Politikk

Biden lover pengehjelp til svarte, latinamerikanere, asiater og urfolk – og kvinner

En uke før han tiltrer som USAs president, åpner Biden lommeboken for å hjelpe små bedrifter. Forutsetningen er at innehaveren enten har brun hud eller er kvinne.

En mer utaktisk start som president kunne Joe Biden neppe valgt idet han overtar som øverste leder i et splittet USA. Det som burde være tiden for å bruke samlende retorikk, bruker Biden i stedet til å fremme identitetspolitisk woke-politikk.

Talen framstår direkte rasistisk, med fokus på folks hudfarge, og på Twitter er det mange som reagerer.

Flere tusen millioner

Støttepakken, som Biden vil iverksette snarest mulig, er ment å stimulere økonomien i et USA der eiere av små bedrifter virkelig har fått kjenne effekten av koronatiltakene. I desember 2020 alene økte antallet arbeidsledige med 140.000 mennesker. Men nå reagerer bedriftseierne, og flere poengterer at det er nedstengningen i de demokrat-styrte delstatene som har fratatt folk levebrødet i utgangspunktet. Smittespredningen i USA er høyest i de samme statene.

Uten å vise til eksakte estimater brukte Biden uttrykket «multitrillion-dollar stimulus plan», som tilsvarer det norske «billioner», altså flere tusen milliarder dollar. Støttepakken skal utbetales i form av sjekker på 2.000 dollar til småbedriftene – forutsatt at innehaverne har «riktig» hudfarge.

Splittende

Noen synes det er riktig å prioritere ut fra hudfarge og etnisk bakgrunn, mens andre mener at alle som har blitt hardt rammet av pandemien, bør få hjelp, uavhengig av hudfarge. Blant dem som reagerer kraftigst i kommentarfeltet, er nettopp mennesker med annen hudfarge enn hvit.

– Som latinamerikaner sier jeg NEI! Nød er nød uavhengig av identitet. Det er fullt mulig at en hvit mann i fattigdom har større behov for hjelp enn jeg, som er en latinamerikansk kvinne i middelklassen. Du vil splitte oss med dette. Vær så snill, stopp, skriver hun.

– Spar tid i stedet og bare ærlig si «alt unntatt hvitt», skriver en annen.

– Jeg kan ikke tro at jeg allerede angrer på at jeg stemte på deg, skriver en tredje person.

Økt splittelse er en reell frykt i den amerikanske befolkningen, og Bidens utspill lover ikke godt. Med en økonomi i fritt fall er det neppe klokt å sette hudfarge- og kjønnskriterier for å oppnå status som «verdig trengende».

Feil avveiing

Til tross for Bidens dels feilslåtte frieri til minoritetsgruppene, er det langt fra sikkert at han får gjennomslag for sin planlagte multimilliard-pakke. Med demokratisk flertall også i Senatet, er det likevel ikke bred enighet om at det beste for amerikansk økonomi er å gi penger til bedrifter som allerede er i ferd med å få kroken på døra.

Et tidlig tegn på utfordringene Biden kan møte med å få sin agenda gjennom Kongressen, selv med begge kamrene kontrollert av demokratene, uttrykte senator Joe Manchin III  fredag:

– Jeg vet ikke hvor i helvete $ 2000 kom fra, sa Manchin. – Jeg sverger til Gud at jeg ikke gjør det. Det er ytterligere 400 milliarder dollar, referer The Washington Post.

Manchin sa også at den første prioriteten måtte være å få folk vaksinert, ikke å sende ut sjekker.

Med hudfarge- og kvinnekjønnsutspillet vil Biden streve med å rekruttere republikanere til å stemme for forslaget.

Mest av alt må Bidens tale sees som et forvarsel på hva slags identitetspolitisk linje han kommer til å følge i tiden framover.