskuteres, mener Peterson, som uansett hva man måtte mene om meningen hans, er en ytterst reflektert og empirisk forankret akademiker. Det betyr at han peker på at den frie verden har stilt seg slik at helt sentrale samfunnsspørsmål ikke kan drøftes fritt og opplyst, i tråd med alle Arne Næss’ punkter om saklighet.

Hirsi Ali sier hun er redd for at boka ikke blir lest med velvilje og interesse, men heller blir avvist («dismissed»); og det ikke fra krefter i ikke-demokratiske land, men krefter i vestlige samfunn.

Jordan følger opp dette, og sier han selv er engstelig for hva YouTube vil gjøre etter at han har lagt ut samtalen med Hirsi Ali:

Jeg er svært redd for å ha denne samtalen. (…) Det ser ut som om du har sett på en rekke av vepsebol, og så bestemt deg for å denge løs på den største. Jeg tror at det er all grunn til å tro – eller: det er i det minste en mulighet for – at når jeg publiserer denne episoden, vil min kanal bli demonisert og muligens stengt helt ned.

To ytterst respekterte intellektuelle og forfattere, begge bosatt i Nord-Amerika, selve garantien – militært, kulturelt og økonomisk – for vestlige demokratier, snakker som om de lever ufritt, med angst for å drøfte seriøse sosiale og politiske utfordringer, i et ytterst sobert, akademisk språk – men også uten å feie noe under teppet eller bruke forskjønnende uttrykk.

Det er et dårlig tegn som det er verdt å merke seg.

Hele podcasten er interessant.