Mediekritikk

Kokkejævel og andre jævler

NRK kunne i går opplyse oss om at bloggen til "Kokkejævel", der han forteller at han har fått en sønn, "danket ut alle de store mediene". Det er mildt sagt ikke helt sant.

Først: gratulerer til Kokkejævel Asbjørn Sandøy og kjæresten Christine med en velskapt sønn! Og gratulerer til Kokkejævels blogg for fantastisk reklame!

Slik åpner NRK saken:

Dagbladet, VG, NRK, TV 2, Aftenposten.

Alle er blant landets største nyhetsmedier til vanlig.

Men tirsdag var det én publisist som gruset dem alle i sosiale medier.

Deretter følge en skjermdump fra StoryBoard, en tjeneste som viser hvilke saker som går hvordan i sosiale medier. Men den skjermdumpen NRK opererer med er – mildt sagt – selektiv.

For her synes det som om NRK har rett, at det er «Dagbladet, VG, NRK, TV 2, Aftenposten» som er «blant landets største nyhetsmedier til vanlig». Det kan til en viss grad være riktig når det gjelder NRK, og det skulle bare mangle. De har tross alt 6 milliarder kroner i året til rådighet.

Men selv med 6 mrd. kr. leverer ikke NRK slik de burde.

Så la oss gå tilbake til StoryBoard denne dagen, tirsdag 20. oktober 2020 kl 18:14. Da så det ut som følgende for saker som ble mest lest:

Hvordan så det så ut på totalen?

Jo, slik:

 

Som vi ser er «de store» ikke alltid størst. Faktisk er de forbløffende sjelden de største – uansett hva NRK vil manipulere oss med. Som vi ser har for eksempel Aftenposten totalt 3.253 – mot HRS’ 30.133. Vi har også ca. 8.000 mer enn NRK. Skal vi minne om hvor stor differansen i budsjettene til NRK og HRS er?

Alternative medier gjør det langt bedre enn hva de etablerte tar innover seg. Det kan bli MSMs skjebne.

NRK: «Nyheten om at «Kokkejævel» fikk en sønn danket ut alle de store mediene»