Politikk

Glorifiserer terrorisme – Nei, svarer Amnesty, det er ytringsfrihet

Amnesty gir sin støtte til en venstreekstrem rapper som den siste tiden har ildnet opp massene til voldige demonstrasjoner i Barcelona. Demonstrantene satte opp gatesperringer, butikker ble plyndret, branner ble påsatt, flasker og steiner ble kastet mot opprørspolitiet og demonstrantene gjøv løs på politiets biler. Dette er innenfor ytringsfriheten, mener Amnesty.

Den siste uken har det vært en rekke demonstrasjoner i Spania – og de har utviklet seg mer og mer i voldelig retning. I helga samlet tusenvis av demonstranter seg i Barcelona, de satte opp gatesperringer, butikker ble plyndret, branner ble påsatt, flasker og steiner ble kastet mot opprørspolitiet og demonstrantene gjøv løs på politiets biler.

Det hele handler om én mann, rapperen med artistnavnet Pablo Hasél (Pablo Rivadulla Duro). Bakteppet er angivelig «ytringsfrihet».

Terror

Katalanske Pablo Hasél kan vanskelig beskrives som annet enn en venstreekstremist. I sanger og på sosiale medier har Hasél over tid trigget det spanske samfunnet med sterke påstander om politiet, av typen: stopp politivolden, politiet er rasistisk, de myrder ustraffet. Også landets monarki for gjennomgå. Tidligere kong Juan Carlos I omtales som en «mafiaboss» som koser seg sammen med saudiske tyranner, og både Juan Carlos og hans sønn, nåværende kong Felipe VI, anklages for blant annet å ha torturert og drept demonstranter.

Så langt kan vi kanskje tolke hans meningsytringer innenfor hva vi mener ytringsfriheten kan favne, selv om spanske myndigheter nødvendigvis ikke er enige i det, da Spania har en straffelov som kriminaliserer fornærmelser mot både monarkiet og politiet.

Men Hasél har gått lengre enn det. Han forherliger terrorismen, da som et legitimt våpen for å fremme ventreradikal, eller rettere sagt, venstreekstrem politikk.

«I don’t give a damn about the bullet in the back of your neck, pepero», er ett av Haséls utsagn. At Hasél ikke bryr seg et døyt om at «pepero» henrettes med en kule i nakken, henger sammen med at pepero er kallenavnet på de som støtter Spanias sentrum-høyre parti, People’s party, hvor flere medlemmer ble myrdet av den baskiske terrorgruppen ETA på 1990-tallet. Som kjent var ETA en baskisk venstreekstrem nasjonalistisk separatistgruppe som siden begynnelsen av 1960-tallet har drevet med væpnet kamp for at flere baskiske provinser skal få uavhengighet. Frem til 2006 er det anslått at ETA utførte rundt 700 terroraksjoner med minst like mange døde. ETA skal formelt ha bli oppløst i 2018.

Hasél har også uttrykt støtte til den fengslede María Victoria Gómez og GRAPO, en marxistgruppe med mål å styrte den spanske staten og danne en marxist-leninistisk republikansk stat basert på det maoistiske Kina. GRAPO skal ha vært «rolig» de siste årene, men er ikke formelt oppløst.

For dette, med særlig vekt på terrorforherligelsen, ble Hasél i 2018 dømt til ni måneders fengsel og i underkant av 300.000 NOK i bøter.

Støtte

Hasél møtte imidlertid ikke til soning, men forskanset seg på et universitet i den katalanske byen Lleida. Innen han ble innhentet og fengslet, både retwitret Hasél tidligere utsagn og oppildnet til «nye slag»:

«I morgen kan det være deg», het det fra Hasél, og videre:

«Vi kan ikke la dem diktere oss hva vi skal si, hva vi skal føle og hva vi skal gjøre.»

En av de siste tweetene før politiet hentet han, var en oppfordring til tilhengerne om å fortsette «å fordømme de skyldige for å ha ødelagt så mange liv».

Hasél tilhengere og de som mener at ytringsfriheten står på spill, var raske til å ta til gatene. Demonstrantene er rasende for det de oppfatter som å bli fengslet for ideer.

Flere kjente personer innen kunstlivet har forsvart Hasél. Over 200 personer skal ha signert et åpent brev i solidaritet med rapperen. Amnesty International har fordømt fengslingen som en «uforholdsmessig begrensning av hans ytringsfrihet».

«Ingen skal bli straffeforfulgt for å ytre seg på sosiale medier, ei heller for å synge noe som er smakløst og sjokkerende. Ytringer som ikke direkte oppfordrer til vold kan ikke straffes», sier Amnesty.

Hvorvidt Hasél ikke oppfordrer til vold, kan nok diskuteres, men uansett så har hans oppfordringer ført til vold.

Likevel har flere rettet krav til regjeringen om at straffeloven endres slik at den er kompatibel med de «høye standardene for ytringsfrihet».

Den sosialistiske regjeringen i Spania lytter til protestene, og selv om statsminister Pedro Sánchez avviser enhver bruk eller oppfordring til vold, så har regjeringen ymtet frempå at de vil vurdere å reformere loven slik at den gir større toleransen for «kunstneriske og kulturelle uttrykksformer».

Hasél selv hevder at arrestasjonen av han har utløst en bølge av opprør mot det han beskriver som «fascistiske spanske institusjoner».

Om de voldelige demonstrasjonene i Spania vil fortsette er ikke godt å si, men vi kan slå fast at «det gode hatet» lever fortsatt i beste velgående.

Hasél har for øvrig flere tidligere fengselsopphold bak seg, blant annet for vold mot en journalist, men i norsk medieomtale er han ikke venstreekstrem, men «omstridt rapper» eller «sterkt venstreorientert».

Saken har flere kilder; blant annet BBC, The Guardian, NBC News, Expressen