Islam

«Si til barna mine at jeg elsker dem»

Dette var de siste ordene til den ene kvinnen som ble knivdrept i Nice før hun segnet om like ved kirken. De to andre ble strupeskåret, "nærmest halshugget".

Kvinnen i 40-årene som etter å ha blitt angrepet med kniv og hardt skadet inne i den største kirken i Nice, Notre Dame, klarte å komme seg ut av kirken og til en kafé på den andre siden av gaten. Før hun trakk det siste åndedraget, sa hun til andre til stede i kafeen: «Si til barna mine at jeg elsker dem.»

Den andre drepte er kirketjener som tjenestegjorde i kirken stort sett hver dag fra morgenbønn til og med messen om kvelden. Mannen i 50-årene er far til to barn. Han fikk strupen skåret over og ble nesten halshugget.

Den tredje terrordrepte er en kvinne i 60-årene. Den 21 år gamle terroristen klarte også å strupeskjære henne og nesten fjerne hodet fra kroppen. Terroristen skadet et ukjent antall flere til stede i kirken mens han skrek «Allahu Akbar» – Allah er større – og ble like etterpå skutt av politiet i skulderen og fraktet til sykehuset. Hvorvidt terroristen er en kjenning av sikkerhetstjenesten, som har 20.000 på sin S-liste over personer som er potensielle sikkerhetstrusler, er ikke kjent per nå.

En nasjon holder pusten

Emmanuel Macron dro sporenstreks til Nice da angrepet ble kjent rundt kl. 9 i dag tidlig. Det har i løpet av dagen vært krisemøte i innenriksdepartementet, ledet av stasråd Gérald Darmanin. Macron sier rett ut at «Frankrike er under angrep», og han sier det er et «islamistisk angrep».

En hel nasjon holder nå pusten. Terrornivået er løftet til høyeste nivå og politiet er i alarmberedskap over hele Frankrike, mens den franske nasjonen nå venter på hva politisk ledelse vil si – og, ikke minst, gjøre med de dødbringende kreftene som går fritt rundt nær sagt overalt i republikken. For som Nice sin ordfører, Christian Estrosi, skrev tidligere på Twitter i dag: – 13 dager etter #SamuelPaty, vårt land kan ikke nøye seg med lover for fredstid for å tilintetgjøre islamistisk fascisme. 

Det er der Frankrike nå står: I en permanent unntakstilstand med terror i republikkens midte. I dag også bekreftet ved forsøk på knivangrep i både Avignon og Lyon.

Foreløpig har Macron gitt instrukser om følgende under en tale i Nice:

  • Antall utstasjonerte soldater mer enn dobles til 7.000. Soldatene skal spres utover hele det fransk territoriet også for å beskytte gudshus, inkludert kirker. Dette skjer ikke minst fordi Al-Qaida nylig har utpekt franske kirker som terormål.
  • Sikkerhetstiltak skjerpes og vil inkluderer beskyttelse av skoler.

Presidenten sa også at «hvis vi angripes, er det på grunn av våre verdier, våre frihetsverdier og våre ønsker om ikke å gi etter for terrorisme».

Kl. 15 i dag ringte alle kirker over hele landet for å ære de drepte. Kl. 15, for dette er tidspunktet kristendommen regner for å være timen da Jesus døde.

Hovedillustrasjon: Skjermdump fra livesending i dag i Nice.

Flere kilder, blant andre France24