Forskjellsbehandling og diskriminering

Raseoppdeling er helt greit, sier Folketingsmedlem

Raseoppdelingen er på full fart på vei inn i våre samfunn. Hva minner det oss om?

Det har skapt oppsikt i Danmark at pride-bevegelsen i København har delt seg i to, på grunn av hudfarge. Den såkalte Nørrebro Pride vil ikke være en del av den offisielle Copenhagen Pride, da Nørrebro-priden har bestemt seg for å sortere deltakerne etter hudfarge: svarte skal gå først i paraden, mens hvite skal gå sist og gjøre minst mulig av seg.

Lars Aslan Rasmussen, talsperson for likestilling i Socialdemokratiet, mener dette er nazistisk tankegang.

Men Sikandar Siddique, partiløs medlem av Folketinget (brøt ut fra Alternativet, er nå medlem av Fri Grønne), mener det er helt greit at Nørrebro Pride sorterer på hudfarge.

– Det er ingen som tvinger noen til å dukke opp til Nørrebro Pride hvis de ikke vil være med. Det er åpenbart at for eksempel muslimske queerfolk eller andre minoriteter har noen ekstra utfordringer, og jeg er glad for at det blir gjort noe med og blir fokusert på. Slik jeg forstår det på LGBT Danmark, er det helt normalt for sosiale bevegelser at det i begynnelsen er behov for «separatistområder» hvor du kan møte noen som har de samme opplevelsene og problemene. Så selvfølgelig må det være rom for det, sier Siddique til Berlingske.

Siddique har også «forståelse for at at særlig utsatte minoriteter har behov for å arrangere egne parader som gir mest mulig mening for dem».

Er det noen som fortsatt tror på et flerkulturelt fellesskap?

Berlingske har forsøkt å få svar på hvordan arrangørene av Nørrebro-pride tenker, men de vil ikke snakke med avisen. De viser heller til egen pressemeldingen.

Rase, rase, rase

«Det handler om å fokusere på rasegjorte LHBTQ+ mennesker som en gruppe, og hvordan vi er langt mer utsatte, men også langt mer organiserte enn både hvite og/eller heterofile samfunn,» heter det i pressemeldingen.

De vil sette fokus på blant annet «stigmatisering av rasegjorte og innvandrergrupper», og hevder at «Vesten har brukt covid-19 som en unnskyldning for å ta tilbake rettighetene til queers og transpersoner».

Selvsagt er det rasisme

Henrik Dahl, folketingsmedlem for Liberal Alliance, kaller det hele absurd.

– Når det deles opp etter rase, er det selvfølgelig rasisme. Den ekstreme venstreorienterte identitetspolitikken har oppfunnet et narrativ om at hvis man er hvit, kan man ikke være et offer for rasisme. Det er selvfølgelig en løgn. Hvis du har en rasistisk oppdeling i København, er det rasisme», sier Dahl til avisen.

Dahl peker på at dette kan få store konsekvenser for et samfunn. Han mener at denne venstreorienterte identitetspolitikken er anti-liberal, den vil avskaffe ytringsfriheten, innføre sensur og segregering. Videre viser han til at man skal ha noen standarder for å rette anklager mot andre mennesker i et rettssamfunn.

Det er nok flere enn meg som har registrert at «plutselig» er både rase og svart blitt legitime begreper.

Men er det én ting jeg er sikker på: den svart-hvit veien vi er på nå, den er livsfarlig.