Terrorisme og ekstremisme

Islamistisk terrorangrep i Wien

Mandag kveld i sentrale Wien ble et mareritt. Et islamistisk angrep har så langt ført fem i døden, mens flere er alvorlig skadd. Politiet har skutt en gjerningsmann, men leter etter en eller flere. Hæren er satt for å vokte sentrale steder og grensekontrollen er skjerpet. Vårt frie Europa er under angrep - vi kan ikke sitte rolig å se på.

Situasjonen virker enda uoversiktlig etter at et angrep startet ved en synagoge på Schwedenplatz i det sentrale Wien. Angrepet skal ha startet rett før 20-tiden i går kveld.

I tillegg ble det gjennomført angrep fem andre plasser i nærheten. En eller flere gjerningsmenn skjøt vilt rundt seg. Det skal ha blitt benyttet både automatvåpen og andre våpen, og det skal være observert machete.

Så langt skal fem være døde. To sivile menn og en kvinne døde direkte under angrepene, mens en døde i løpet av natten av skadene. Minst 17 personer skal være såret, seks med alvorlige skuddskader. En politimann skal være hardt skadd, han skal ha vært vakt ved synagogen på Schwedenplatz.

Også en av gjerningsmennene er drept. Han ble skutt av politiet. Vedkommende hadde på seg et bombebelte, men det viste seg å være falskt. Det er blitt opplyst at den drepte er en 30-årig asylsøker, som har vært i Østerrike i rundt 10 år. Andre medier rapporterer derimot at den drepte er i 20-årene, født og oppvokst i Wien, med albansk bakgrunn, som har vært i Syria som IS-sympatisør.

Oversiktskart (ikonet med ambulansen er hvor det første angrepet fant sted):

 

Det meldes om at angrepene var «profesjonelle» og at angrepene er kategorisert som terror. Dette fortalte Østerrikes innenriksminister Karl Nehammer på en pressekonferanse i dag tidlig.

Det var mye folk ute i sentrale Wien denne kvelden, da det var siste kvelden før byen skulle stenges ned som covid-19-tiltak.

Politiet jakter fortsatt på en eller flere gjerningsmenn. Flere personer skal være anholdt i løpet av natten, men politiet har ikke gitt noen nærmere beskrivelse av hva de er mistenkt for.

Over 1.000 politibetjenter er i Wiens gater og hæren er satt inn for å beskytte ambassader og andre truede bygninger, samtidig som innbyggerne i Wien bes om å holde seg unna sentrum, offentlig transport og aller helst holde seg hjemme.

I tillegg har Østerrike skjerpet kontrollen ved sine landegrenser. Flere naboland skal også ha tilbudt Østerrike bistand etter angrepet.

De feige midt blant oss

En rekke statsledere har uttrykt sin sorg over det som har skjedd, der flere er «sjokkert». Det bør man kanskje ikke lenger være, for i så fall har man kanskje trodd at terroren var utryddet av Europa? Det er den ikke og vi må stadig være på vakt.

Frankrikes president, Emmanuel Macron, som nylig har erfart hodeavskjæring av lærer Samuel Paty og nedslaktninger av tre personer i en kirke i Nice (i tillegg til skyting av en prest i Lyon, som det i ettertid har vært stille om), sier blant annet på Twitter:

«Dette er vårt Europa. Våre fiender må vite hvem de har å gjøre med. Vi kommer ikke til å gi opp». 

Også USAs president Donald Trump tar avstand fra angrepene og sier blant annet at «USA står sammen med Østerrike, Frankrike og hele Europa i kampen mot terrorister, inkludert radikalislamistiske terrorister».

Tysklands kansler Angela Merkel uttaler blant annet at islamistisk terrorisme er en «felles fiende».

Vår egen Erna Solberg sier på Twitter (på engelsk): «Forferdelige angrep i Wien. Mine tanker er med ofrene, deres familier og det østerrikske folk. Vi må stå sammen mot hat og vold.»

Men vi må slutte å mumle, de feige blant oss skyr ingen midler for å drepe og skremme oss. Vi må ikke bare stå sammen, vi må stå opp for Europa, det betyr også at vi må, som Macron nevner, vise hvem vi er. Da nytter det ikke å tvitre intetsigende for hvert angrep og så gå videre som om ingenting har skjedd.