Politikk

Ap med krisemåling – men søsterpartiet i Danmark holder stand

Ap i Norge synes å være i fritt fall, mens søsterpartiet i Danmark gjør det godt. Der viser en ny måling at de er landets største parti med god margin. Men forklaringen kan være enkel.

I går ble vi kjent med at Arbeiderpartiet kan notere seg en historisk bunnrekord med 18,4 prosent oppslutning.

Kanskje Ap finner noen trøst i dagens meningsmåling i Danmark, utarbeidet av Kantar Gallup for Berlingske. For der holder søsterpartiet, Socialdemokratiet med statsminister Mette Frederiksen i spissen, stand – og det selv om sosialdemokratene også der må notere seg en tilbakegang fra forrige måling i august. Men den er bare på 0,9 prosentpoeng, så dermed ligger partiet langt foran i teten med 29,4 prosent. I 2019-valget fikk de 25,9 prosent.

Nest største parti, Venstre (vårt Høyre), får 19,1 prosent, en svak fremgang på 0,1. Ved 2019-valget hadde de 23,4 prosent.

De som går mest tilbake er Dansk Folkeparti (DF). De lander på 6,2 prosent, en tilbakegang på 1,4 prosentpoeng. I 2019-valget fikk DF 8,7 prosent, men deres nedtur befester seg når vi vet at de fikk 21,1 prosent i 2015-valget.

DFs nedtur handler etter all sannsynlighet om Nye Borgerlige (NB), med Pernille Vermund i spissen, opptur. NB får 6,7 prosent oppslutning på denne målingen, en svak fremgang på 0,2 fra forrige måling, men så fikk partiet bare 2,4 prosent ved 2019-valget (sperregrensen i Danmark er på 2 prosent). Det var for øvrig deres første folketingsvalg. På denne målingen er altså NB større enn DF. Det forteller oss antakelig at DF og NB slåss om de samme velgerne, da partiene har en relativ lik profil – særlig på innvandringspolitikken. Uansett er nok denne målingen ingen gavepakke for DF som har 25-års jubileum i dag.

Gladest i dag er kanskje De Konservative. De går frem 1,8 prosentpoeng til 10,4 prosent. Det er partiets beste måling på mer enn 10 år, og gjør dem til Danmark tredje største parti. Ved 2019-valget fikk de 6,6 prosent.

I tillegg er fem partier under sperregrensen. Det er Alternativet (som er de eneste som er på Folketinget per se), Kristendemokraterne, Stram Kurs, Klaus Riskær Pedersens Borgerlisten og Veganerpartiet.

Så er spørsmålet hvorfor sosialdemokratene i Danmark gjør det så mye bedre enn i Norge? Forklaringen kan være så enkel som covid-19. I politiske analyser er det et kjent fenomen at velger støtter opp om sine politiske ledere i ekstraordinære krisesituasjoner, et fenomen som kalles «rally round the flag» (å samle seg om flagget), i betydningen at man støtter landet og bekjemper en ytre fiende.

Men den kan man ikke surfe evig på. Når man så kommer til en mer normal hverdag og politikerne begynner å snakke politikk igjen, så orienterer velgerne seg etter sak – eller for den saks skyld «gammel vane».

Faksimile fra Berlingske: