Politikk

Kun 1 prosentpoeng skiller Ap og Sp

Senterpartiet gjør en knallmåling og puster Ap i nakken - men Sp-lederen svarer smart for seg. Han er allerede i valgkampmodus.

Arbeiderpartiet 20,8 – Senterpartiet 19,8.

Det er mildt sagt den oppsiktsvekkende målingen fra Sentio Research for Nettavisen/Amedia.

Ikke oppsiktsvekkende for Aps del, de har vist en nedadgående trend over tid, og på denne målingen gjør de det faktisk bedre enn på Kantars måling for TV2 for en ukes tid siden. Da ble Ap målt til 18,4 prosent – den dårligste målingen noen gang for Ap hos Kantar. I den målingen fikk Sp 16,2 prosent, altså et skille på 2,2 prosentpoeng.

I den nye Sentio-målingen er skillet nå bare 1 prosentpoeng. Det gjør også Sp til landets tredje største parti, mens FrP må ta til takke med fjerdeplassen med 13,5 prosent (en nedgang på1,2 prosentpoeng fra forrige måneds Sentio-måling).

– Senterpartiet puster nå Arbeiderpartiet i nakken, og spekulasjonene om hvem som skal ha statsministeren av de to partiene blir ikke lagt død med det første, konstaterer Martin Stubban hos Sentio overfor Nettavisen.

Sp, som fikk 10,8 prosent ved siste valg for tre år siden, kan dermed igjen juble for en svært god måling – og spekulasjonene er i gang om det er en effekt av «den ny bonden i byen», Jan Bøhler, og hans overgang fra Ap til Sp. For bakgrunnstallene til målingen viser også at Sp har styrket seg i Oslo fra september.

Det avviser ikke Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, men han svarer langt smartere enn det:

– For fjorten dager siden når det skjedde (Bøhlers overgang, red.) , så fikk vi fram nettopp det å se mennesket og å ha tjenester for folk – at vi skal ha et Norge med små forskjeller. Det tror jeg har bidratt til å øke oppslutningen. Vi skal være forsiktige med å si at det handler om enkeltpersoner, for det handler om verdier, sier Sp-lederen, og legger til:

– De dagene fikk vi fokus på det folkevalgte skal være, at vi skal være til stede i hverdagen for folk, og løfte de som sliter, sier han.

Med et slikt svar opplever velgerne seg sett – og Vedum er svært klar på hvem som er «sjefene»: de som har stemt politikerne inn på Stortinget. Ap oppfører seg derimot som om velgerne er noen trassig ungdommer som må læres opp – slik som også Rødt og SV har en tendens til å oppføre seg. MDG er i så måte så langt ute på sidelinja at jeg tror at mange av deres velgere faktisk er trassige ungdommer.

Høyre er for øvrig fortsatt Norges største parti, men de går tilbake med 1,2 prosentpoeng til 23,6 prosent. For de øvrige partiene er det ikke store endringer: de små forblir små.