Den kulturelle revolusjonen

Fransk undersøkelse: 74 prosent av unge muslimer setter islam foran franske verdier

En fersk undersøkelse i forkant av rettssaken om terroren mot Charlie Hebdo lover ikke godt, verken for Europa, ytringsfriheten eller nødvendig islamkritikk. Mange muslimer i Frankrike, særlig de unge, forstår ikke verdien av grunnleggende frihetsverdier eller betydningen av en sekulær stat.

Undersøkelsen, som er foretatt av French Institute of Public Opinion (IFOP) for satiremagasinet Charlie Hebdo, er gjennomført i forkant av rettssaken som startet i går i forbindelse med terrorangrepet mot magasinet i 2015. Tallene IFOP bringer til torgs, er på mange måter nedslående lesning.

Ytringsfrihet vs. provokasjon

Med utgangspunkt i Muhammedkarikaturene som ble publisert i den danske avisen Jyllands-Posten i 2005, spør IFOP om avisen hadde rett til å publisere disse karikaturene i ytringsfrihetens navn. 59 prosent av franskmennene støtter publiseringen, mens 31 prosent mener det var en unødvendig provokasjon. Resten har ingen spesiell mening om publiseringen.

Det stiller seg annerledes for muslimer i Frankrike. Her oppfatter 69 prosent publiseringen av Muhammedkarikaturene som en unødvendig provokasjon, mens 19 prosent støtter publiseringen.

Med andre ord støtter 59 prosent av franskmennene ytringsfriheten selv om ytringen skulle provosere muslimer, mens bare 19 prosent av muslimene setter ytringsfriheten foran provokasjonen.

Muslimers sinne

På spørsmål om man forstår (noen) muslimers indignasjon over publiseringen av Muhammedkarikaturer, er det forholdsvis lite sympati å finne hos franskmennene. 29 prosent forstår (8 prosent fullt ut og 21 prosent til en viss grad), mens 61 prosent ikke forstår muslimers sinne (herav svarer 36 prosent at de ikke forstår i det hele tatt).

Muslimene forstår derimot seg selv. 73 prosent sier at de forstår (50 prosent fullt ut og 23 prosent til en viss grad), mens 18 prosent ikke forstår (herav 7 prosent som ikke forstår i det hele tatt).

Åpenbart mener et overveldende flertall av muslimene at de har rett til å føle seg krenket.

Jihadistene

Så kommer spørsmålet om hvordan man stiller seg til gjerningspersonene i angrepet på Charlie Hebdo i 2015.

88 prosent av franskmennene fordømmer gjerningspersonene, eller jihadistene, fullstendig. Det samme gjør 72 prosent av muslimene.

Mer skremmende er det at 4 prosent av franskmennene sier at de fordømmer jihadistene, men «deler noe av deres motivasjon». Det samme sier hele 10 prosent av muslimene. Og enda mer skremmende: samme antall av franskmenn, 4 prosent, sier at de ikke fordømmer jihadistene. 5 prosent av muslimene sier det samme. Like så galt: samme antall, altså 4 prosent av franskmennene, stiller seg likegyldig til terrorangrepet. Det samme gjør hele 13 prosent av muslimene.

Og om det ikke kunne bli verre: et dypdykk i tallene fra IFOP viser at en mildt sagt urovekkende utvikling blant unge, altså 15-24 åringer. Her svarer hele 21 prosent av franskmennene at de ikke fordømmer jihadistene, i tillegg til at 7 prosent sier at de fordømmer, men forstår deler av deres motivasjon. For samme aldersgruppe blant muslimene sier 26 prosent at de ikke fordømmer jihadistene, mens et tillegg på 12 prosent fordømmer, men forstår deler av jihadistenes motivasjon.

Islam og franske verdier

På spørsmålet om en generelt setter sin religiøse overbevisning foran republikkens verdier, svarer 83 prosent av franskmennene nei, mens 17 prosent sier ja. Muslimenes religiøse følelser er enda sterkere, da (bare) 60 prosent sier nei, mot 40 prosent som sier ja.

Blant unge muslimer (under 25 år) er det religiøse kompasset fullstendig løpt løpsk: Hele 74 prosent sier de setter islam foran grunnleggende franske verdier. Noe bedre, om ikke lovende, er det for unge franskmenn, her sier 37 prosent at de setter sin religiøse overbevisning først.

Respondentene ble også bedt om å ta stilling til følgende utsagn:

  • Islam er den eneste sanne religion
  • Islam er uforenlig med verdiene i det franske samfunnet

Her svarer 61 prosent av muslimene bekreftende på at islam er den eneste sanne religion, mens 29 prosent bekrefter at islam ikke er forenlig med verdier i det franske samfunnet.

Undersøkelsen ble utført med et representativt utvalg på 1.020 personer som bor på fastlands-Frankrike i alderen 15 år og oppover, samt et utvalg på 515 personer representativ for den muslimske befolkningen som bor på det franske fastlandet i alderen 15 år og oppover.

Dårlig nytt for Europa, ytringsfriheten og islamkritikk

Undersøkelsen avdekker et stort gap mellom muslimer i Frankrike og franskmenn generelt, men den lover heller ikke godt for fremtiden gitt at den yngre generasjon ikke ser ut til å forstå betydningen av samfunnets frihetsverdier og den sekulære staten.

Terrorangrepet mot Charlie Hebdo-redaksjonen i 2015 var en ren jihadist-aksjon, der de to brødrene, franskfødte Chérif Kouachi (født 1982) og Said Kouachi (født 1980) med foreldre fra Algerie, skjøt og drepte 12 av de ansatte, mens ytterligere 11 ble såret. Sjefredaktøren Stéphane Charbonnier var blant de drepte. Under angrepet ropte brødrene at de skulle hevne profeten mens de ropte Allahu Akbar! (Allah er større). To dager etter angrepet ble Kouachi-brødrene drept av franske politistyrker.

I rettssalen står nå en rekke medhjelpere av ulik grad tiltalt, og straffene kan bli lange.

Angrepet på Charlie Hebdo ble ansett som et angrep på ytringsfriheten, og den «frie verden» ikledde seg hashtagen #jesuischarlie (jeg er Charlie). Da hadde det gått smertelig opp for mange hvilke fatale konsekvenser det kan få å provosere islamister. Men vi burde egentlig ha våknet før, som for eksempel sa Theo van Gogh ble strupeskjært på åpen gate i Amsterdam i 2004. Goghs synd var at han, sammen Ayaan Hirsi Ali laget kortfilmen «Submission» («Underkastelse», som islam betyr) om islams nedrige kvinnesyn. Men eksemplene er etterhvert blitt mange.

Når vi kvier oss for å ta tak muslimers særdeles lave terskel for krenkelse, kan vi ikke si annet enn at frykten har vunnet frem. De som tror at bekjempelse av islamkritikk er en kamp mot rasisme og fremmedfiendtlighet tar grusomt feil, for fravær av islamkritikk et strake veien til et samfunn i forfall. Det vi kanskje skulle tenke mer på er hvorfor diskusjonen eller kravet om reformasjon av islam har stilnet helt av. Har vi gitt opp?