Aktuelt

18,4 prosent for Ap – historisk bunnrekord

Ny meningsmåling er historisk bunnrekord for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Sp-lederen kan imidlertid glise enda bredere.

Kantars nye måling for TV2 viset at Arbeiderpartiet lander på 18,4 prosents oppslutning. Målingen er tatt opp i perioden 28.09-02.10, der Jan Bøhlers mye omtalte overgang fra Ap til Senterpartiet ble kjent 01.10.

Dette er den dårligste for Ap noen gang hos Kantar, som startet med meningsmålinger i 1964. Sammenlignet med septembermålingen faller Ap med hele 6,3.

Samtidig får Sp 16,2 prosent. Med andre ord skiller det bare 2,2 prosentpoeng mellom Ap og Sp.

Bakgrunnstallene viser at kun halvparten av de som stemte Ap ved forrige stortingsvalg sier at de vil gjøre det igjen. Partiet lekker 77.000 velgere til Sp – og får ingen tilbake.

Nestleder i Ap, Hadia Tajik, kommenterer målingen da Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke vil uttale seg. Hun sier at «vi må skjerpe oss» og at partiet «over lengre tid hatt mye oppmerksomhet rundt utenomsportslige aktiviteter». Noen burde kanskje minnet Tajik om at vi forventer politikk fra Ap, ikke en eller idé at de driver en eller annen sport.

Samtidig spekulerer TV2 om hvem som nå kan bli den eventuelt kommende statsministeren i en rødgrønn regjering, snakker vi Støre eller Trygve Slagsvold Vedum? Akkurat det vil ikke Sp-leder Vedum si noe om.

Personlig tror jeg vi ikke snakker om noen av dem. Aps nedtur er det ingen tvil om lengre, mens Sps opptur etter min vurdering ikke vil holde helt inn i noen statsministerstol. Så er spørsmålet hvem som skal redde Ap? Kanskje det sitter en generalsekretær et sted og opplever at han snart må reise hjem?

Høyre er målingens største parti, med 24 prosent. Både KrF og Venstre er over sperregrensa med hhv 5,1 (opp 1,2 fra september) og 4,3 prosent (opp 1,1). FrP havner på 12,8 prosent (opp 1,4).

Foruten Ap faller SV mest, med 2,4 til likevel til relativt solide 7,2 prosent. Det er også nedgang for MDG, ned 1,0 til 5,7 prosent.

Faksimile fra TV2: