Mediekritikk

Hva har de til felles? Ingenting.

Statsministeren fyrer løs mot sin tidligere justisminister Per-Willy Amundsen, melder TV 2. Dermed har kanalen fått i gang den konflikten mellom Høyre og FrP som de ønsker seg, med politiet som bakteppe. Hvorfor tråkker Høyre rett i salaten?

Bakteppet for TV2s oppslag, med tittelen «Solberg om sin tidligere justisminister: – Vet ikke hvilken verden han lever i for tiden», er en Facebook-post fra eks-justisminister Per-Willy Amundsen (FrP) den 28. august:

Så kan en spørre seg om det er noe i denne posten som kan misforstås? Amundsen minner oss om Willy Haugli (1927-2009) som var politimester i Oslo fra 1985 til 1994. Vi har tidligere omtalt Haugli og hans holdning til hva som er politiets rolle, for målet til politimester Haugli var å bekjempe kriminalitet, «fakke kjeltringer» og putte dem bak lås og slå. Som politi brydde han seg lite om å utvise noen omsorg for kriminelle, det var det andre aktører som hadde som profesjon. Vår omtale hadde således utviklingen av «sosionomiseringen» av politiet som fokus.

Det er mange i politiet, særlig operativt politi i tjeneste eller nå pensjonister, som har fortalt oss at de savner «en Haugli». Det ville ikke overraske meg om Amundsen hørte det samme mens han var justisminister. Men TV2 forstår angivelig ikke dette fokuset, de vrir det til at «en feministisk politiledelse» handler om en eks-justisministers mistillit til den sittende politimester i Oslo, Beate Gangås, og at han snakker ned kvinner. Den ønskede tolkningen ligger tykt i TV2-reportasje: Jævla idiot av en mannsjåvinist, som dertil ikke innser at FrP hadde justismakta da Gangås fikk rollen. Fy F.., for en FrP-idiot! En slik tolkning forsterkes av at Jenny Klinges (Sp) kommentar til saken: «Jeg mener Per Willy selv ikke hadde baller nok.»

Saken kan imidlertid summeres opp i et spørsmål: Hva har Willy Haugli og Beate Gangås felles? Svaret er ingenting. Absolutt ingenting, bortsett fra at de bærer samme tittel med 25 års mellomrom. 

Undergraver viktig debatt

På disse 25 årene, fra Haugli gikk av i 1994 til Gangås tiltrådte i 2019, har det derimot skjedd mye. Kriminalitetsbildet i Oslo har endret seg betydelig, og ikke til det bedre. Endret seg har også politiet, eller rettere sagt: politiledelsen og Politihøgskolen, og mange av oss mener at denne endringen heller ikke er til det bedre. For mens kriminaliteten har økt og blitt råere, endog med stadig yngre deltakere, så har politiet blitt «mykere». Kall det feminisering, sosionomisering eller hva en vil, men ingen kan være i tvil om at politiets rolle har endret seg markant – og det har gått merkbart ut over respekten for politiet.

Det handler ikke bare om kravene til politiet om «oppfølging og dialog» med lovbrytere, men vel så mye om fagfolk – langt vekk fra operativt politis hverdag – som innfører teorier om hvordan politiet (sic!) bidrar til «kriminelle underklasser» og «reprodusering av kriminalitet», om politiets «bruk av ulovlig og unødvendig makt» (merk vi snakker om gruppen med voldsmonopol) som svekker demokratiet. Eller at bevæpnet politi er et signal om at vi «lever i et farlig samfunn» (som vi ikke gjør! Mvh kriminolog Liv Finstad). Denne teoretiseringen (utdypet mer i lenken over) fungerer nok bak et skrivebord med en tilhørende varm tekopp, men står du overfor en kriminell som ikke nøler med å stikke macheten i magen på deg ser verden annerledes ut.

Amundsen foklarer selv i TV2-reportasjen at det ikke handler om kjønn, men om politisering av politiledelsen. Det bryr ikke TV2s journalister seg nevneverdig om. Jeg synes lite om det TV2 driver med. De skaper en personkonflikt som ikke er der, samtidig som de, og det er langt viktigere, undergraver debatten om politiets rolle og utvikling. Hvilket politi ønsker vi i fremtiden? Skal skrivbordsprosjekter, ikke minst i disse strategiske avdelingene i politiet, få diktere et politi ut fra en konstruert og ønsket virkelighet? Nå har politiledelsen over tid forsøkt å overbevise oss om at kriminaliteten går ned, som de har trikset til ved å skjule seg bak at noen kriminalitetstyper går ned (eventuelt anmeldelsesraten går ned) og holdt kjeft om det som går opp (som ikke anmeldes engang). Statistiske rekategoriseringer har også tjent til å skjule fakta, mens allverdens «teorier» brukes som forklaringsvariabler for å unngå det vesentlige: hvem som utfører store deler av den kriminaliteten som utvikler seg i en stadig farligere retning.

Kanskje TV2 skulle spørre politimester Gangås om dette? Som øverste ansvarlige i Oslo Politidistrikt, der denne kriminaliteten er mest omfattende og raskt voksende, har hun helt sikkert noen meninger. Disse meningene burde også statsminister Erna Solberg og resten av Høyre være interessert i. Men nei, de samme roter seg inn i den salaten som TV2 har mikset i stand.

Politisk agenda

– Jeg vet ikke hvilken verden Per-Willy lever i for tiden når han sier dette, sier Erna Solberg til TV 2.

Statsministeren sier politiet har håndtert Sian-demonstrasjonen riktig.

– De har forsøkt å konfliktdempe og beskytte ytringsfriheten, sier Solberg.

Uttalelsen fra Solberg kan tyde på at hun forholder seg til noen ingredienser i TV2-salaten som journalistene har funnet opp. Amundsen har ikke kritisert politiets innsats i Sian-saken. Faktisk tvert om, da han i et annet FB-innlegg nettopp har rost politiet. At Amundsen står opp for norsk politi, burde ingen være i tvil om:

Les vårt langlesningsintervju med Amundsen fra 2018: «Politiet er vingeklippet – politikerne har skylda»

Men, du verden, for et scoop av TV2 å få statsministeren til å uttale seg slik. Da var nok overskriften i boks for dem, men man jo spørre seg: Hva er intensjonen til TV2?

I min tolkning lukter det politisk agenda. For TV2 begynner vel mer enn å ane at Solberg nok en gang kan gjøre en politisk bragd – hun kan lede de borgerlige til en (historisk) ny regjeringsperiode. Det handler ikke minst om at Arbeiderpartiet ikke synes å klare å komme seg ut av den gjørma de selv steller i stand, men også om at de etablerte mediene har store problemer med å sette Solberg fast. For Solberg har nemlig ikke avskrevet FrP ved en eventuell ny regjering, og det smerter nok Journalistisk Venstreparti mer enn noe annet.

Da gjelder det å få i stand noen politiske kriger mellom FrP og Høyre. Hvorfor Høyre bet på denne gangen er for meg en gåte. Det er jo stikk i strid med hvordan Solberg har styrt sitt mannskap, både med og uten FrP i regjering, der eventuelle interne konflikter i liten grad har nådd offentligheten. Det i seg selv skulle Solberg fått kongens fortjenstmedalje for, samtidig som det sier noe om medienes manglende tilgang til noe av det de liker mest: personkonflikter.

For øvrig er dette den andre TV2-reportasjen om samme sak. I den første skulle det tilsynelatende handle om FrPs forslag om å skjerpe straffene for angrep og skadeverk mot politiet, men også der ble «feministisk politiledelse» hovedtema. Så mye for TV2s tilsynelatende «omsorg» for politiet? Men når folk opplever seg lurt, mister de tillit – det gjelder også for mediene.

(Foto: HRS)